Редица ВЕЦ-ове трябва да се премахнат, нарушават директиви

Голяма част от тях са изградени без ОВОС, обясни Димитър Куманов
22 мар 2019 17:30, Екип на Bloomberg
46
Редица ВЕЦ-ове трябва да се премахнат, нарушават директиви

Голяма част от ВЕЦ-овете са изградени в тежко нарушение на директивите на Европейския съюз (ЕС). Това каза Димитър Куманов, основател на "Риболовен клуб Балканка", в ефиран на Bloomberg TV Bulgaria. В момента има наказателна процедура срещу България за неспазване на директивата за хабитатите, свързани със зоните от „Натура 2000“, коментира той.

"Много от ВЕЦ-овете са построени без оценка на въздействие и без оценка на съвместимост с мрежата „Натура 2000“. Поради това има директни становища, че има риск от значително увреждане".

Тези ВЕЦ-ове ще бъдат премахнати, тъй като европейското законодателство е нарушено много тежко, заяви Куманов.

"В язовир „Цанков камък“ са вложени 1.5 млрд. лв. за порядъка от 80 вата инсталирана мощност на Водно електрическата централа под него, което е груба грешка".

При язовир „Яденица“ има огромен сеизмичен риск. Нормите за проектиране на сгради и съоръжения забраняват строителство на язовири в такива сеизмични райони с огромни разломи, отбеляза той.

Повече по темата може прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
void преди 5 години
копи-пейст.бг и гладният им редактор пак са на ниво - Цанков камък е с инсталирана мощност 80 MW но където са 80 мегавата - там са и 80 вата. Разликата е минимална, само само един милион пъти. Важното е да се въртят някакви статии...
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един експерт се появи, всичко знае, всичко може.
42
0
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""""В язовир Цанков камък са вложени 1.5 млрд. лв. за порядъка от 80 вата инсталирана мощност на Водно електрическата централа под него, което е груба грешка""".Излиза,че целият хидрокомплекс не може да захрани и една крушка от 100Вата.Стига бе това е нереално.Много обичам когато журналисти не знаят дименсиите и техните производни,което трябва да се учи в четвърти клас.Голям смях е когато започнат да превръщат различни площи от м2,в декари,хектари,квадатни километри.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начи така! Махаме всички ВЕЦ-ове, щото не са по евродирективата, закриваме ТЕЦ-вете, щото по некаква си директива замърсяват много, спираме и АЕЦ-а, все още действащия, щото е руски и е нооого опасен, не построяване Белене, щото пак е руски и съответно пак нооого опасен и нооого неизгоден, и ставаме най-зелената държава у целио сФет. И на тази територия ще виреят само тикви и кауни! Не че ги нямаме и сега, даже сме им дали да ни управляват...
40
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Статията са я писали икономисти, май? Нищо чудно, че държавата, ръководена от съвети и анализи на икономисти, като писалите статията, е на това дередже? 80 вата мощност! Та лампите в хола ми са с повече консумирана мощост!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1,5 млрд. за 80 вата - нови висини на ГЕРБ
38
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Много от въпросните язовири и вец-ове, които трябва да се премахнат по евродирективите, са построени по времето, когато въобще не е имало Евросъюз. нам поне 5 Вец-а, в Балкана,строени 20-те и 30-те години, от държавата, и продадени на частници, като "нерентабилни".Знам и поне 3 още, строени след като са ни приели в Евросъюза, от хора "близо до слънцето". Май и Вец-овете ще последват съдбата на АЕЦ-а, на индустрия, армия, образование, здравеопазване.....Важното е да сме стабилни и предвидими!
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромна част от тези ВЕЦ са на местни велможи по общини. Гласувани незнайно как от местни общински съвети. Изградени набързо в края на миналия и началото на този век. Дадени по никакви критерии и правила, права на ползване. Ето така просто на Х му дават да строи ВЕЦ на тази река. Не мислете че всички ВЕЦ са големи обекти изградени по правила. Няма община и река, на която някой местен чорбаджия да не е направил ВЕЦ. Ясно е че са нарушени директиви. Ама тогава България не беше в ЕС.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комнизъмъ се е върнал отдавна каскети. Сега ли разбрахте че комисарите са същите като предишните, но по-нагли.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До A 22Ти явно си от тези дето грам си нямат представа от енергетика.Водата в язовирите в България стига горе-долу за 3-4 часа работа на ВЕЦовете на максимална мощност. А максимална мощност значи 1000-1100МВт. След това язовирите са празни и рибата е на сухо. Освен ако няма проливни дъждове де. Ама това са 10-тина дни в годината.Та ВЕЦовете се използват за покриване на пиковото натоварване вечер от 19 до 21.Вършат работа де. Ама толкова вода имаме - да покрие 15-20% от натоварването за 2 ч
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А добро утро.
33
1
 
4
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
И 80 мегавата е смешна работа за вложените пари.Не мисля че ще се изплати някога.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО ЧЕ Е 80 МЕГАВАТА
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама точно така, давайте премахнете и ВЕЦовете, щото са вредни за натурата. Скоро ще си светим с факли, понеже ще внасяме ток скъпо и прескъпо. Някой пак се е нагласил да гушне пачката и някоя хубава длъжност като мадам кривоустова в БНПпариба. *** загубени. Няма такава държава, ама така ни се пада *** народ трева пасе. Евросъюза като е против аут.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е, че не са купени от европейски фирми, а от някой друг... Нещо като крива краставица или нещастна кокошка - няма право да съществува...
29
0
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
това с 80 вата най ми хареса
28
0
 
8
 
! Отговори
men преди 5 години
забравих. после ни пратете сименс да ни ги построи както трябва.
27
0
 
9
 
! Отговори
men преди 5 години
спрете ни тока не искаме вода. давайте евроПейски апаратчици. направо пращайте шпицкомандите от рехабилитирани идилци дето ги трансферирахте в дойчистаня и да ни приключват.
26
0
 
13
 
! Отговори
внимание преди 5 години
Объркана статия ,фалшиви новини!
25
1
 
17
 
! Отговори
8 преди 5 години
И тоя иска да се нареди на софрата на пишман еколозите, услади им се да лапат и вече изнагляха. Каквато държавата, такива и зелените