Плаж, море, да, ама не! Браншът очаква труден летен сезон

Има спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия, Англия
Обновена: 24 мар 2019 17:01 | 24 мар 2019 16:45, Екип на Investor.bg
112
Плаж, море, да, ама не! Браншът очаква труден летен сезон
Мираж ли ще бъдат пълните плажове? Снимка: архив, БулФото

Туристическият бранш потвърди очакванията си за труден летен сезон. Хотелиери и представители на бранша по южното Черноморие отчитат спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия и Англия. По-малкият брой резервации от бранша обясняват с успокояването на обстановката в Турция, Мароко и Египет.

"Това, което забелязваме, е, че германците и руснаците имат спад и то не от тази година, а от миналата", каза Николай Янков, директор на хотелски комплекс, цитиран от Нова телевизия.

Според Министерството на туризма причина за спада на резервациите е и фалитът на авиокампании.

"Към момента следствие на фалита на "Ер Германия" наблюдаваме лек спад и от пазар Германия, но се надявам, че съответно записванията в последния момент ще бъдат добри и това ще доведе до по-ниски спадове", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Хотелиерите обясняват, че търсят нови пазари, за да компенсират отлива. Категорични са, обаче, че цените няма да се променят.

За да задържат нивата на посещаемост, от бранша ще опитат да подобрят качеството на обслужването. И тук обаче удрят на камък заради липсата на квалифицирани кадри. "Собствениците са виновни за кризата с екипа си, тъй като  държаха хората на ниски заплати години наред и просто те избягаха от страната", обясни Борис Минчев, управител на хотел.

Затова и това лято ще им се наложи да внасят кадри, най-вече от Украйна и Молдова. Настояват обаче за облекчения - административни и финансови, при наемането на работници за повече от три месеца.

За това, че има спад на ранните записвания на туристите от Русия в рамките на 10-15%, потвърди и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
0
 
! Отговори
Рецепционист преди 3 години
Тези кадри от Украйна и Молдова ги взимат за бройки колкото да има някой . Деца които не знаят къде се намират и са точно като роботи , кажеш му нещо направи го и носа в телефона , да взрме решение или да прояви инициатива -никога . Кукли на конци , дано сега големите надути шефове се усетят , че истинското сирене струва пари !
82
2
 
15
 
! Отговори
ниеманд преди 5 години
високи цени ниско качество на услугите ,отношение никакво , ами много ясно ,че ще избягат хората да не са луди . ако ходя на почивка няма да е в БГ
81
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично миналата година бях в Албания - съвсем различно е, цените не са по-високи, отношението е друго и условията чудесни. Изгониха българите, сега и чужденците бягат. Защо веднъж не се замислят, че тяхното поведение към персонал и към туристи е неадекватно? Все някой друг им е виновен.
80
4
 
27
 
! Отговори
ananio преди 5 години
До Скъпотия до шияМиналата година на Лозенец на плажа една пилешка супа - 5.10 лева.За какво говорим?
79
3
 
31
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Заблуждаващи оферти, стотинкаджийство и лошо качество при растящи цени дотам водят..
78
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо облекчения, да се въведат защитни такси, подобни на мита. Който наема чужденец да плати предварително по една минимална заплата за бранша за всеки месец за целия срок на договора. Искат да наемат чужденец за сервитьор за 6 месеца. Плащат за конкретното лице 6 х 800 лв = 4800 лв такса за разрешително.
77
5
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Една добра новина.Крадливите герберунги ще лапат по-малко.Ще купуват по-малко евтини апартаменти и ще плащат по-малко на лъжливите медии ,за да ни лъжат колко сме добре.А онази кукумявка от златоградските села ,министър Ангелкова ,няма да може да ходи до Холивуд ,за да се снима със звездите.
76
10
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Не ни интересува.На нашето море не ходим.ГЕРБ ни увеличава доходите непрекъснато и тази година ще ходим на Акапулко,Балеарите и Карибите.Толкоз!
75
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бранш на тарикати и експлоататори не заслужава друго.Много добра новина.
74
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Искренна почуда предизвиква у мен факта че ВСЕ ОЩЕ ИМА туристи по л.а_но_морието ни, това е наистина невероятно !!!
73
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Сезона на шуро-баджанашките тупани е сезона на ''бранша'' ! За обикновенните хора, колкото повече гнусни, ненужни заведенийца фалират, толкова по-добре - по-тихо, по-чисто, по-автентично !Лично моя сезон не зависи ни най-малко от дередЖето на ''бранша'' , и ако имах избор щях да измета мутренско-селската вакханалия катунче по катунче !
72
6
 
44
 
! Отговори
123 преди 5 години
Боли ме бетона за българското *** и за кинтите на мутрите - пардон, политици. От 11 години не стъпвам, няма и да им стъпя...
71
4
 
56
 
! Отговори
Bill C преди 5 години
Дано фалират тези мутри, и без това само алкохолици посещават нашето море, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.. А МОЖЕШЕ ДА Е КАТО В ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ.
70
3
 
30
 
! Отговори
Цвента Цветанов преди 5 години
Корумпираната ни Ангелаковъ казва друго.
69
14
 
21
 
! Отговори
До shefa преди 5 години
Не искам да чувам повече за прехвалени курорти. Ни ибиза ни ница вече са в плана ни. Родно черноморие на юг дълбоко и 1 седмица планина в Котел или Карандила. Дотук с прехвалените курорти.
68
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на мен за море и плаж не ми трябва нито хотелиер, нито украинският му персонал :) да се спасяват.
67
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно ще е, дааа. Като грабихте народни богатсва 30 години и крадохте без да инвестирате, така ще е
66
3
 
61
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
дори и соцялнослабите западняци и руснаци вече ще спрат да идват,плажовете са гъчкани,водата е пикня,пясъка е мръсен,обслужването е постно,храната не е нищо впечатляващо,и като цяло е скучнопочиващия иска в ниската цена вече да е включено и доста развлечение иска повече екзотика и не толкова много гъчканицаслабия интерес е в резултат на ниско качество и също на други дестинации които предлагат по добро такова на подобна цена
65
4
 
64
 
! Отговори
... преди 5 години
То по черноморието бетона е повече от водата.
64
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Музика в ушите ми,*** бетонаджии и скъпари мутренски.Мои са парите и ще си ги давам където аз реша