Уморени и обезверени на протест... и после нищо

Медсестрите и фелдшерите няма да решат проблемите си на улицата
Обновена: 26 мар 2019 21:30 | 26 мар 2019 20:45, Камелия Цветанова
20

Протестите на медицинските сестри, към който се включиха почти всички работещи в здравеопазването, няма да решат проблемите им. Около това мнение се обединиха бившият депутат от НДСВ Антония Първанова и председателят на Центърът за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров.
Още по темата

В "Денят ON AIR" д-р Първанова заяви, че не е нормално една медицинска сестра да получава, колкото един шофьор. Тя обаче бе категорична, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев няма как да реши проблема, тъй като болниците у нас са търговски дружества.

"Очакванията на протестиращите са е да се получи пакет от 50 милиона лева и министърът да го раздаде. Това няма как да стане. Болниците у нас са търговски дружества. Този въпрос трябва да се реши в самите дружества. Министърът като принципал на болниците може да зададе правила как да се разпредели този ресурс. Не е нормално една медицинска сестра, която работи на няколко места и дава здравето си за благополучието на пациентите да получава колкото един шофьор. За да получат сестрите заплащането, което заслужават трябва да се определи обема от дейностите и услугите, които извършват. Има огромна пазарна ниша за медицински сестри. Те от 70 хиляди паднаха на 22 000. Сега средната им възраст е 55. В малките населени места дори няма достъп до медицински сестри, какво говорим за лекар. Министърът трябва да поиска от мениджърите на големите болници да наложат по-високи заплати. Моделът у нас е обърнат, защото е печалбарски", обясни Първанова пред Bulgaria ON AIR.

Доктор Стойчо Кацаров пък бе категоричен, че ако дадена болница не може да генерира печалба, тя трябва да бъде затворена. Той също така допълни, че няма как медицинска сестра в реанимация и такава в училище да получават едно и също възнаграждение.

"Най-добре е да няма методика за разпределение на заплащането. Намесата на правителството ще нанесе повече поражения. Не е добре да бъде въведена една и съща заплата за всички. Няма как сестра в реанимация да взима колкото сестра в училище. По-добре е да бъде определена работата, която сестрата трябва да извършва. Ако този пакет от дейности бъде регламентиран парите ще дойдат сами след това. Държавните и общинските болници трябва да се приватизират, за да се управляват по-добре и да се махне монопола на здравната каса. Това ще намали цената на здравната помощ. Ако не те търсят пациентите затваряш и край. Ние издържаме губещи структури", рзясни Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Иванчо Костов - акушерът на този модел
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои лекари вземат 30 пъти повече пари от колегите си . Визирам тъй наречените специалисти които правят коронарографии .Държавата е дала на богопомазани лекари да гребат с голям черпак на останалите цедка а за сестрите да не говорим трета цедка .Законите в България се създават за шепа определени безскрупулни *** за сметка на всички останали.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това няма как да стане. Болниците у нас са търговски дружества. Този въпрос трябва да се реши в самите дружества. От тогава някой да е разгледал отговорностите на лечебните заведения за вреди причинени не само на ниско платените мед сестри, но и за пациентите. Доказване на всички доходи и имуществено състояние на директорите на болници ,началници на отделения и среден мед персонал.
12
3
 
4
 
! Отговори
321 преди 5 години
Мед. сестрите и лекарите първо да се научат на най-елементарното - да имат възпитание и се държат нормално, не любезно с пациентите. Такава простотия, високомерие и наглост няма в друго съсловие.Такава е вероятно и обикновените хора да застанем на тяхна страна.
11
4
 
4
 
! Отговори
яница преди 5 години
Преди няколко вечери по ТВ една мед. сестра не престана да меле и дърдори. В един момент един от опонентите й я попита - не получават ли всички те, независимо къде работят всеки 3 месеца ДМС-та от около 2000 лв., а някои от тях и лекарите много повече от тази сума? Млъкна и не шукна до края на предаването.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антония Първанова бивш депутат от НДСВ,боже каква наглост.
9
2
 
7
 
! Отговори
Ron Pol преди 5 години
Да добавя - самият Рон Пол е доктор, много е възрастен и помни как е било навремето когато е практикувал, издържал семейството си сам и помни колко достъпна е била медицинската помощ тогава. Звучи страшно - да няма държавно финансиране, но всъщност то е това което надува балона на цената му.Смесването на социализъм и капитализъм носи най-лошото а не най-доброто от двете системи! Отнася се за всички сфери. Това е реалността.
8
2
 
5
 
! Отговори
Ron Pol преди 5 години
Има един консерватор в САЩ, Рон Пол който води движение борещо се за махане социализма (обамакеар), от системата която претендира да е капиталистическа. Та той е против държавната финансова помощ в здравната система. Тя раздува като цяло цените, прави ги недостъпни и се налага още наливане на пари. Завърта се едно колело, надуващо балон, който прави всички да са недоволни. Навремето не е имало никаква намеса, казва той и най-бедният е можел да плати малката такса при доктора, а докторът да живее достойно. Или социализъм или капитализъм. Смесването им е "смърт" за обществото.
7
2
 
8
 
! Отговори
Американ преди 5 години
"д-р Първанова заяви, че не е нормално една медицинска сестра да получава, колкото един шофьор" -- па то в Америка е горе-долу така. Зависи от каква сестра и какъв шофьор, де.То и в Бг оперативните сестри едва ли взимат малко.
6
2
 
18
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 5 години
Това, че заплатите на ПОВЕЧЕТО от работещите са ниски е неоспоримо, но не може да се сравнява по този начин. Шофьорът също има стрес, напрежение, отговорности. И там има недостиг. И на баничара не му е лесно, и на стругаря. Само казвам. Ако се борите се борете за своето, а не защото чуждото е повече.
5
5
 
12
 
! Отговори
ПУРКО преди 5 години
ТАКА Е КАТО СЕ ПРОТЕСТИРА НА ПАРЧЕ............
4
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли да искат и първа или втора категория труд да ги водят. Много нагли тези сестри. Даже и мин.заплата им е много за това което вършат.
3
23
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Не трябва да има държавни болници. Тогава всичко ще си дойде на мястото
2
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До като не дойде БСП на власт няма да се оправи здравеопазването
1
1
 
30
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
Държавните и общинските болници да се приватизират... Браво бе. Умник.