Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо

16% не искат държавата да забрани физическото наказание
179
Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо
Снимка: Pixabay

За българите физическото наказание на децата продължава да е в реда на нормалното.

Близо 30% смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия, сочат данните от социологическо проучване на агенция "Глобал Метрикс", проведено във връзка с подготвяната Национална стратегия за детето до 2030 г.

Още по темата
Резултатите сочат още, че 16% от хората не подкрепят забраната на телесното наказание, като това са основно българи до 29 години, представители на многодетни семейства и на нискодоходните групи, допълва Дарик радио.
 
Трябва ли държавата да се намесва, когато родителите крещят и заплашват децата си, или прилагат различни телесни наказания - тези въпроси разделят мнението на българите на три части.
 
По отношение на вербалната агресия около 48% смятат, че институциите трябва да окажат подкрепа на такива семейства, докато при физическото наказание този процент намалява и почти се изравнява с другите две групи - на тези, които смятат, че трябва да се наложат санкции на родителите и на тези, според които държавата не трябва да се намесва по никакъв начин.

За прилагане на санкции висока подкрепа има в случаите, когато е налице пряк риск за физическото здраве на детето, както и при непоставяне на задължителните за детето ваксини.
 
В последния случай обаче се наблюдава и друга тенденция - около 22% от анкетираните не са съгласни държавата да се меси при отказ на родителя да ваксинира детето си, което според заключенията на социолозите показва неосъзнаване на важността на имунизациите.
 
Две от най-дискутираните мерки в проекта на стратегия за детето получават висока подкрепа от страна на обществото - едната от тях е възможността за патронажна грижа за родители на малки деца, която въпреки подкрепата от над 80% от българите, се сблъсква и с резервите на родителите на деца над 5-годишна възраст, както и хората от средните възрастови групи.

Другата мярка е забраната на телесното наказание. Според изследването тя не се подкрепя от 16 процента от българите, като освен младите и хората с ниски доходи, противници се оказват и представители на групи с висок статус, включително българи със средно и по-високо образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още помним тежките твърди дървени показалки с коитони разбиваха черепите!----------------------------------------------То от тогава ли оглупя?
157
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаем, че според господа европейците трябва да възпитаваме децата си като ги учим как на 12 години нямат идея от кой пол са, щото не се били формирали още. Също трябва да им показваме картинки на целуващи се мъже от 7 годишна възраст. Айде нема нужда от акъл по възпитание!!!
156
2
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Като почне да пие ,и да се друса детето ви,тогава нищо няма да помогне.Освен отстрл на дилъра му.
155
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още помним тежките твърди дървени показалки с коитони разбиваха черепите!
154
5
 
1
 
! Отговори
Макаренко преди 5 години
До По-добре с шамариМоже и без шамари! Затова ли се раждат?Колко невинни деца ставаха за изкупителни жертви през соца за назидание на виновните?
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 155 - не е задължително да са завършили навън. За изтичането на мозъци да сте чували нещо? Процес характерен не само за нашата страна, а и за много др.от периферията на т.нар.Западен свят - особено Китай, Индия и т.н. имат множество изгубени перфектни програмисти напр., много повече като абсолютен брой в сравнение с др.страни поради това, че процентът на надарените и гениални хора, ако го приемем приблизит.за 1%, то предвид милиардното население там, сещате се
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"16% от хората не подкрепят забраната на телесното наказание, като това са основно българи до 29 години"Българите са дори много либерални. В Западна Европа са дори повече, но ги е страх да си признаят, щото Биг Брадър гледа за политическа коректност и т.н.Също много зависи и как е поднесен въпроса:а) Какво мислите за физическото и психическо насилие над децата?б) В реда на нещата ли е един лек възпитателен шамар, когато детето ви иска да наложи волята си над вашата?
151
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 149'Затова и бълг.са особено ценени в чужбина.'Ценни са ако са завършили извън България.
150
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 153Социопатът и нарцисиста се изграждат от семейството и преработката им завършва вече в обществото.Българинът в България е с изключително нищожна култура/знания откъм психиатрията и психологията. От там на сетне ще има още повече злини и изцепки на които повечето граждани ще се обръщат с коментарите ами нормално! Също така, повечето българи са тотално ограбени души и не понасят състраданието защото им е втълпявано че това е слабост, а слабостта им е точно в дълбокото проумяване на любота
149
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 149"Повечето българи са отговорни, възпитани и трудолюбиви и са възпитавани именно по старите, традициионни и библейски /или "социалситически" методи според вас"Нещо обаче повечето българи дават на късо и са в дилюзия че са възпитани умни и интелигентни. Ако бяха 'повечето' статуквото на България нямаше да е толкова траги-комично и охлузено както е в момента. А в момента е на почит селияндуризма което само по себе си доказва че сносните българи са малцинство. Психопатът се ражда.
148
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамарът е задължителен. Ако няма шамари, децата стават разлигавени психопати. Шамарът не е побой. Скарването не е тормоз.
147
2
 
8
 
! Отговори
По-добре с шамари преди 5 години
отколкото с психотропни таблетки какато правят в "прекрасния" и "свободен" запад и САЩ
146
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не мога да дам дислайк на коментар 146 например? Риторичен въпрос.
145
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 148 -Утайката на обществото-социопати и егоисти или откровени психопати според психолозите се натиска и издига на власт и в държавите и в мениджмънта и това е очеизваден факт. Така, че няма нужда да ми посочвате политици и управници като пример как е проработило възпитанието в нашето общество. Повечето българи са отговорни, възпитани и трудолюбиви и са възпитавани именно по старите, традициионни и библейски /или "социалситически" методи според вас/. Затова и бълг.са особено ценени в чужбина.
144
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147Теорията на Дейвид Ебърхард е отречена съвсем официално от много видни психиатри и психолози, една от които е Кайса Родин. На презконференцията тя и нейните колеги го навряха в миша дупка с примери от преди 79та. Ние българите, след като ни побийваха през годините на великия социализъм нима станахме хора? Ами тези сегашни "оправници" нали са отрочета от същата система. Я как ефикасно затриват България без капка жал и свян! Шведите и финдланците са на стотици години развитие.
143
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В своята книга: Деца на власт шведският психолог Дейвид Ебърхард твърди: Либералното възпитание се провали като метод. Родителите вече не се държат като отговорни възрастни.Навярно всички са виждали деца, които в истерия хвърлят храна право в лицето на майка си, крещят неистово, искат да им се купи нещо, и даже бият родителите си. Просто не им е било обяснено как да се държат.Децата се нуждаят от граници и дефинирани правила.Имаш избор. Можеш да приемеш старите методи на възпитание да не ги глезиш, да ги попляскваш, за да израснат послушни и нормални. Можеш да използваш и само новите прав
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 144"Много бързо забравихме, че шведските психолози вече си признаха, че са отгледали поколение от т.нар.деца-чудовища"И аз го четох това в Работническо Дело и останах много озадачен. Как пък шведите не приеха примера на правешкия интелигент, даже паметник трябваше да му издигнат на Арландата, барем като мине Гиньо да се просълзява. Рей Бредбъри вече ти завижда.
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 142"И като отнемат социалните едно дете, травмата за него ще е многократно по-голяма/изключая доказано системно насилие/."За в България травмата при децата е почти навсякъде но в УК нещата са съвсем други и изключително цивилизовани. Имаше няколко случая на злоупотреба в приемни семейства но беше отдавна а престъпниците не живяха много дълго в затвора. Пипнеш ли дете в Англия тежко ти и горко, ще те друсат докато не пометнеш!
140
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Библията т.е.Словото Божие е безспорният доказал се през хилядолетията морален авторитет "Който щади тоягата си, мрази сина си, А който го обича наказва го на време."Много бързо забравихме, че шведските психолози вече си признаха, че са отгледали поколение от т.нар.деца-чудовища
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братята роми:- Как възпитават децата си?- В какви условия гледат децата си?- Защо продават дъщерите си като късове месо на пазари за булки?- Защо практикуват педофилия и постоянно водят по болници 12-13 годишни родилки?КОГА законите в България ще се прилагат за всички етноси и този РАСИЗЪМ ще спре?КОГА сривът в раждаемостта на Българи в България ще стане проблем номер едно за Българските политици?