"Умните" светофари и незрящите хора - мисията невъзможна

Хората, които не виждат, трудно намират бутоните за зелената светлина
19
"Умните" светофари и незрящите хора - мисията невъзможна
Снимка: Pixabay

Жена от София се оплака от Столичната община на Комисията за защита от дискриминация.

Сигналът засяга така наречените "умни" светофари и трудностите, които те създават основно за незрящите хора, съобщиха от Комисията.

Още по темата

"Умни" светофари за пешеходците, а? А за шофьорите защо няма!

Жената прави съпоставка с нормалните светофари, при които зелената светлина е придружен и със звуков сигнал и незрящият може да премине кръстовището.

Но нещата с умните светофари не стояли така – звуковият сигнал е налице, но незрящият пешеходец не може да се ориентира къде е бутонът сред многото стълбове, за да го натисне и да си даде път със зелена светлина.

По този начин той или някой възрастен може да си чакат до "второ пришествие" – цитат от сигнала.

Това по никакъв начин не е достъпна среда, подчертава още столичанката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По скоро тези светофари са ***, а не умни. Пътувам най- редовно с трамвай от сп.Света Неделя до сп.Лъвов мост и обратно и светофара до хотел Балкан не пуска трамвая и колите по Мария Луиза повече от 5 мин. Даже слушам ватманите като се обаждат по телефоните, че закъсняват и, че им давали от спирка до спирка 2 мин, а светофара ги държи повече от 5 мин. Недоволстват и пътниците с това висене по светофарите. Това е безобразие е тези уж умни светофари, незнайно от къде изхвърлени и внедрени тук
17
0
 
6
 
! Отговори
Един граждани преди 4 години
Единственото "умно" нещо в тези светофари е човека измислил далаверата как да вземе пари за да сложи копче с което да направи една умна автоматична система глупава и полуавтоматична. Едно време такива копчета имаше само на пешеходни светофари които не спираха движението на автомобилите ако няма чакащи пешеходци сега целия град е нацвъкан с безумни копчета за което някой е взел добри пари а и си е осигурил доживотна хранилка за поддръжката им. Крадците в столична община са повече от ***.
16
1
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
В нормалните страни има сензор - фотоклетка. Заставаш - светва зеленото. Ако няма никой - зелено за колите докато се появи някой да чака.
15
4
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Най-умното измислено кръстовище е кръговото движение.
14
1
 
6
 
! Отговори
Това са глупости! преди 4 години
Къде по важно е да се измисли умен парламент, дето да отсява тиквите, глупаците , *** и тям подобни!
13
0
 
18
 
! Отговори
Мизерия преди 4 години
Просто поредна БГ измама най-евтиното,най-ниското качество в името на кражбата!!!!!!!!!!Това е нашата реалност! Един ден ще си платите Той ще ви съди!!!!
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"умните" светофари - много правилно умните е в кавички. Това са възможно най-глупавите светофари. Такива светофари с бутони се слагат единствено на пешеходни пътеки, които не са на кръстовища, както и си беше преди фандъкова да бастиса светофарите в София, за да открадне още няколко десетки милиона.
11
0
 
27
 
! Отговори
пешеходец преди 4 години
Умните светофари всъщност са поредния безочлив грабеж от страна на управляващите. Нищо умно няма в това да натискаш бутон, за да преминеш. Защото движението на автомобилите е автоматично. Всъщност "простите" светофари губят времето на пешеходците, които не са успели да натиснат на време бутона и чакат за втори цикъл на проходимост. Да не говорим за тези, които не се сещат че има бутон, колко време отвисяват ...
10
0
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Точно така. Голяма глупост е това с бутоните. Да не говорим, че много често светофарът игнорира, че бутонът е натиснат, и не дава път на пешеходците. Така човек се принуждава да мине на червено, което е много по-опасно, отколкото ако светофарът не е "умен" а просто дава зелено на колите и на пешеходците в една и съща посока.Обаче, нали пари трябва да се усвояват - това е причината светофарите да бъдат заменени с по-лоши.
9
0
 
27
 
! Отговори
BigDick4you преди 4 години
Кой прилапа пари от тaя далаверка!?Кажи, Данче???Защото смисълът от светофар с копче запешеходците се губи,на кръстовище,където има регулация за коли от 4 посоки./а за тях автоматичната смяна си остава/Ама ,масово сте ги нацвъкали и там!Разбирате ли, за какво говоря!?Некадърни ли сте, или крадливи, или и двете?
8
1
 
24
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Тези т.н. "умни" светофари пречат на всички. Ако "изпуснеш" момента за натискане дори и за секунда, зеленото просто не светва. Колите спират и теоретично би могъл спокойно да пресечеш, но стоиш защото ти е червено. Чакаш като *** още 5 минути докато се извърти целия цикъл на светофара и вече светва.
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...Сигналът засяга така наречените "умни" светофари и трудностите, които те създават основно за незрящите хора, съобщиха от Комисията..."- КЪДЕ останха "умните" (Smart) българи да помогнат на незрящите да си "включат светофара" и да им помогнат да преминат???- Това е до манталитета на родители и учители - "... Стефан дал "дура" на Мира...", "Твоят закон е ..." и т.н.- Който пише учебниците и плаща на псевдо-учителите в БГ - Той прави бъдещето на държавата!Къде е Президента?
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кръстовище на 2 големи пловдивски булеварда умният светофар не работеше в час пик .... и резултатът беше, че традиционното задръстване го нямаше :D
5
6
 
5
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Ама това за кое село става въпрос?В повечето градове светофарите със звуков сигнал ги има от поне 15г. Сложиха ги още преди да влезем в ЕС.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В някои страни има и звукова сигнализация, но там инвалидите не са толкова изолирани от обществото. В България на някои подлези са сложени по два метални винкела и наклона им е точно като за епизод от "Ну погоди!".
3
4
 
11
 
! Отговори
bzzzzz преди 4 години
Умни светофари в ръцете на идо,ти - ето го резултата....
2
6
 
3
 
! Отговори
медийна завеса преди 4 години
Всичко Мара Втасала...
1
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ще преминават там където няма умни светофари, ясно е че оттам не е техният път.