Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора

Расте в йерархията от муле през въртач до организатор на фамилната банда
20 апр 2019 07:30, Елка Василева
199
Босът на ало измамниците: От дете лъже пенсионери, 3 пъти лежал в затвора
Снимка: архив, Dnes.bg

На 27 години, с основно образование, учил до 10-и клас, осъждан 8 пъти за телефонни измами и веднъж за взломна кражба, при която отмъкнал цветни метали. Това е профилът на организатора на разбитата банда телефонни измамници Борислав Димитров-Бобито от горнооряховския кв. “Гарата”.

Въпреки че никога не се е занимавал с бизнес и не е работил по трудов договор, Бобито демонстрира лукс, на който би завидял и столичен олигарх от кварталите в полите на Витоша. Семейният палат в кв. “Гарата” е оборудван с барбекюта, детски площадки, позлатени орнаменти и мощни автомобили.

От къщата разследващите иззеха лимузина “Мерцедес” и джип “Ауди”, ползвани от него, жена му и баща му Георги, който също е важна част от схемата на телефонните измами, пише "24 часа".

Младият мъж е в бизнеса от дете. Според данни на МВР лъже пенсионери още от 15-годишен. Току-що навършил 16, на 10 септември 2007-а е арестуван за първи път заради телефонна измама на пенсионер от Русе. Тогава малкият Борислав е само муле в схема на друг ромски клан.

Още по темата

Заради крехката му възраст и чистото тогава съдебно минало сключва споразумение с прокуратура и е наказан само с пробация. При първия арест признава и за друга измама - на възрастен мъж от Горна Оряховица. За това получава 6 месеца условно.

Това обаче не спира криминалната му кариера на телефонен измамник. През ноември 2008 година отново е арестуван за телефонни измами във Варна. Тогава заедно с баща си Георги и още 4-има души успяват да измамят няколко варненки по схемата, която действа тогава. Представят се за полицаи, които твърдят, че синът на жертвата е блъснал дете и трябва да се плати, за да бъде пуснат от ареста.

Още тогава Борислав Димитров, макар и непълнолетен, успешно влиза в ролята на полицай, адвокат и лекар, който убеждава жертвите да дават пари. В един от случаите дори заблуждава старица, че е собственият ѝ син.

“Майко, убих детенце. Детето е починало в болницата”, казва в слушалката артистичният юноша. Синът на жената дори не бил шофьор, но тя повярвала. След това с нея се свързал “адвокат”, който отново бил Бобито. Докато лъжел пенсионерите, намирал и мулета, които да вземат парите от тях и да ги донесат до Велико Търново. По това време бащата на Борислав има магазин. При акция на полицията в него са намерени и сим картите, които ало измамниците са ползвали, за да набират номерата на жертвите от Варна.

Този път Борислав влиза в поправителния дом “Бойчиновци”, защото още е непълнолетен. Заради престоя в заведението за деца бандити завършва 10-и клас. Освободен е в края на 2009 г., вече пълнолетен.

Освен телефонни измами върши и други престъпления. През 2011 г. заедно със свой приятел влизат в склад на фирма в Горна Оряховица и отмъква бобинажни проводници, кабели и цветни метали за над 3 хил. лв. Криминалистите бързо го залавят и го вкарват в ареста.

Така през април 2012-а влиза в затвора в Ловеч като рецидивист. Пуснат е предсрочно през януари 2013 г. Веднага върши нова телефонна измама, този път в Смолян, отново е спипан и е настанен в затвора в Пловдив за 9 месеца след споразумение. Пускат го през април 2014 г. и той отново се прибира в родния дом в Горна Оряховица.

И третият престой в затвора не успява да превъзпита Бобито. Той отново се залавя с телефонни измами, вече в собствена организация, която командва.

Ударите му стават все по-големи. На 8 септември Бобито отново е арестуван, след като успява да оргатнизира удар за 600 хил. лв., отмъкнати от жена в Първомай.

През март 2015 г. склададжията Албенко Методиев публикува обява в интернет, че си търси работа. С него се свързва Бобито. Звъни от румънска симкарта и му предлага да изкара малко пари. Казва му да тръгне за Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до град Велико Търново. Същия ден малко преди обяд бизнесменът Ангел Янков посетил баба си Елена в същия град. Тръгва си и телефонът на жената звъннал.

“Доктор Николов” й казал, че внукът й е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност - единия му крак го няма, другият може да бъде спасен с поставяне на пирони, един от които струва 20-30 хиляди лева, а са нужни и скоби за гръбначния стълб. Доктор Николов е Борислав Димитров от Горна Оряховица. Елена повярвала, защото съпругът й загинал в катастрофа. Казала, че има само 500 лв., но мнимият доктор я убедил да събере каквото може от съседи, посъветвал я да не говори с никого защо са й парите. Разказал, че този, който е ударил внука й, е избягал и полицията го търси. Настоявал жената да не сваля от ухото си телефонната слушалка.

Тогава баба Елена споделя, че в дома й има каса, която е на фирмата на внука й, но не знае какво има вътре. Тогава докторът изпраща Албенко да отиде и да разбие касата, за да вземе парите. Възрастнат ажена го чакала с тесла и чук, за да успее да разбие касата. След като Албенко не успял, му дала пари да купи ъглошлайф. Тогава той успял. През цялото време Бобито му казвал какво да прави п телефона. След като отмъкнал плячката - близо 600 хил. лв., потеглил с колата си към Севлиево, където трябвало да даде парите на хора, изпратени от Борислав Димитров. Там са заловени от криминалисти, защото жената вече се била оплакала в полицията.

Присъдата на Бобито от 5 г. затвор е признесена през 2017 г., но е отменена от втората инстанция и той отново се оказва на свобода. През 2018 г., докато делото му тече на първа инстанция, следват още няколко удара на Бобито - Жасмин Куртева от София дава 420 хил. лв., а семейство от столицата е измамено с 520 хил. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Само доказаните случай на измами от този Бобито са за над 2 млн лв. А колко още има за които прокуратурата не знае. Мислите ли че Следствие и прокуратура след като знаят че има някъде над 1 млн лв скрити няма да му предложат сделка от която всички ще бъдат доволни освен клетите ни пенсионери!
149
1
 
8
 
! Отговори
Toto преди 4 години
Ще го подържат в затвора 4-5 месеца и пак ще го пуснат, такава му е договорката с тези които му подсигуряват чадъра, иначе ако се разприказва, ще трябва или да го пречукат, или много магистратски глави да хфръкнат.
148
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия 142На някои от тези измамници ромският акцент им проличава веднага.Други сравнително добре говорят, но когато се наложи да поприказва малко повече, се усеща от кои е.
147
1
 
2
 
! Отговори
Ало, редакцията преди 4 години
Не мога ли да поздравя МВР за успешната акция?
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде се дянаха коментарите?
145
1
 
14
 
! Отговори
Ххаххахаха преди 4 години
След толкова много измами, през 2017 присъдата му е отменена на втора инстанция
144
0
 
18
 
! Отговори
Рашо преди 4 години
След всички тези измами и да е още навън?! Мирише ми на корумпирани магистрати, направо смърди.
143
2
 
13
 
! Отговори
Огнян преди 4 години
Този при татово време до сега щеше да е в мините за уран!
142
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя бос на ало измамниците. Е работел с чадър от полицията. Но дега чадъра и прибран. МВР си чисти "двора". И може да свърши като Чората в предишната статия. Почнели да се чисти двора . За да няма приказки е така.
141
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рибата се омирисва от Главата,НАС НИ ЛЪЖАТ ДИРЕКТНО ОТ НАИ ВИСОКО НИВО,ПОСЛЕ СЕ ЧУДЕМЕ 6ТО МНЯКОИ ПОЛЗВАТ ИЗМАМИТЕ ДА ПРЕЖИВЯВАТ
140
3
 
26
 
! Отговори
Гешев преди 4 години
Умните и работните нямат шанс в България (засега). В нашата родина телефонните измами са най-голямата "индустрия". Няма никакво производство при нас и всичко е дребен алъш вериш.
139
0
 
28
 
! Отговори
Този не подлежи преди 4 години
на вразумяване, нито някога ще се поправи.Вариантите са само два - или толкова крути наказателни мерки, подкрепени със закон, че да го е страх дори да си помисли за нови измами, или възстановяване на смъртната казън.Престъпление срещу целия народ ще бъде, ако трябва да го хрантутим в затвора!Ако бъде така наказан отначало, че да му се вземе страха,после може 20 г. да работи тежък физически труд принудително, за назидение. Цялото им богатство да се конфискува, за да бъдат обезщетени измамените
138
2
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Осъждан 8 пъти, и само вижте колко е кежал, все пуснат предсрочно ... и така.Скапана държава и такива *** са много""Много са и тенденцията е да се увеличават.Ама вие какво очаквате,разбира се ,че ще го пускат,първо той е важен електорат и консуматор на социалните програми,второ всички правителства до момента са нео.либералисти и демократи,трето,шорос.овите представители като:БХК,"Отворено общество","Америка за България"-тези са за бой здрав,възпитаващ ,изграждащ характера
137
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осъждан 8 пъти, и само вижте колко е кежал, все пуснат предсрочно ... и така.Скапана държава и такива *** са много
136
2
 
35
 
! Отговори
Тъ. п народ преди 4 години
Познавах една детска учителка, която се върза на подобна щуротия. Звънят и, че синът и се сбил с някой на работа и бил арестуван и трябвало да се оправят нещата с пари. Тя патката хукнала да тегли от картата си. Колеги я убедили да звънне на сина си все пак. Той изумен си работи и го обяснява на маминка по телефона. Тя, обаче, му вика 'Нищо, аз все пак ще им дам парите, че то не се знае!' Едвам я спряли приятелите и. Изумителнито е, че това е действаща детска учителка, не баба с деменция
135
4
 
15
 
! Отговори
Този е за НАТФИЗ преди 4 години
Малко трудно ще ми е жал за глупави хора, които мятат пачки от терасите. Дори ми е трудно да го възприема като измама. Ако тези бабушкери са невменяеми мястото им е в лудница и толкоз. Но те не са освидетелстване, счита се че са нормални. Просто решили да метнат една торба пари от терасата
134
3
 
6
 
! Отговори
Веднага да бъде преди 4 години
припознат от някоя партия /най-ще му приляга от ГЕРБ/ и издигнат за кандидат депутат!?!?Както умее да лъже и ***,особенно възрастни дядовци и баби /по-примера на БСП/,цена няма да има?!?!На нас,българите точно такива ни трябват,които не пурвите 45,но и следващите близо 30 години да ни лъжат,мамят,убеждават,увещават,че ще ни направят живота цветя и рози,че ще потекат реки от мед и масло,и докато ние прогресивно обедняваме и опросточаваме,те прогресивно забогатяват на наш гръб!?!?
133
0
 
20
 
! Отговори
Ужасите преди 4 години
Десетки пъти хващан за извършени престъпления и... пускан. Това ни е проблема на цялата държава и това ще ни затрие... Факт!
132
11
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Тука вече лъжат ! По-скоро са крадци отколкото ало измамници ! Ало измамник пък ром ?! Е те две думи не могат да кажат на български език , пък как ще излъжат пенсионера представяйки се за лекар или лейтенант от МВР ?!Ало измамник не става от всеки , трябва да вледееш перфектно български език , трябва да си българин ! Един ром колкото и добре да говори български пак се разбира ,че не е българин пък да не говорим ,че трябва да се представя за лекар ,офицер и прочие !
131
11
 
6
 
! Отговори
Курте преди 4 години
Ай стига бе - в Горна Оряховица - палат!?максимим 50илядо евро, старите бангии - мецедес и ауди -по 10иляди евра да са..и толкоз!!Та кви тетари ми разигравате бре Другари - какъв тартор е тоз?Да питам с какви парички всички депутати,минидтри,зам,зам министри и други партиици си купувате имото от над 1милион в баровските квартали на София!Нали сте на заплата -и като държавни служители,нямате право на бизнес ПОЗАКОН!Е, какво да ми говорите за измамници и престъпници...кажете Вие какви сте бре!?