ЕРП-тата искат: Краденият ток да е по-скъп и не само за 3 месеца

Проверките на електромерите на всеки три месеца ще оскъпят тока
23 мар 2019 07:30, Елка Василева
24
ЕРП-тата искат: Краденият ток да е по-скъп и не само за 3 месеца
Снимка: архив, Reuters

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, електроразпределителните дружества са принудени да искат от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото самите ЕРП-та са го купили.

Това заявиха от трите ЕРП-та по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от кражби на ток.

Според проекта краденият ток се изчислява по цената за технологичните разходи от борсата. Прогнозната стойност се определя от КЕВР, пише „24 часа“.

Друго възражение на дружествата е изискването да проверяват електромерите на всеки 3 месеца. Мотивът на КЕВР е, че с тези проверки ще намалят силно кражбите.

Но изискването според трите електроразпределителни дружества увеличава толкова рязко нуждата от наемане на нов персонал, че прави упражнението безсмислено.

“Изчислили сме, че на нас ни трябват 2600 нови служители само за тези проверки, а това е огромен разход, който в крайна сметка ще влезе в калкулирането на цените на тока”, каза членът на управителния съвет на “Енерго-Про” Анжела Тонева.

За ЕВН изчисленията показали, че има нужда от нови 3300 души, при положение че целият сегашен персонал е от 1700.

В ЧЕЗ сметнали, че тази работа трябва да вършат нови 2000 служители, каза шефката на отдел “Регулации” в компанията Зорница Генова.

Трите ЕРП-та възразяват и срещу изискването при установена кражба на ток да се начисли консумацията за последните 3 месеца, посочвайки, че този срок е твърде кратък. В повечето дадени примери за други страни от ЕС този срок е минимум 6 до 8 месеца, а често е и по-дълъг. В правилата на КЕВР срокът е 6 месеца само в случаите, когато се установи кражба чрез директно свързване към мрежата.

От дружествата посочиха, че съвременните електромери имат памет за консумацията до 3 години назад и няма никаква пречка да се проследи кога точно отчетеното потребление на един обект необяснимо е спаднало.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че внесените писмени становища ще бъдат разгледани и отразени в окончателния документ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 5 години
ЕРП--ТАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕТО КАТО СТРАТЕГИ4ЕСКИ ОТРАСЪЛ С НАЦИОНАЛНО--ИКОНОМИ4ЕСКО ЗНА4ЕНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДЪРЖАВНА ДЕИНОСТ КАКТО И ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ И АВИАЦИЯТА ДАВАНЕТО НА КОНЦЕСИЯ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО Т Е ---ПОДСЪДНО ЗАТОВА РЕШЕНИЕТО Е===ПЪЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ТЕЗИ СЕКТОРИ КАКТО И ЗЛАТОДОБИВА И ВОДИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ЯСНО ТОВА Е ЗАПИСАНО
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия електромери на снимката отдавна ги махнаха. Сложиха електронни, уж за тяхна сметка. Естествено че ще кажат че е било за тяхна сметка, защото оттогава манипулирането на софтуера на електронните електромери си е чисто и просто за наша сметка.
17
0
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Много говорим в интернет, ако и протестите ни бяха такива... щяхме да сме къде къде... Иначе за крадците на ток, според мен българина рядко краде, съответно крадците ги знаем кои са нали!? Просто има много голям толеранс към тази група хора и то не само за тока... Нормалните хора им плащаме водата, тока, данъците, помощите и каквото се сетите!
16
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ОТКАКТО ИЗНЕСОХА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ НА УЛИЦАТА ПОТРЕБЛЕНИЕТО МИ СКОЧИ И ОТ ТАМ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО. НЯМА КАК ДА МЕ ИЗЛЪЖАТ ЗАЩОТО СТАРИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ СИ СТОЯТ И ТАМ СЪЩО СЕ ВЪРТИ И СЕ ВИЖДА КАКВО ПОКАЗВА ВЪТРЕ И ОТВЪН. ТЕ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДРУЖЕСТВА МАНИПУЛИРАТ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И КРАДЪТ ОТ АБОНАТИТЕ СИ. ТОВА ЗАКОННО ЛИ Е??? И СЪЩИТЕ СЕ ЖАЛВАТ И ИСКАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ НОВА ЦЕНА НА ТОКА. СЛЕД ВРЕМЕ КИЛОВАТ ЧАС МОЖЕ ДА СТИГНЕ И 10-20 ЛВ СПОРЕД ТЕХНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ.Я ДА СИ ВЪРВЯТ ТАМ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има толкова много и толкова трудно доказуеми начини за усвояване на излишната електроенергия, че тези може да ловят само баламурници. Бойко и шестапартаментния крадат като бесни, та аз ще плащам. Просто не са познали. Който иска да си купува.
14
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А ние искаме тези ЕРП та да си ходят откъдето са дошли и да се направи национализация на електроразпределителните дружества. Престъпление е тази дейност да се държи от чужденци и приходите да се изнасят в чужбина.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бесепето намали тока.Като дойде еми-сарят от банкя, веднага го вдигна без дапита,без да се интересува от социалнотониво на възможното.Нестава въпрос запартиини пристрастия.Всички са ...Като е държавник да бъде такъв.Тойгледа да ни отклонява вниманието и дакраде.Апартаментгейт му идва дюшиш.Но ти си държавник,не тиранин.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да е зле да си оправят услугата и тогава да търсят пари, от друга страна - като изнесоха електромерите на стълбовете, не се ли предполага че въпросът с кражбите е решен. , И като всичко минава през компютри, защо ще проверяват всички електромери- нека системата им подава сигнали за несъвместимости и отклонения в потреблението- в Испания така ги хващат тези с парници за марихуана, като видят че на баба ти къщата от 50, скача на 800 киловат/часа и отиват да видят защо.
11
1
 
14
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Глобата за крадеца е 8 стотинки за 1 К.ват, това плаща крадеца а изрядния платец по 22 стотинки. После си казваме НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. Когато мафията е на власт нормално е престъпниците да са привилигировни.
10
0
 
19
 
! Отговори
NN преди 5 години
Сега, след като минават на електромери с дистанционно отчитане и съкращават инкасаторите, Защо не го отразяват в месечните сметки?
9
0
 
29
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Аз пък искам крадения ток да не се начислява на изрядните платци,
8
0
 
20
 
! Отговори
Старшина Страшников преди 5 години
Браво, точно като в казармата! Един се дъни, пати цялата рота.
7
0
 
23
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
А колко от служителите сами предлагат опцията КРАЖБА на ТОК срещу солидна сумичка?
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хванете тези от Шекер махалата за работници. Те цял живот ток не плащат и са спецове в кражбите. Проблема ви го реших. Не ми благодарете.
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕРП-тата са чужди фирми и изнасят печалбите в чужбина, но не спират да мрънкат колко са онеправдани!Като не им харесва в България..................да се махат!!!
4
0
 
29
 
! Отговори
добруджанец преди 5 години
Искате само пари.А когато по 1,2 седмици ме държите без ток щото не можете до поправите жици и при платена сметка?Ние сме чисто българско село,всчики са заможни.И Как така мине не мине без предупреждения гърмят ел уреди,няма ток,слабо и колебливо напрежение.Оставени на произвола на частно дружество.ако се оплачеш всички ти се нахвърлят-кмет,енерго и започво:Ти защо се обаждаш и прочие.Ад е
3
1
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Докато хиено-мутренската мафия не ограби до шушка българина,няма да се насити !!!
2
1
 
19
 
! Отговори
ogin преди 5 години
Ако оскъпите тока ще крадеме повече
1
2
 
42
 
! Отговори
2013 преди 5 години
И аз искам подаваното напрежение да е в рамките на техническите спецификации, без прекъсвания и токови удари, без надписани сметки и измислени такси, ама ...