След Своге: Каква е цената на човешкия живот?

Не е извършван обществен превоз, смята застраховател
22 май 2019 10:00, Анисия Иванова
74

По 10 лв. обезщетение на загинал в катастрофата край Своге са получили трима от наследниците на жертвите. Те са по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, за която първоначално застрахователят е отказвал да плати.

След жалба до Комисията за финансов надзор обаче дружеството е решило да изплати минималната сума с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон.

Почернените семейства написаха и отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и директора на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов. Те се заканиха, че следващата стъпка е да водят дела срещу застрахователите.

От компанията твърдят, че за тях това не е пътуване, за което има издадени редовни документи, а по-скоро тип споделено пътуване.

"Повечето компании в България са с чуждестранни капитали и нямат интерес да инвестират в пътната безопасност на страната, защото това е дългосрочна инвестиция", коментира в "България сутрин" Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Според нея Комисията за финансов надзор трябва да вземе отношение по случая. "Много се надявам тази катастрофа да покаже на цялото общество, че по този начин не можем да продължаваме. Трябва да полагаме усилия по отношение на пътната безопасност и да инвестираме в нея", категорична бе Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че същото се отнася и за застрахователите и те трябва много активно да се включат, но не като отделни дружества, а посредством Асоциацията на българските застрахователи.

Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", обясни пред БНТ, че компанията е отказала да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач.

"Това, което ни беше представено, е недостатъчно за обществен превоз - няма пътен лист, няма договор, няма фактура. Смятаме за недостатъчно доказано, че това пътуване е с обществен характер", каза Проданов.

Проданов е категоричен, че твърдението за липса на финансов ресурс от дружеството, е смехотворно и за последните 10 години компанията е платила сума в размер на милиард за обезщетения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
нострадамус преди 4 години
Тяхната майка ,да плащат че става проблем
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hubavoto na zastrahovkata e che vseki chovek sam si slaga cenata - za kolko leva iska da jivee, za kolko leva iska da go pogrebat...ili za kolko leva iska da go izgoriat v krematoriuma...v kakva urna iska da go postaviat - titanova, hromnikelova, srebarna, zlatna, glinena, darvena, tuhlena, granitna, mramorna...jiliazna...s diamanti i platina....
59
1
 
7
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
нямало го пътния лист .... ами ако автобуса беше паднал в дълбока река / като в река Лим/ или беше се запалил какво щяхте да измислите ??? Адвоката на пострадалите каза че всички документи са били в кръв и са били пръснати и стъпкани из автобуса и не са успяли да го намерят .. има протокол от КАТ в който са описани всички пътници и това отговаря 1: 1 с пътния лист ....
58
0
 
6
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Ако бяхме нормално общество нямаше да простим цинизма на Булинс...но тук сме *** и подобни измекярски застрахователи ще си живуркат много добре...Аз лично никога нищо няма да застраховам в тази компания. Най малкото не бих могъл да разчитам на нещо повече от 10лв.
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55Застраховките не са измислени от американците. Има сведения още от античността. А и ако правиш "черни"курсове, не може да искаш застраховка от застрахователя. Ако застраховаш само част от превозите, а искаш застрахователя да покрива всички, няма как да стане. Има си актюерски изчисления. Бил съм в застрахователно дружество. Имало е моменти на неренгламентирано забавяне. Например август месец, при почивките. Но отказ без основание не е имало.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при неизвършен обществен превоз отпада място но не отпада гражданска отговорност.Така че ще си получат обезщетение по един или друг начин.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е и подигравка.Това вече е за психодиспансера на ул.Екзарх Йосиф.
54
0
 
8
 
! Отговори
ХФ преди 4 години
По-добре изобщо да не бяха ги дали, 10 лв са си подигравка с близките и с паметта на загиналите. Почерпили са ги по един евтин обяд.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на човешкия живот в България......
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десет лева?
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-хитрата схема за печалба измислена и приложена в/от САЩ в началото на от края на 19 и началото на отминалия 20 век та до ден днешен!!!-)))))Но, в държави, като Бг тази схема се прилага в най-извратения си вид!
50
3
 
24
 
! Отговори
Грозданов преди 4 години
Значи аз като съвестен гражданин всяка година си плащам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - ГО - 300 лв, данък 100, преглед и винетка - 120. За десет години си плащам СЪЩАТА КОЛА ОТНОВО. Айде със здраве. Демокрация.
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е честито на всички верующи.Спасението на удавника е в неговите ръце. Цинична постъпка но след като е факт, значи закона го позволява.Нелепо звучат цитираните факти. Има редовно платена застраховка за целогодишно ползване важаща 24 часа в за 12 месеца и въпреки нея е възможно да се откаже изплащане на обезщетение.Купонът върви с пълна пара. Погледайте ги за новогодишните бонуси и когато се хвалят за постъпленията. Инак и за всяка щета когато плащат пак е трудно да си вземеш парите...
48
1
 
30
 
! Отговори
1 преди 4 години
излагация за фирмата, по добре да не бяха дали нищо докато се нищи въпроса, отколкото тези 10 лв.
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Koito si plasta zastrahovka za katastrofi, poluchava obezstetenie, bolnichni griji, dnevni pari za jivot, pogrebenie. Koito ne si plasta, mir na praha mu v gratis kmetski krematorium.
46
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешна работа. Липсвали някакви документи и застрахователя си трайка. Сега загубите за Булинс ще са в пъти по-големи от този 1 млн. който трябваше да платят обезщетения. Много добре знаете за трагедията. Какво чакате, а не отидете вместо хората да си съберете документите и да им спестите усилия. Това щеше да бъде супер реклама за Булинс и то само с 1 млн., а сега ще сърбат негативи и намалени постъпления.
45
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", обясни пред БНТ", .........той не обясни, той се подигра с паметта на загиналите. Кой ли мазен тлъст депутат - политик стои зад ЗД "Бул Инс" или е акционер. Пари трябват, изборите чукат на вратата!
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали трябва да има премии за застрахователите! За какъв Ч*ЕП са тези застраховки тогава? Народ - стадо овце, само го стрижат. Какво чакат близките на пострадалите?
43
2
 
19
 
! Отговори
бай Х преди 4 години
с тези действия втори Костинброд не е неоходим
42
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споделено пътуване било....да! Убийството със самоделно оръжие не е убийство. Нали, видиш ли - това са фактите.