Спират тировете за голямото пътуване по Великден

АПИ апелира: Шофирайте внимателно!
24 апр 2019 10:30, Красимир Ангелов
5
Спират тировете за голямото пътуване по Великден
Снимка: Булфото

В най-натоварените часове на пътя на 25 и 29 април ще бъде спряно движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и някои от главните пътища на страната, съобщават от АПИ.

На 25 април, последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, от 16.00 часа до 20.00 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата.

Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата, припомнят от Агенцията.

Съвместната заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона е на АПИ, ГД „Национална полиция“ и ИА „Автомобилна администрация“. Тя предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:

- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;
- път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
път II-99 Бургас – Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 29 април от 14.00 часа до 20.00 часа.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение от 10.00 часа на 25 април до 10.00 часа на Великден (28 април) ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“. От 10.00 часа на 28 април до 10 часа на 30 април, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е по-лесно придвижване в пиковите дни и часове в участъците с ремонт на двете магистрали.

На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата.

За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“ шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:

- пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – път II-37 (Пазарджик) – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“;

- пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – пътен възел „Цалапица“ на АМ „Тракия“;

- пътен възел „Калугерово“ – път III-803 (Динката – Драгор) – път II-37 – пътен възел „Пазарджик“ на АМ „Тракия“.

На АМ „Хемус“ на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.

В участъците при 19-ти км (виадукт „Потоп“) и при 36-ти и 37-ми км (виадукт „Коренишки дол“) от 10.00 часа на 25 април до 10.00 часа на 28 април ще има две ленти в посока Варна и една за София, а от 10.00 часа на 28 април до 10.00 часа на 30 април съответно две ленти за София и една за Варна.

На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност.

Две ленти в посока Бургас и Варна в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще има и при следващите три почивни дни за Гергьовден. В края на празничните дни съответно ще има две ленти към София и една за Бургас и Варна.

В участъците с ремонт шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути. Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 29 април ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2019 г. е публикувана

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 3 Не знам , ама в големите търговски вериги ужаса започна. Всички купуват като не виждали 45 години.Най бедни сме в Европа , а какви дивотии правим.Ама така е като Байко е на власт.Да влиза Корнелия , че не се издържа вече.
4
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 4 години
А кой ще плати неустойките ?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Едни за родните места, други за Гърция, трети за Сърбия ... кой където е намислил.Умиращия от глад народ отива да се наяде безплатно, че в Гърция всичко е без пари.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямото пътуване!!!!!! За къде?????????????
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки бърза.... за гробищата...