Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина

За 20 години - 30 хил. вече са напуснали България
Обновена: 22 мар 2019 23:57 | 22 мар 2019 23:00, Нели Христова
136
Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина
Снимка: Булфото

Ниското заплащане и неизпълнени обещания изведоха медицинските сестри в цялата страна на протест вчера. Докато исканията им за достойно възнаграждение на труда не бъде изпълнено, те ще продължат с изразяването на своето недоволство.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев обеща, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона лева, които държавата отпусна извънредно за болниците.

"Механизмите за определянето на работните заплати са такива, че Министерството на здравеопазването доста трудно би могло да се намеси в тях. Това е възможно да се случи частично в болниците, които са реална собственост на ведомството. Затова не съм сигурен доколко Ананиев е дал подобно обещание за увеличение на трудовите възнаграждения", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

Междувременно стана ясно, че здравният министър се е ангажирал с изготвянето на нова методика за изчисляване на заплатите, защото експертен анализ показал, че персоналът в различните лечебни заведеия получава различни възнаграждения. От новата методика трябвало да стане ясно къде и с колко да се увеличат заплатите.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националната пациентска организация Виктор Паслалев отбеляза, че през последните 20 години 30 хил. медицински сестри са напуснали България.

"Трябва да обърнем внимание на факта, че страната ни е член на ЕС и като такъв има свободно движение на работна сила. И ако тези медицински сестри не получат адекватно възнаграждение у нас, то те ще отидат да работят в чужбина", отбеляза той.

По думите му, медицинските сестри са гръбнакът на здравеопазването ни. Затова държавните органи, занимаващи се с този сектор, неминуемо трябвало да намерят механизъм, по който да удовлетворят исканията им. В противен случай целият български народ би бил ощетен.

И двамата гости в студиото на Ганиела Ангелова се обединиха около тезата, че проблемът с възнагражденията е принципен и касае не само медиците, но и всички работещи граждани в държавата, защото заплатите у нас са много по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
13
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
Не знам какво ни чака занапред.Дойде ми до главата за 3 месеца да бъда пациент на белодробната болница "Св.София".Мед.сестрите,значителна част,са пенсионери.Бог да ги поживи и закриля,работят за ниски заплати,мотивира ги това,че са професионали от висок клас,ако не бяха те,не съм сигурен дали щях да оцелея.Такива,като Красимира Бенова,са Апостоли.Но какво ще се случи след тях-страшно е.
118
2
 
12
 
! Отговори
От чужбина преди 5 години
В чужбина трябва отлично езиково ниво и доста повече внимание ,поемане директно на отговорност и т.н към пациента. Изобщо Бг модел и отношение не е приложим.
117
0
 
13
 
! Отговори
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ преди 5 години
До раша нашана 28ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА Е МАСОВИЯ СЛУЧАЙ.ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛЕГЕНЦИЯ ОТДАВНА ЖИВЕЕ В ЧУЖБИНА.ВСЕКА ГОДИНА НАЙ ДОБРИТЕ АБИТУРЕНТИ ЗАМИНАВАТ ЗА ДА НЕ СЕ ВЪРНАТ.НЕ ИСКАМ ДА ПИША КОИ ОСТАВАТ
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мисля, че заплатите им са от 600 до 800 лева повечето. с протести е малко вероятно да постигнат повече пари, поради факта, че все още има доста сестри в България, и на частно, и на държавно биха вдигнали заплатите с много само ако има огромен глад за сестри, още не е достигната тази точка, макар, че отива натам. бързо решение за тях - западна европа.
115
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако аз съм мед.сестра и нямам в момента деца на тийнейджърска възраст, хващам се 1-2 години езикови курсове и догодина с 300 км/ч заминавам. Дипломата и стажът са ми признати, търсят се такива кадри, парите са добри (е, няма да мога да изкарам за апартамент чак като на Цецо). Какво повече?Има разбира се и минуси, но кое решение в живота има само плюсове?
114
5
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Познавам няколко от тия 30 000- мият з***дници на старци в Европа...
113
1
 
20
 
! Отговори
Отвратително и тъжно преди 5 години
Герберастите са озверели за имоти и за кражби. Като гладна хищна глутница са и затова за последните десет години подхвърлят само трохи на медицински сестри. Луксозният имот на простака Цвъ Цвъ струва 1,5 милиона лева. Т.е. той изкарва 560 лева на ден, а медицинска сестра получава 560 лв. на месец. Гнусна герберастка пасмина.
112
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека си признаем че повечето сестри си клатят краката по няколко часа на ден.Има и такива, които работят, разбира се. Но не всички.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и като дойде 1-ви април ще кажат - първоаприлска шега , нали е ден на лъжата :)
110
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво реват пък тия. Която работи частно и я бива и плащат. Тия останалите искат и от яслата да взимат паралелно с частното Ясни са ми
109
1
 
9
 
! Отговори
Като си заминат ... преди 5 години
...сестрите и ще останат само лекари невролози и професори по биохимия:)))) бЪстун
108
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигайте МРЗ!Още сега трябва да стане 800-900лв нето.И държавата, и бизнесът имат пари. Не са бедни.
107
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен104Ми изнасяй се бе.Кой те спира?Аман от мрънкачи.Ти ако си можел, отдавна да си се изнесъл, ама си мързелив негодник.И сега стоиш тука и мрънкаш, че някой ти бил длъжен с нещо.Безплатно никой не ти е длъжен.Отпадъчен матрял си ти. За нищо не ставаш.
106
5
 
12
 
! Отговори
сара преди 5 години
Ще рече човек, че всички други професии са финансово в прекрасно положение. Едните медсестри са за окайване. Когато има истински пазар на труда тогава ще има и адекватно поведение. Да напуснат - имат право. Стига да има къде да отидат всички. А иначе със сигурност могат да бъдат заменени.
105
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NNполучаваш толкова, колкото плащаш.не може да плащаш 10 лв здравна вноска, пък да искаш сестрата да взима 3000лв.Няма кой да поеме разликата.
104
2
 
6
 
! Отговори
мед сестра до преди 5 години
ЧитателяАаааахахаха....всичко ще си кажеш ***...и за селото...и за близкия окръжен град ... който посещаваш само на заплата..Уригна ли се ....или се опита да проблееш?:-)
103
9
 
14
 
! Отговори
читател преди 5 години
До мед сестра доМарийке, никога не си виждала как работят китайските медсестри, и няма къде да видиш,в жалкото си селце, откъдето не показваш нос.Като начало медсестрите тук да се научат да говорят с пациентите, а не да гледат на тях като на автомобил за ремонт
102
9
 
7
 
! Отговори
Minuva42 преди 5 години
Най-*** нещо е да направиш втори фронт за преговори с правителството.Много ми намирисва на комунистическа диверсия. Жалко за сестрите, но някой ги води за носа.
101
5
 
10
 
! Отговори
мед сестра до преди 5 години
ЧитателяГанчо , намали турските и латиноамерикански сериали...Ще дойдат китайките - да ти угаждат, че миришеш на чесън, кромид лук и пърцуцаАаааахахаха ... тва сичкото за 300 евроНаправо ги виждам - на опашка пред посолствата
100
12
 
8
 
! Отговори
читател преди 5 години
Да си ходят, ама не си ходят, а стоят тук.Ако си отидат, китайки и виетнамки ще ги заменят с радост.И ще работят с усмивки , а не със злоба в очите.