Защо Националната стратегия за детето смути родителите?

Реакцията срещу стратегията са популистки, смята експерт
18 май 2019 02:00, Екип на Bloomberg
37
Защо Националната стратегия за детето смути родителите?
Снимка: Pixabay

Една от причините за дебатите около Националната стратегия за детето до 2030 г. е предизборната обстановка. Друга е мълчанието на институциите при първите сигнали, когато се появиха съмнения, че в стратегията има нещо, което би могло да застраши децата и семействата. От Асоциация "Родители" нямаме притеснение по текстовете на стратегията, защото те слагат обща рамка и е важно как тя ще бъде разписана. Това мнение изрази Цвета Брестничка, Асоциация "Родители", в ефира наBloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
Виждаме като положително, че се предвиждат услуги в подкрепа на родителите, чиито деца не са в риск. Патронажната грижа е такъв вид услуга – специалисти да подкрепят родители в първата година от отглеждането на детето. Истерията около стратегията демонизира патронажната грижа като форма на контрол спрямо родителите, а реално тя е форма на подкрепа. От стратегията бяха извадени текстове, интерпретирани кошмарно за родителите", посочи Брестничка.

Петков: Стратегия за детето няма, ще се води дебат!

Според нея това, което плаши родителите, е, че ще има груба намеса на държавата в техния обичаен живот.

"В момента има мерки за закрила на детето, които невинаги са ефективни. Системата полага усилия, но там има малко хора, с ниски заплати, част от тях и с ниска квалификация и не се справят със задълженията си. Стратегията може да дава ясна рамка кой може да контролира тези органи за закрила", изтъкна тя.

Реакцията по отношение на стратегията са популистки, няма сериозно заставане зад дадена политика, обобщи по темата гостът. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Павлина Николова преди 4 години
(продължение) ... обиколка на глави и гърди, седеж, стоеж, рефлекси, говор, хранене, здравословно състояние, следи от насилие, ако щете и т. н. Нека патронажът да го има, но защо под тази форма? Защо държавата два пъти да плаща за идентична услуга, след като тези пари могат да се инвестират в нещо, което ще доведе до реално подобрение в условията за децата?! Каква е целта - да подобрим условията за децата или някой да вземе едни пари? Пари, които могат да бъдат използвани за нещо съществено!
34
0
 
0
 
! Отговори
Павлина Николова преди 4 години
Кажете за редовния патронаж, заложен в Стратегията - хубаво било. Да, хубаво е да дойдат, когато бебето е новородено. Хубаво е да дойдат, ако майката има нужда от подкрепа, при проблем (педиатърът установи, че бебето не се развива или нещо друго), ако детето не посещава ежемесечните консултации при педиатър или при друга наложителна причина. Нека го има, но защо да е задължителен, редовен и за всички деца до 3 години? Педиатрите ежемесечно следят растежа на дължина/височина, обиколка на глави и гърди, седеж, стоеж, рефлекси, говор, хранене, здравословно състояние, следи от насилие, ако щете и
33
0
 
2
 
! Отговори
431243 преди 4 години
Нещо не е наред с тази стратегия от философска гледна точка. Детето не може да има правата на възрастните и не би следвало да има "мнение" което да се "зачита" по начина по който мнението на един възрастен се зачита. Закрилата на детето трябва винаги да е обоснавана с оглед семейството и родителите, а не на самото него като такова. Как иначе да тълкуваме следния абзац още в самото начало на документа (Основни принципи и подходи):Право на участие всяко решение, което има пряк или непряк ефект
32
0
 
2
 
! Отговори
edna преди 4 години
питам АЗ в клиповете по отнемането на деца от Барневарн не виждате ли насилието с което ги отнемат от родителите и това не е ли престьпление ,че детето страда и плаче неистово дьржащо майка си и не ч пускащо докато не го изтрьгнат сьс сила от майката ТОВА КАКВО Е? ЗА БЛАГОТО НА ДЕТЕТО ЛИ Е ? ТОЗ ТОРМОЗ НЕ Е ЛИ ПРЕСТѝПЛЕНИЕ-ОЩЕ ПО ГОЛЯМО.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде не се говори и няма да се говори че деца ще се отнемат не заради бой и тормоз. Това е върхът на айсберга който доплува от норвежките води. Деца ще се отнемат насилствено от самотни майки, от семейства с не достатъчна жилищна площ, от семейства с ниски доходи, от семейства без личен автомобил и т.н. По скандинавски образец. Сега полицията не може да влезе в жилището без съдебно решение, а на социалните ще е разрешено. Доноси от учители и съседи ще са на почит и защитени с анонимност.
30
0
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Посредствената Брестничка и подобните на нея , да не се грижат за чуждите деца, че само вредят .
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Да ама в един момент тези деца ще станат възрастни и всички ще трябва да ги търпим..."Друго си е викаш разглезено отроче, което и с перце не е пипано, разлигавено, с нагласата че целия свят му е длъжен. И при всеки случай, когато не стане както си го представя, оревава орталъка и изпада в истерия. "Милениалче" което не уважава никого и само вика "дай, Светът ми се полага!"
28
1
 
13
 
! Отговори
до Бау преди 4 години
Как темата за боя , която смяташ за основна се връзва с темите за патронажи , жилища с определени площи , многодетните семейства , родителите в риск / там са самотните майки , тези с ниски доходи и тн./.Искаш да кажеш, че на общо основание всички тези хора си бият децата ? Боя е засегнат минимално и почти не се споменава в стратегията , но за сметка на това голямата част от родителите са посочени като виновни заради стандарта си на живот.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до БауПошляпваме ги, защото ги имаме. Ти какво лаеш от завист?
26
7
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 25Народа иска да си гледа децата както си иска... Той знае най-добре. Да ама в един момент тези деца ще станат възрастни и всички ще трябва да ги търпим... А боя над децата и жената е нещо, което българския мъж си пази много :D Всичко се изопачава и се показва в най-лоша светлина заради изборите ... Няма смисъл да споря ... Кой друг ще могат да контролира и бие бедния народ освен "семейството" си ...
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Как може да ти забраняват да си пребиваш децата?!"Изсипан, не се ли уморихте с тая глупост бе. Кой е тоя, който си пребива децата?Зя хиляден път ще повторя - изключението с боя НЕ Е НОРМА. Престанете да го представяте като че ли е.
24
1
 
18
 
! Отговори
до Бау преди 4 години
Стратегията въобще не е да не се бият деца и ако си я чел ще го разбереш.Тя казва на родителите вие сте неспособни да си гледате децата затова ще го правят професионалисти и разни специалисти.Ако беше против боя щеше да се занимава основно с него и да се казва например Стратегия за домашно насилие над децата , да бъде няколко страници в които да е засегнат само прословутия бой, който между другото се използва като мотив , че родителите не стават защото само си биятдецата.
23
3
 
4
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 22 и това не е предизборно викаш? :D Просто съвпадение ... Как може да ти забраняват да си пребиваш децата?! За какво си ги създал! И тези норвежки педофили ... обречени сме!
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До възмутенЗа този проблем има друго решение. Въпросните майки, които раждат като на конвейр, но не са способни да възпитат дете, трябва да получат мярката принудителен труд. децата им - в социални домове с добри възпитатели, а майката и бащата да ядат толкова, колкото ще им остане, след като от заработеното за деня се отчисли това, което дължат за издръжка на децата си.Да видиш тогава как ще секне безконтролната раждаемост и как изведнъж ще се окаже, че безработните са намалели поне с 2/3.
21
0
 
12
 
! Отговори
до Бау преди 4 години
Плюят по тези , които се опитват да въведат тези глупости в ежедневието на българите..Ако не си забелязал хората, които го правят са от управлението , а там са основно ГЕРБ.Дали успя великия ти ум да обработи всичко ?
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специалисти по сексуални извращения ли имате предвид?
19
12
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Защо всички плюят ГЕРБ тогава ? А .. сетих се .. защото са на власт... Логиката ти е велика ... Стратегията просто беше "не си бийте децата , нямате право" и народа изтрещя :D
18
1
 
9
 
! Отговори
до Бау преди 4 години
Нищо предизборно няма.Да си видял някоя от големите партии да се мотка из краката на родителите? Не всяко действие на обикновените хора опира до политика.С децата и за децата на политика не се играе.
17
10
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Предизборна драма се създаде и народа като послушни овце се хвана...
16
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смути веганите и антиваксърите фейсбукари.