Здравни мигранти: Невъзможното в България – реалност в Германия

Анелия и Зара избират да живеят в Мюнхен, заради заболяванията на Зара
23 май 2019 21:15,
44

Преди 8 г. Анелия и дъщеря й напускат Стара Загора и се местят в Мюнхен.

Поемат смелата крачка заради диагнозите на Зара - церебрална парализа, пареза и епилепсия.

"Установхме, че за нея ще има по-голям шанс там", казва Анелия.

Често "здравните мигранти" като Анелия и Зара избират Германия, заради социалната система и грижите, които се осигурявт.

"Взимат я в 7 часа от дома с транспорт от общината и я връщам 16:30. Цял ден тя е на училище, със занималня, логопед, физиотерапевт", обяснява майката Анелия пред DW.

Докато дъщеря й е на училище, Анелия работи - нещо, което би било почти невъзможно в България.

Въпреки че е напуснала България, Анелия продължава да работи за каузите на родителите на деца с увреждания.

Разстоянието не я спира и дори взима активно участие в протестите "Системата ни убива". Сутрин излита от Мюнхен, пристига в София на протеста, а следобед се качва отново на самолета и се връща в Мюнхен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
До фори преди 4 години
България е пост-комунистическа страна в която не е проведена лустрация на комунистическите кадри (единствената подобна), които приватизираха заводите и за една нощ станаха бизнесмени... после забогатяха още повече след няколко девалвации на валутата и фалити на банки. Един вид, Феномен! А Германия е Германия.
35
2
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
"майките" ги "убива" ДАНЪЧНАТА система, затова че, не е по 40-50% а е само 10%! 30, 31 и 33 го обясняват добре, прочети. Сигурен ли си че, за да са доволни майките, вдигнат данъка на 50% няма ПАК да ревнеш? Аз лично мисля че, 10% е много малко. Ти как мислиш, Данъкът да стане като в Германия, а? И само не ми казвай че, искаш и заплати като в Германия...
34
3
 
5
 
! Отговори
фори преди 4 години
Германия е социална държава,а България е неолиберална помийна яма.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката от демонстрацията на лозунга пише "Системата ни убива".Нужно е уточнение.ГЕРБавата система ни убива.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за да не хукнат и други здравни мигранти, нека да уточним - не може да ползваш системата, ако не си плащал и плащаш данъци и осигуровки в Германия поне минимално определен срок от закона.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в Германия, счетоводител съм. Къде ми отиват данъците , не знам, но знам, че над 1000 евро са ми на месец. За лекар чакам по 6 месеца (дерматолог, гинеколог). Съжалявам за нещастието на майката, няма по-лошо от това детето ти да е болно, НО откъде тия пари за самолетни билети ВСЕКИ ДЕН (освен от МОИТЕ данъци, които им дават като социална помощ) ? Как не са я изгонили от работа, след като всеки ден лети до БГ, еми не е честно, че ходи да протестира и в БГ. Аз къде да се оплача тук или в БГ
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може срещу плащаната масово здравна осигуровка от около 10 евро в България да искаме да има в България здравно обслужване и социални услуги като в Германия. Щом опре до плащане на данъци и осигуровки, масово българинът е пас. Отделен въпрос е фината настройка на касата да точи пари, а не да предоставя нормални услуги. Впрочем, в Германия за преглед при специалист се чака с месеци, та не всичко е по мед и масло. Заради случаи като този, влизат все повече ограничения по каса в Германия.
29
1
 
12
 
! Отговори
пробивна селянка преди 4 години
До СандоМи умна жена бе, намерила е лекото. Детето по цял ден на занималня, тя цоца социалната система и се врътка по самолетите. Има билети и по 10 евро в интерес на истината.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя система не е виновна, че някой се е родил с наследствен дефект.И когато говорим за системата, трябва да разбираме всички данъкоплатци.И дали те са съгласни с най-разнообразните искания?Къде е границата на оказваната помощ?
27
2
 
14
 
! Отговори
читател преди 4 години
Всички искат да имат немската система на здравеопазване, и не само искат, но и нагло я използват, без да са допринесли нещо за нея.но когато опре до данъци и осигуровки, има рев до небесата.В Германия, пък и в цяла цент. Европа 30-35% от заплатата отлитат за това.За да могат разни пришълци да консумират постигнатото.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bednite bulgari otivat v germany, bogatite bulgari otuvat na lekuvane v turkiye...germancite zemat sekav kumur, det gori i topli...
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Parite ot gazovite cameri praviat pari prim....prosta rabota...
24
2
 
16
 
! Отговори
Панталей преди 4 години
Всичко ми е(ясно),нещо не ми е ясно!? С коя авиолиния е летяла,а и за времето в София от половин ден би трябвало да притежава пътъците на малкия Мук
23
6
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
виж ти какво имало - да висиш на връта на немската здравна и социална система, но да протестираш против българскатаедин билет в 2те посоки е поне 300 евро
22
2
 
22
 
! Отговори
д-р Петров преди 4 години
Поучете се от здравната система на Куба която е на високи върхове,въпреки толкова години икономическа блокада от САЩ....Даже много американци прескачат до Куба да се лекуват евтино и качествено. Разбиха нашата скромна но добре действаща здравна система,разбиха и армията и културата и морала и икономиката....разбиха всичко!!!
21
6
 
14
 
! Отговори
? преди 4 години
Чух за една организаторка на протестите която живеела в Германия, това тя ли е? Какво работи е интересно, сигурно има добра професия - това са големи разходи които има там с детенцето, плюс пътуванията до България всеки ден сутрин и следобед. Как е взела виза също - това специална програма ли е за родители с болни деца?
20
2
 
17
 
! Отговори
До Хамбург преди 4 години
Много правилно,в Германия *** и черните са на почит.Малко факти:Тук(Германия) има 8 милиона Harz 4(на социални помощи) и 4 милиона безработни.Общо около 12 милиона на държавна издръжка и от тях 2/3 от черен по черен.
19
1
 
1
 
! Отговори
Niedersachsen преди 4 години
Хамбург много точен коментар
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗНАЧИ С ТРАВМИРАН МУСКУЛ И ПОДУТ НА ВРЪТА ВИЕТЕ СЕ СВЯТ ЛОШО ТИ Е НЕ МОЖЕШ ДА РАБОТИШ И ЛЕКРЯТ ОТ ЮГОСЛАВИЯ ИЛИ ЛИТВА РОДЕН В ГЕРМАНИЯ ТИ КАЗВА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ПРИЕМИ В БОЛНИЦАТА ЗАЩОТО ТАКА Е ПРИЦЕНИЛ ЧЕ НЕ Е СЕРИОЗНО БЕЗ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ТОМОГРАФ......А НЕМЦИТЕ СЕ УНИЖАВАТ ДА ГОВОРЯТ С ТЕБ С ИЗКЛ. НА ХАУСАРТЦА ГОПОДИН КХУН И БЛАГОДАРЯ НА БОГА ЧЕ СА ОСТАНАЛИ СВЯСТНИ И НЕПРОДАЖНИ БЪЛГАРИ КАТО НЕВРОХИРУРГ Д-р Красимир Минкин БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ СА В ПЪТИ ПО ДОБРИ ОТ НЕМСКИТЕ ГЕМИШИ
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА 16 ДАЙ МИ АДРЕСА НА ТВОЙЯТ ЛЕКАР ИЛИ БОЛНИЦА ЩОМ Е ТОЛКОВА ДОБЪР И ТИ УРЕЖДА БЪРЗ ТЕРМИН ЗА СПЕЦИЯЛИСТ В ГЕРМАНИЯ А НЕ ДА ЧАКАШ ПОЛОВИН ГОДИНА