От "Капачки за бъдеще": Кабинетът да не дава пари за кувьози

Средства да бъдат за закупуване на друга апаратура, зове Лазар Радков
Обновена: 22 май 2019 09:37 | 22 май 2019 09:15, Красимир Ангелов
9

Наскоро правителството отпусна 3,4 милиона лева за майчино и детско здраве, както и за нова медицинска апаратура. Според представителите на кампанията "Капачки за бъдеще" обаче решението трябва да бъде преразгледано, тъй като остра нужда от стационарни кувьози вече няма, а средствата могат да се използват за друга животоспасяваща или диагностична апаратура.

Още по темата
В "България сутрин" Лазар Радков от "Капачки за бъдеще" обясни, че вече почти всички кувьози, които са били на по 30-40 години, са подменени. Той също така бе категоричен, че за момента няма нужда от допълнително закупуване на такива апарати, а е по-добре парите да бъдат насочени по други направления.

Капачки за бъдеще: Благородната инициатива продължава

"Сега се предвижда да се вземат 50 нови кувьоза. През 2017 година България бе бенифициент по програма финансирана от норвежкия финансов механизъм, при която бяха закупени 436 високотехнологични апарата, от които 132 кувьоза на стойност 13 милиона лева. Те са дарени на 33 болници в 28 областни града", посочи Радков и продължи:

"Още когато ние стартирахме кампанията ни казваха, че няма нужда от кувьози заради норвежката програма. Впоследствие се оказа, че в много от малките общински болници апаратурата е на по 30-40 години. Подменили сме кувьозите в Ботевград, Червен бряг, Кнежа и още малки градове. До момента сме подменили 6, до края на месеца ще подменим още 5, а до края на годината ще станат 19".

Той допълни, че представители на кампанията "Капачки за бъдеще" са входирали официално писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което ги уведомяват, че вече няма нужда от закупуване на кувьози.

"До есента ще сме подменили и няколко от транспортните кувьоза, които също са на по 30-40 години. Много бихме искали кампанията да се разрасне толкова и да набира толкова средства, че да помагаме и на други хора, не само на новородени. На последното събиране в София имахме 52 тона капачки. Така стимулираме и рециклирането", разказа Радков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако все още има 40 годишни кувьози защо част да не са с държавните пари? дал съм капачки ама и здравни плащам, моите пари за здравни не са само за източване а да ходят и за полезни неща.
8
2
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
Скритата истина е следната. Нали се казва в бизнеса "рекламата е половината продажби". Та фирмите ви казват "пийте кока кола, швепсове, сиропи и вие простите събирайте капачките им за ..... благотворителност". .... Така се действа при светлата демокрация с много простия народ. А после намират някой съвременен Хитлер и ..... хайде в кюпа.
7
2
 
11
 
! Отговори
TheGhost преди 4 години
Вие събирайте капачки и плащайте данъци редовно, пък онези ***-и-ли ще си пазарят евтини имоти .
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събирайте пластмасовите бутилки и ги предавайте в пунктовете!! Какво да ги били правели! Хората събират капачки, защото заемат по-малко място и по-лесно се извозват!! Не са казали, хвърляйте пластмасовите бутилки където ви падне нали!!
5
1
 
13
 
! Отговори
Морски преди 4 години
След като всички от ГЕРБ си накупиха апартаменти от по 200-300 квадрата,аз да продължавам ли да събирам капачки за кувьози?
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво да правим с пластмасовите бутилки?// Те са много повече пластмаса.
3
5
 
12
 
! Отговори
ммм преди 4 години
Аз съм против кампанията "Капачки за бъдеще". Нека бъде "Пластмасови бутилки и капачки за бъдеще". В момента зад тази благородна кауза производителите се снабдяват със почти безплатна суровина. Всички сме свидетели, как се събират само капачките, а празните бутилки са навсякъде - по плажове, градинки, детски площадки и ...
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След новата директива от вчера, че капачките трябва да са закрепени към бутилките как ще събирате капачки ?И като залезете Вие кой ще намери тогава ковьози
1
10
 
10
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Аз съм против да се изказват от мое име.Аз съм за закупуване на кувьози защото тези хора подаряват, но подаряват няколко на година и то срещу капачки, ако спрат хората да събират капачки какво правим? И още нещо модерните кувьози са малко Трябва един по цялостен поглед върху нешата а не на парче както предлагат този господин от "капачките" само и само да може да си прави ПР видите ли ние сме единствените . Ако заради тези не бъдат купени кувьози аз вече няма да събирам капачки явно няма нужда