Новите технологии превърнали българките от играчка в играч

Дамите вече изравняват шансовете си с тези на представителите на силния пол
43
Новите технологии превърнали българките от играчка в играч
Снимка: Reuters, архив

Мъжът следи новините повече, но жената следи новостите повече. Жената беше играчка, но става играч. Мъжът е по хардуерните неща, жената се справя все по-добре със софтуерните. Жената стои у дома, мъжът се грижи за периметъра извън него, но се оказва, че тя, докато е вкъщи, излиза всъщност повече навън – защото изкарва много повече време в мрежите, т.е. в света.  Това са основните изводи от от провокативно изследване на "Галъп интернешънъл". 

Според анализаторите новите технологии изравняват шансовете на мъжете и жените.

Технологиите улесняват възможността за достъп до новото, който изненадващо се оказва по-скоро афинитет на българките.

"Живеем в преломно време и това се илюстрира от отношението към новите средства и платформи за комуникация. Те наистина носят равенство на половете, макар и да водят до неравенство на поколенията", посочват от "Галъп".

Над половината от мъжете, които имат връзка, споделят, че по-често следят новините, а над половината от жените го потвърждават.

По една четвърт казват "и двамата поравно", а около една десета от случаите жената следи повече новините. Останалите се колебаят. 
 
И двете страни решават къде да се ходи в свободното време, а когато не е така – по-скоро решават жените - в една трета от случаите. Като че ли жените са и тези, които организират самите пътувания.

Освен това повече предлагат новите неща въобще. Мнозинствата не са отчетливи, но мъжко превъзходство няма. Това е изненада, защото открай време прогресът и пробивите се очакват от мъжете. Оказва се обаче, че новостите вече влизат в дома по-скоро чрез жената – пътуванията, новите вещи за бита и нововъведения въобще.
 
При въпрос кой прекарва повече време в социалните мрежи, на една трета и от мъжете, и от жените им е трудно да преценят, но една трета от мъжете казват, че това е партньорката. Една трета от жените мислят същото. Останалата една трета се поделя между другите опции. Така, всъщност се оказва, че жените са тези, които прекарват повече време в социалните мрежи.
 
В близо 80% от двойките у нас мъжът е този, който се занимава с електричеството или поправя електроуредите. По-скоро мъжете разбират повече от компютри, смартфони и подобни устройства, но ако при електричеството ставаше дума за близо 80% от случаите, тук говорим за около 40%, като над една четвърт не могат да преценят, а останалите отговори се поделят между "и двамата поравно" или "жената". Очевидно, старите технологии са прерогатив на мъжете, новите също – но далеч не толкова. Мъжете са хардуер, а жените софтуер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изравняват се шансовете на мъжете и жените... шансовете за какво? Кариера? Лайкове на постове? Бира? Снимки на котета? Футболни билети? Моливи за очи? Какво точно искате се изравнява?Това е от статиите в които са категорични че трябва несправедливостта в света да се поправи, ама каква точно е тази несправедливост и те незнаят.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да пишете мозъкът при мъжете и жените действа по различен начин и това се дължи на еволюционното ни развитие. Мъжете са силни в едни области, а жените в други. Конкретно математиката и програмирането се разбира и прилага по-лесно от мъжете и не виждам смисъл да се стърси под вола теле.
31
0
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
изводите на специалистите от "галъп интернешънъл" никога не са блестели с особен интелект, но тук изводите са безапелативно умопомрачаващи. ето напр. какво те разбират под "новости": " новостите вече влизат в дома по-скоро чрез жената пътуванията, новите вещи за бита и нововъведения въобще." Ъ?!?!? много ясно, че жената решава къде да ходим на почивка, инак през цялото време ще мрънкя колко кофти место съм избрал... и де е тогази почивката? същото и с останалите "новости"
30
0
 
1
 
! Отговори
Кот такоа преди 5 години
На авторката на статията и е забил софтуера, поради липса на качествен хардуеар с който да си играе.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените ни винаги са били "играчи", още от време оно когато е трябвало да се преборят помежду си за най-добрия ловец, най-добрия рибар и т.н., но това, че новите технологии били виновни за това, е някакъв виц.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците плъзнаха и тука.. Едните рекламират фашизма, другите жени... Вземете да започнете да си вършите модераторската работа ли?
27
5
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук...... преди 5 години
Фашистки, и, фашисти,....След, войната,...Няма, ново- оръжие ......
26
5
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук...... преди 5 години
Фашистки, и, фашисти,....Клетвата- ви, остава- завинаги,...Запомнете- това.....
25
5
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук...... преди 5 години
Българйя, трябва- да- извоюва, свободата-сй.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам много мъже, които и представа си нямат от хардуера на един компютър. Познавам и много жени, за които единственият софтуер е интернет чата. Откъде ги измислихте тези глупости?
23
1
 
24
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Има добри и програмистки и машинни инженери, но е факт, че са много по-малко от мъжете. Фейсбук не е никаква техника - нито хардуер, нито софтуер :). Фейса е клюкарник!
22
1
 
12
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Нищо странно няма - и преди и сега жената отговаря за дома, било то с новости или старости, а мъжете се справят по-добре с техниката - пак без значение нова или стара!
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива безумни глупости скоро не бях чел, дори и в този сайт. Да висиш във Фейсбук било равностойно на това да озлизаш повече навън и да си в света. Леле, господи боже. И някой взима пари за да измисля такива идиотщини.
20
1
 
18
 
! Отговори
Един преди 5 години
Толкова са жените на ТИ със софтуера, че компанията ми е пълна с 90% мъже, а жените се занимават с леките ниски мениджърски позиции, репортаджийски .
19
0
 
30
 
! Отговори
логопед преди 5 години
Поредната статия,изсмукана от пръстите (може и от някъде другаде), с цел изглаждане на мозъчни гънки .
18
0
 
22
 
! Отговори
глупостите на галъп преди 5 години
Че мъжете са по хардуера не е новина. Жена машинен инженер (истински, не на хартия) още не съм видял. Нововъведенията в техническите дисциплини също са типична "мъжка работа". Еволюция за толкова хиляди години за няколко няма как да се обърне. А в софтуерните дисциплини жените са заети повече в дизайнерската дейност и рядко в реално програмиране, още по-малко на технически сложни неща.
17
2
 
20
 
! Отговори
Forever преди 5 години
До 18,Самото сравнение между мъже и жени е отвратително.
16
1
 
8
 
! Отговори
bai onzi преди 5 години
Kogato vidq na rabota che kolejkite razbirat neshto ot IT togava shte povqrvgam
15
0
 
18
 
! Отговори
Прецакан преди 5 години
Трябваше да погледна първо кой е автора преди да прочета тия простотии.
14
0
 
12
 
! Отговори
сорсо преди 5 години
така, вчера се обсъждаше с генерализации какви простаци и добитъци са мъжете, днес се обсъждат и жените на същите тези мъже от този вид