Педиатри на протест заради лимитите за лечението на децата

Лекарите настояват и за скок на заплатите, които сега били обидно ниски
12

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излязоха на протест.

Те настояват да отпаднат лимитите за хоспитализиране на децата с аргумента, че така не могат да диагностицират и да лекуват пациентите си адекватно. Сред исканията им са също увеличение на заплатите и промяна на статута на лечебното заведение. На срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вчера стана ясно, че част от исканията на педиатрите ще бъдат удовлетоврени.

Още по темата
Той обеща, че ще има допълнително финансиране извън заплащането по клинични пътеки, а някои от лимитите ще бъдат премахнати. Медиците обаче продължават да настояват за повече пари, цялостно отпадане на ограниченията за дейността и промяна в статута на специализираната болница.

В протеста на медиците участваха и техни колеги от други здравни заведения и родители на болни деца.

Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" обясни, че болницата трябва да получи един специален статут, да се премахнат лимитите, които пречат на децата да бъдат приемани във всяко едно отделение, когато имат нужда, както и да си осигури едно достойно заплащане на тези лекари.

"Протестът остава, защото въпреки всичко искаме да покажем проблемите в болницата. Срещата с министъра не отменя днешния протест", каза пред БНР д-р Димитър Русинов – педиатър и детски нефролог в Специализираната болница за детски болести.

Той посочи, че на вчерашната среща са получили уверение, че част от проблемите могат да бъдат решени.

На нея е обещано отпадане на част от лимитите към края на май.

Педиатрите се надяват това да се случи, каза д-р Русинов и добави, че в края на месец май лекарите ще имат нова среща със здравния министър, за да се отчете свършеното.

Ако обещаното от министъра се случи, болницата ще продължи да работи, категоричен е педиатърът, но уточни, че в противен случай са вероятни нови протести.

Докторът подчерта, че за момента няма върнато болно дете от болницата, но тези разходи остават за сметка на болницата и работещите в нея.

"Проблемът се трупа от години. Нещата обаче станаха много критични и абсурдни и вече не може да се чака. Няма хора, за да се покрие графика в отделенията", отбеляза педиатърът.

Министър Кирил Ананиев вчера се ангажира, че част от допълнителните средства, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри, ще достигнат и до Педиатрията.

По думите на д-р Русинов до 15 май трябва да е готова методиката за разпределението на средствата, все още обаче не се знае точната сума, която ще бъде отделена за специализираната болница.

Той посочи, че основната заплата на медицинска сестра в лечебното заведение е със 100 лв. над минималната работна заплата, тази на лекар с две специалности – с 200 лв., а на началник клиника – 300 лв. над минималната.

Специалният статут, за който настояват педиатрите, ще гарантира финансиране, независимо от НЗОК, каза д-р Русинов. По думите му вероятно до 3 години ще започне да функционира новата педиатрична болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без лимити за да могат да точат качествено нашите пари - колко благородно.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можеше да са по-откровени,като сложат вдигането на заплати като точка номер 1.Не е нужно да лицемерничат с лимитите,умряха простите,вярващи на тези празни приказки...
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко порочна взе да става практиката да се стачкува по "график"!Когато не се правят или се отлагат реформи,се стига до този момент!Доктори,сестри,полицаи...стачки,митинги,мълчаливо протести,пушене...Компромисите винаги водят към провали!Все сме на опашката,защото никога нямаме воля да вършим нужното!
6
1
 
10
 
! Отговори
GERBer преди 4 години
много искате! аз хотели на кучето ми имам да правя
5
3
 
4
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Лекарите заслужават по-добри заплати и условия, както и истински наказания за корумпираните и откровенно некадърните. Двете вървят ръка за ръка.
4
2
 
15
 
! Отговори
ГЕНОЦИД преди 4 години
Искате примери, че срещу българите се води ГЕНОЦИД ?Ето, това е един от тях !
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не подкрепяме лекарите и учителите, аме заникъде.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ех тая стабилност :Д
1
14
 
6
 
! Отговори
Аман преди 4 години
от хленчовете на тези корумпирани, некадърни и нагли знахари наричащи себе си лекари !като искат повече пари да си отворят частни практики - никой не ги спира аз не искам и няма да плащам повече и все повече пари за здравеопазване !ще отучим юдо-масонския елит постоянно да ни вдига цените !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!