Лоши съседи: Как да се справим с тези, които не си плащат таксите?

Проблемът е, че в много жилища живеят нерегламентиран брой хора
23 апр 2019 09:15, Красимир Ангелов
103

Събранията на входа често се превръщат в открита война между жителите на блока. Почти във всяка жилищна кооперация има поне по едно домакинство, което отказва да плати месечните такси.

Задава ли се краят на междусъседските войни и ще се въведе ли глоба за тези, които отказват да платят за всичко, което е след входната им врата? 10 години след неговото приемане, започнаха да се обсъждат промени в Закона за управление на етажната собственост. Всеобщото мнение е, че той не функционира добре.

"От 2009 година, когато този закон влезе в сила, бяха правени множество опити за поправки в него. Всичките обаче неуспешни. Министертвото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) сега пое ангажимент за сериозни промени, които вече би трябвало да доведат до по-добро съжителство между съкооператорите", отбеляза в студиото на "България сутрин" Асен Асенов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му обаче най-голям проблем представляват онези, които отказват да плащат входните си такси. А той е породен от факта, че в много от жилищата живеят нерегламентиран брой хора.

"Не може в едно домакинство да живеят например трима човека, а да твърдят, че са двама. Недопустимо е. Трябва да бъде създаден електронен регистър и в него да влизат всички данни, за да може домоуправителят на един вход да сигнализира при нередности", допълни още Асенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
1
 
! Отговори
681 преди 4 години
И последно: заключихме заради крадци и *** входните врати на блоковете, пък взехме да им хвърляме хилядарки през терасите си...Питам се: какъв е смисъла от всичко подобно? Може би само създаваме работа на някои "бизнесмени" - аналогично на принудителното натикване на колите ни в нечии платени паркинги.
89
2
 
0
 
! Отговори
681 преди 4 години
Къде отиде прословутото българско гостоприемство, например?Сложихме чипове по асансьорите, а гостите се изкачват пеша. Уж било, че някой не си плащал за асансьра... Ама този който не си плаща докарва бурканите от село и ги товари в кабината на партера, пък жена му извиква асансьора от етажа им и бурканите са качени вече...Блиндирахме си входните врати на апартаментите, пък взехме при пожар да горим като факли вътре...
88
2
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До . 88 Тези дето не плащат все си мислят че някой ги краде и да не се прекарат с 1 лев. Чакат само някой да каже че няма да даде пари и веднага: Когато този плати , тогава ще платя и аз. Останалите това и чакат и хайдее , събранието провалено.Във всеки блок има по един , двама такива мезерн.ици.
87
1
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Истината е една. Да се плащат редовно месечните вноски и налагат ли се допълнителни пари , вадиш и плащаш без да умуваш.Тарикатите и мизерни..ците на село.
86
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Заглавието задава въпрос , а отговор няма.
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв е българинът. Скъп на трици, евтин на брашно. Уж все го е страх да не се мине, а сам си слага главата в торбата.
84
5
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До До 73 ВанкатаМи ще се плащат, в закона е определена минималната сума за ремонти - 5,60лв. на месец ли са проблема? Ваше право е да решите да събирате и по-големи суми.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами изкарат един грухчо и ни дразнят,дерат доизнемога.Щом е обществено -референдум.Небива сорко и орко да ни постилат как даживеем.И това министерство пита ли някой.То несмее никой да каже нещо-губи службичка.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при нас 1-ви и 2-ри етаж не плащат ползването на асансьора, но участват в сумите за ремонт. Както и за ремонт на тавана участват всички живущи.
81
3
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
До Анонимен 67 - Обеснявам - чистачка - по 50 лв месечно, 2 лв. ток, остават малко пари и за текущи ремонти - напр.смяна на крушки, поддръжка на звънчева инсталация и т. н. Блокън ми има 6 апартамента, събираме по 20 лв. на апартамент. Какво ревеш, че са много парите? Ремонт на покрив правили ли сте? Замълчи, скъпернико!
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да пропускам нещо но най-лесно е да се плаща на идеални части от собствеността а не на хора които живеят.
79
1
 
3
 
! Отговори
До 72,оня с минусите преди 4 години
Какво ще се разпадне, ако първият етаж не плаща за текущото използването на асансьора, който изобщо не ползва и няма как да ползва, тъй като вратата на асаньора и вратите на първият етаж са на една и съща площадка? За това става въпрос, а не за ремонт на асансьора, което е нещо съвсем друго и се плаща според идеалните части.
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 79къде ше одя - аз си решавам !със сигурност ако си отидем по селата, ше фалираш за максимум 3 месеца.и хич не мисли, че "плашиш" със "селото", напротив! вижда се, че все по изгодно става там да живееш... а тук да остане призрачен град с 50% голи апартаменти, при положение, че сега са 20%
77
1
 
4
 
! Отговори
До 73 Ванката преди 4 години
Големият проблем е най-вече с хората, които наричат другите хора ***.Казваш, че сами си определяме таксите, но в Закона пише друго - ежемесените вноски за фонд "Ремонт и обновяване" не могат да бъдат по-малки от 1% от минималната работна заплата. Пише го в закона, чети! Отделно всеки трябва да плаща за текущата поддръжка на общите част, колкото му се пада според броя на обитателите и това не го определят собсвениците, а сумата на разходите.
76
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Преди време нещата бяха ясна, но сега не са. Преди трябваше да се плаща според идеалната част за основен ремонт и според брой живеещи за поддръжка на сградата и текущ ремонт. Сега всичко е обвито в мъгла, макар че в законът за управление на етажната собственост да пише, че всички ремонти се плащат според идеалните части, а текущите разходи по управление и поддръжка се плащат според броя на обитателите, независимо на кой етаж живеят. Това за независимо от етажа е недомислено за асансьора...
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72И не е честно към останалите хора, те да плащат,а вие да ползвате---то не е честно и такса "сградна инсталация", даже изхождайки само от физиката, да не говорим от морала...
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 71Ми ок, тогава да не плащаме за нищо и да оставим всичко да се разпадне.--кое ще се разпадне ве, какво ще се разпадне? преигравате прекалено много, само и само да им контрол върху хората, даже и по къщите им... епа егати живота, егати чудото ...то да ти се отще тоя живот... всичко да ни е "идеално", "стерилно", "подредено", "прошнуровано и пронумеровано" ... а значи "изкуствено", "не живо"... "като в аптека"
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия се плаща на м2 от апартамента ти. Аз плащам 430 евро месечно за поддръжка на общите части. Ако не плащаш те осъждат, продават ти апартамента и си прибират парите които не си платил. А в България купих апартамент в нова сграда преди 10 години. Така и ме можехме да пуснем асансьора. А събирането на 5 лева на месец е драма. Пък обствениците никак не са бедни - повечето това им е втори или трети имот. Булгарски манталитет.
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистИма и още един проблем - липсата на първите 7 годинки на някои мал.о.ум.ни.ци!!!А от този проблем произлизат всички останали!!!
71
3
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До Анонимен 70Всички живущи сами си избирате домоуправителите, касиерите и контролните групи, сами си определяте таксите, чистачката, фирмата за поддръжка и т.н. Домоуправителите са ви такива, каквито сте си ги избрали! И си прочетете закона, всичко го има черно на бяло. Само отговорност и възпитание няма, а там е проблемът с ***.