Стимуланти, анаболи... Струва ли си да умрем, правейки красиво тяло?

Докъде може да доведе лошата здравна култура?
20 май 2019 11:15,
94

19-годишен младеж от Хасково получи инфаркт след тренировка по футбол в комбинация с фитнес занимания. Той се оплакал на лекарите, че изпитва болки в гърдите.
Още по темата

Децата ни се тъпчат с анаболи: Бързи мускули, но и стерилитет

Докъде може да доведе лошата здравна култура и надценяването в залата или на стадиона? И защо пада границата на покосените от инфаркт млади хора? Знаем ли как да използваме добавки и стимуланти и как можем да прегорим в спортните занимания без да усетим?

"Сърдечните проблеми обикновено са или част от генетичен такъв, или вследствие на храните, които консумираме в съвременния свят - всички са наясно, че всеки трети в САЩ е болен от рак или диабет. Претоварването може да бъде причина за инфарктни състояния, но спортът сам по себе си - не", коментира в студиото на "България сутрин" фитнес инструкторът Кирил Вълчев–Скалата.

Във връзка с употребата на азотни бустери, той бе категоричен, че не бива да се употребяват от млади хора, тъй като разширяват кръвоносните съдове и могат да доведат до редица проблеми.

"По-добре да стимулираме нервната система с кофеин или друг продукт. Това ще доведе до по-голяма възможност за физическо натоварване и няма да разбие сърдечно-съдовата ни система", допълни още Скалата.

Пред Bulgaria ON AIR фитнес инструкторът Мартин Гаджев отбеляза, че има добавки, които могат да се пият преди тренировка за енергия. Те обаче трябва да бъдат употребявани от професионални спортисти, които са запознати с това, което правят и с продуктите, които приемат.

"Повечето хора са нетърпеливи, искат бързи резултати и така взимат прекомерно количество добавки, без да са наясно как действат", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
ако вEрваме на рекламите - всичко си струва! даже... да не речем, че еFтино го купуваме :-)))
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хормонални тюфлеци с ц.и ц.и 99.999% от вас на спаринг ше ви сваля на земята за под 3секунди ш и без никакви помощни средства...
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко съм бос, та поправете ме ако бъркам. Един от хората с успехи по състезания не беше ли оная мацка Анн Джи (или както се казва)? Та защо не питате нея, а питате тоя бидон "Скалата"?
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво да ви кажа драги сънародници.Имам един приятел, як като бик.Постоянно примамва по някоя мадама, обаче като се стигне до секс ... ФАЛ след ФАЛАз не тренирам, мога да клатя доста добре, ама жените не искат и да чуят за мен.Такъв е живота.
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Симо90kg ги вдигах 5 пъти като бях на 22
72
0
 
4
 
! Отговори
ДО преди 4 години
Кирил ВълчевСкалата.Ами първо доживей до възрастта на тези "болни" от САЩ, и тогаваправи заключения.За сега си само скала, голям и умен като скала.
71
0
 
4
 
! Отговори
нарцис преди 4 години
бодибилдингът е за болните от нарцисизъм.разумният фитнес е нещо съвсем друго.Какво е то?Ами вижте онзи дядка, който прави всеки ден 1000 коремни преси,и пробяга над 700км за 6 дни край Балатон, на 71г.90% от тези дето пъшкат из залите, ще ги издуха като семенца от глухарче!
70
5
 
2
 
! Отговори
Симо преди 4 години
90кг на лежанка 5пъти, тичам25км за 3ч30мин, плувам под вода 50м жабишката а с монофин 80м, никаква химия е имам малко коремче понеже след такава тренировка хапвам.във фитнеса няма никой дето да вдига толкова малко и да може толкова много, а за леглото 2жени са ми малко ...
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я се научете първо да си прибирате тежестите от където сте ги взели, а не да ги разхвърляте из цялата зала.
68
0
 
1
 
! Отговори
Момиче преди 4 години
До 69Нямам такива претенции. Моя приятел няма нито кола, нито пари. Работи си супер нормална работа, както и аз. Ти няма да спиш с колата, че тя да е някакъв критерий. Предпочитам да няма шкембе и паласки ;))
67
3
 
5
 
! Отговори
до МОМИЧЕ преди 4 години
към списъка с изисквания май забрави и да има хубава кола и прилично количество пари.
66
0
 
4
 
! Отговори
Момиче преди 4 години
Аз не харесвам нацепени батки - даже са ми гнусни. Едно стройно слабо/нормално момче (без значени от ръста), което внимава с яденето, кара колело или ходи пеш ми се струва идеалния вариант. Господа, не е нужно да сте нацепени батки, които се "тежат на мястото" за да ви харесват жените- стига да нямате шкембета, да сте ок със здравето, да не прекалявате с алкохола и храната и що годе да извършвате някаква физическа дейност ще сте си супер.
65
0
 
16
 
! Отговори
Жена преди 4 години
В интерес на истината, никога не са ме кефили напомпани батки. Висок стегнат мъж, с релеф - да, но буца - не. Стегнато тяло може да всеки мъж, който отделя половин час на ден за физически упражнения. Тези, които трупат мускули, го правят повече да се фукат пред слаботелесните си приятели. Те и гаджетата си хващат със същата цел - да се показват с тях.
64
2
 
32
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Блъскаш по залите ... Издуваш мускули с анаболи и стимуланти... Правиш се на нацепена батка за да сваляш мацките .... и тъкмо успееш и изваеш тяло на Аполон , тръгнеш горд по плажа и... Греда . Красивите мацки си падали по яхти .
63
2
 
3
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
От полицейските барети най добри са австрийските Кобра. Нямат ни един убит за няколко десителетия. А за армейските командоси руския Спецназ е ненадминат.
62
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време професионалния спорт беше политика, днес е просто бизнес. Но не е здраве! И за мъже и жени и деца - красиво тяло е здравото тяло - режим на храна, движение и почивка, при което боледувате минимално. Целта е да се чувствате добре и да не боледувате, да сте работоспособни. Спорта учи на много полезни неща. Не е само обема на мускулите, а и издръжливостта, гъвкавостта, координацията и баланса... Протеиновите комплексари в залите не са и чували за гъвкавост и изглеждат и ходят като...
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Склонен съм да се съглася като цяло с мненията на "Krom".Британските SAS (Special Air Services) са едни от най-добрите, ако не и най-добрите спецчасти в света.Не са американските "тюлени", камо ли пък френските "командоси" дето изядоха една гора бой от български ceляни. За нашите изобщо не отварям дума.А на свой ред, израелските спецчасти са се обучавали от британските SAS още при създаването на държавата Израел.Та сега кой знае, може и да са ги задминали по възможности.
60
0
 
8
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен - 59 - а това какво общо има с физиката? Просто пример за тип физика. Без уговорки дали харесвам или не системата. Що се отнася до военните през цялото време давам пример с британските САС. Те залагат на безмилостна тренировка. Не съм сигурен, че химия там ще свърши работа. Химията рано или късно превръща ползващия я в пар;цал. А там се иска постоянна готовност за действие. Е, не съм специалист разбира се, ама и нацепени батки не виждам между тях.
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е странта на крайностите. От една страна имаш хора, които твърдят, че да станеш сутринта и да бягаш е идиотско, от друга страна имаш такива, които смята за нормално, на 16 години, да вдигаш по 200 от лежанка ...
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Krom-e!Излез от филма. Спартанците са били робовладелци-елитисти, чиято идеология е била на една крачка от нацистите. Накрая това довежда до жалкото им състояние, в което ги заварва римската империя.В САЩ изиксват от военните си да се представят на ръба на човешките възможности и много млади започват да се блъскат с "помощни" вещества. И много от тези добавки махат секунди, а не добавят килограми мускулна маса, за сметка на кръвоносна система, нервна система и черен дроб.