Българско военно чудо: Битката при Люлебургас-Бунархисар

"Народът на българите е твърд. Вземат си сбогом без сълзи, умират безмълвно"
26 мар 2019 18:00, Красимир Ангелов
89

"Народът на българите е твърд. Вземат си сбогом без сълзи, умират безмълвно... Човек е като зрънце в пясъчното море, което се нарича Отечество". Така военният кореспондент Рихард фон Мах описва българския народ, който през миналото с десетките велики военни подвизи доказва, че не заради някакво висше военно изкуство успява да победи противниците си, а благодарение на своя дух. Точно този дух проличава и при една от най-ключовите за България битки – сблъсъка Люлебургаз-Бунархисар. За нея разказва първия бонус епизод от поредицата "Българско военно чудо" на ЗАД "Армеец" и "Българска история".

До сражението се стига, след като на 5 октомври 1912 г. започва Балканската война и българските войски навлизат в Източна Тракия. На 9 октомври 1-а и 3-а армия изненадващо се сблъскват около Лозенград с настъпващите на север турци и ги разгромяват. В Цариград вярват, че основните български сили действат в Македония, но Лозенград ги убеждава в противното. От своя страна българите смятат, че са разбили само турския ариегард и предпазливо не преследват противника. Но така изпускат удобната възможност да го разгромят окончателно.

Още по темата
Това дава време на отстъпилите в безпорядък турци да се оттеглят и реорганизират на нова линия – Люлебургас-Бунархисар. Техните позиции доминират над околността, а батареите им са маскирани. Местността не дава прикритие за атакуващите, а всички предимства са за турците.

През това време българската Главна квартира няма сведения къде се намира противника и действа "на сляпо". Планът най-общо е 1-а армия да привлече огъня върху себе си, а 3-а да нанесе решителния удар на десния фланг на противника. Проблемът е, че 1-а армия трябва да направи голям завой и да извърви по-голямо разстояние. Но командирът на 3-а армия ген. Радко Димитриев не иска да изчаква, той настоява "Да вървим напред и решително напред", а не разполага със сигурни разузнавателни данни.

Първоначалният замисъл най-лявата българска дивизия – 5-а пехотна, да обходи фланга на турците, пропада веднага, когато на 15 октомври при р. Караагач тя неочаквано се сблъсква със силен противник. Налага се фронтално сражение, при което българите попадат под убийствен артилерийски огън и трябва да отблъскват вражески атаки, докато дойдат основните български сили.

На следващия ден пристигат и другите две дивизии на 3-а армия, но са разхвърляни на прекалено широк фронт. Както описва ген. Иван Фичев: "Боят беше ужасен. Турската артилерия косеше нашите редове...". Следват два дена на кървави сражения, на редуващи се атаки и контраатаки, на свирепи ръкопашни схватки, без едната или другата страна да успее да надделее.

Лявото крило на армията е в критично положение, но атакува непрекъснато, защото това е най-добрата отбрана. В анализ на Генералния щаб на австро-унгарската армия се казва: "Атаката е в кръвта на българите, техният боен дух и устрем са достойни за възхищение".

Все пак под напора на турците се налага 5-а дивизия да отстъпи. Един превързочен пункт попада в ръцете на противника и след сражението над 125 лекари и ранени са открити изклани. Без да е получил заповед, ген. Стефан Тошев от 1-а армия повежда към сражението своята 1-а дивизия и след впечатляващ поход се включва в битката. Някои части на 5-а дивизия губят всичките си офицери. За да помогне на изпадналата в беда 4-а дивизия, ген. Радко Димитриев нарежда на командира на съседната 6-та дивизия ген. Православ Тенев лично да започне атаката. И той буквално изпълнява заповедта – излиза пред веригата и я повежда. Загива адютантът му, а конят под него е убит. Когато го критикуват, че е рискувал живота си, ген. Тенев отговаря: "Изпълних заповедта така, както я разбрах!"

Появата на 1-а армия изненадва противника, но той хвърля нови части в боя, дори с яростна контраатака си връща Люлебургаз. Всяка българска дивизия се бие сама за себе си, липсва връзка със съседите си. Зейва опасна пролука между частите на 3-а армия, като една дивизия отстъпва, а друга настъпва. Въпреки трудностите, обаче, българите успяват геройски да надделеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Jimmyи кое е хубавото на Одрин?
61
25
 
6
 
! Отговори
Jimmy преди 5 години
планът на дьонметта е бил да разграбят Османската империя като доста прости балкански селяни са платили с живота си за това! В Османската империя живота им е бил по-хубав и такъв щеше да бъде и днес! Само се разходете до Одрин да видите как живеят Европейците!
60
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато милиционери като Росен Петров са водещи на предавания, ще има още много български чудеса. При това не само военни. Поредното чудо ще бъде оставката на многоуважавания генерал пожарникар Бойко Методиев. Но оставка като министър председател, а не като политик.
59
1
 
27
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Битки през вековете е печелела войската,но политиците са губели винаги.Дано не се случи война в бъдеще,защото днешните политици няма да са в окопите да бранят апартаментите,нито мутрите да бранят инвестициите си от рекет.Ще се разбягат като пилци по топлите дестинации и ще чакат всичко да приключи.
58
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига с тези чудеса бе! Преди няколко седмици две тсзигането разкатаха от бой половината командоси на великата българска армия! Аз ей на това чудо му викам чудо!
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До za BG 65Демек - ПЪЛНА СКРЪБ! Крайният резултат е важен, а пътя до него се забрява и избледнява!
56
3
 
16
 
! Отговори
za BG преди 5 години
Слава на БГ-армия....................България няма пленено знаме във войните!!!Но за съжаление, това което БГ-офицери и войници са спечелили с кръвта си, БГ-дипломати и политици са губели на масата на преговорите!!
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51"И въоръжението ще стане,както и попълването на състава,стига такива черногледи мрънкачи,като тебе,да престанат да мърморят и крадливите руски слуги,да не съботират процеса."Всеки който казва истината "мърмори", това е мантрата на нискостебления български "купен" интелект, с който "родолюбивите" български оправници омкат и сумтят! Честно казано звучи по детски и намирисва на пълен памперс.
54
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Това е било преди 9ти 44та! След това родната казарма беше място за извращения и просташки изяви. Най-тъпите ставаха военни (и милиционери) за да са близо до червената "обилна карма" която ги пенсионираше на по 40 години!
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Всеки,който се чувства българин трябва да помогне.........Е помогнахте на Цецко и Цецка да си купят по 190 квадрата апартаменти в сграда нацвъкана с кирилица! (Велики психози породени от "червени" колхози)Аз не вярвам в приказката "сливи за смет" и за това съм много добре! Меките "български" мъдретци пораждат само смях в залата!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм сигурен че нищо не си спечелил ,и няма и да спечелиш тук защото аудиториятае друга .
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Народът на българите е твърд. Вземат си сбогом без сълзи, умират безмълвно... Човек е като зрънце в пясъчното море, което се нарича Отечество".Не знам какъв му е контекстът , но трябва да се поправи така :"Народът на българите е твърд. Вземат си сбогом без сълзи, изпълняват смъртната присъда на няколко политици-предателина български интереси , умират удовлетворени ... Човек е като зрънце в пясъчното море, което се нарича Отечество".
50
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онези българи които са гинели за Отечеството нямат нищо общо с нас!Сега ,ако има война повечето мъже ще избягат в чужбина!Оревахме света да се премахне военната служба,а по онова време хората са се молели синовете им да бъдат взети в казармата,защото е щяло да бъде голем срам в селото ,ако синът им не служи войник!
49
8
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Много хора страдат от "измислен патриотизъм". Не само българи.
48
3
 
14
 
! Отговори
МЛАДО ЛЪВЧЕ преди 5 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
47
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-тата са единствено силни в краденето , лъжите и мързела , бездарие.равни нямат !А да , много ги бива и да завиждат и мразят всеки по-кадърен от тях (което ще рече всички).
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята е като Библията,трябва да се препрочита,за да не се повтарят грешките.Както и да мотивира,да се върви напред.
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен49 Но и с мърморене, и омраза,нищо не се постига.Всеки,който се чувства българин трябва да помогне,с каквото може,иначе-прав му път-към Русия,или Анадола!
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен50 И въоръжението ще стане,както и попълването на състава,стига такива черногледи мрънкачи,като тебе,да престанат да мърморят и крадливите руски слуги,да не съботират процеса.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48.....,трябва да помним покритите със слава герои......Много се надявам да се отбраняваме само със спомени! Знам че сме космически и е възможно, по дилюзий сме 1ви!