До 15% от работните места изчезват в близките години

Работа от кафенето, от къщи, как ще се отчитат осигуровките?
49
До 15% от работните места изчезват в близките години
Снимка: flickr

Между 10 и 15% от работните места да изчезнат до 2025 г., очакват специалисти.

В предишните десетилетия в резултат на автоматизацията са отпаднали между 4 и 9 процента, каза заместник-председателят на парламентарната социална комисия Георги Гьоков на конференция "Бъдещето на труда - бъдеще за трудещите се или бъдеще за капитала?". Форумът се организира от Фондация "Солидарно общество" и Фондация "Фридрих Еберт".

Гьоков и заместник-председателят на Националния съвет на БСП Деница Златева обърнаха внимание на очертаващите се два диаметрално противоположни сценария за бъдещето на пазара на труда в европейски и световен мащаб.

Според една част от анализаторите нарастващата автоматизация ще доведе до съществено намаляване на търсенето на работна сила, масова безработица, намаляване на доходите, задълбочаване на неравенствата и социални сътресения, свиване на заетостта. Някои прогнози предвиждат свиване на заетостта в развитите икономики от Европа и Северна Америка с между 30 и 45 процента до 2050 година, каза Златева.

В противовес на този сценарий са възгледите, че отпадането на необходимостта от полагане на физически труд във все повече сектори и отрасли е част от прогреса, като новите икономически реалности дават нови възможности за професионална реализация, отбелязаха Златева и Гьоков. По думите им този сценарий очертава бъдещата работна сила като все по-образована и по-квалифицирана, ангажирана в повече творчески дейности.

Независимо от това кой сценарий ще стане факт, експертите смятат, че са необходими мерки както на национално, така и на европейско ниво, предаде БТА. България е сред държавите-членки на ЕС, в които индустрията дава сравнително по-висок дял от БВП, затова страната ни има нужда от конкретни политики, свързани с четвъртата индустриална революция и отражението й върху пазара на труда и доходите, смятат Златева и Гьоков.

Според тях у нас не е започнала подготовката за такава визия, затова е необходимо гражданското общество , синдикати и работодатели да поставят началото на задълбочен дебат за последиците от дигитализацията, за да няма губещи хора от този процес.

Въвеждането на т.нар безусловен базов доход, според Гьоков, е един от лесните начини за компенсиране на отпадналите от пазара на труда. Той припомни, че ЕК вече обсъжда такъв доклад, като експертите не са на единно мнение за въвеждането на този подход.

Освен за материалното компенсиране на губещите работници от дигитализацията, на форума беше обърнато внимание и на осигурителните и трудови права на хората в променящата се среда, в която изчезват традиционните работни места. Все повече работата ще се върши от вкъщи, от кафенето, ще има договори с различни фази на заетост, като работниците ще зависят от това кога ще почнат новата фаза от свършената работа от други, които са на километри от тях, отбеляза управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Програмният директор на Фондация "Фридрих Еберт" Пенчо Хубчев каза, че има 2300 дигитални платформи за наемане на работа в света, които тотално променят досегашните форми на труд , като работещите често нямат осигуровки, стандарти за работно време, за условия на труд. Според Иванов няма да е далечен във времето дебатът за начина за отчитане на осигурителния принос на някои нетипични форми на заетост, за това как ще се финансира социалното осигуряване при загубата на работни места, как ще има сигурност в достъпа до пенсии.

България е на последно място в Индекса за навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото /DESI/ за 2018 г., изоставайки с две места спрямо предходната година, отчетоха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44Поколението си е много грамотно, НО виж само какви тарикати са работодателите - късата поличка е за предпочитане, за да те назначат, а "момченцата с висше" (както моя шеф често се изразява) кучета ги яли !
41
0
 
3
 
! Отговори
tihomir.tanev2 преди 4 години
На работа с летящи коли ли ще ходим или направо ще се телепортираме да не губим време и калории?
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито на всички, учили 4 години висше образование "Финанси". Това време е отишло на вятъра, тъй като сега трябва да ставате IT-та !
39
0
 
2
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
НИКОЯ машина не може да се справи по-добре с 95 % от дейностите от човека. Майсторлък, прецизност, не търсене на време и бройка.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще се отчитат ли? Ами няма да ги плащаме просто. От 1500 лв. брутна заплата 500 отиват за осигуровки и данък. Пари, които ние, работещите, никога няма да видим като пенсионери. Аз ако спестявам половината от тия 500 лв. всеки месец ще имам някаква перспектива за спокойни старини. Вместо това обаче, същите тия суми отиват за апартаментите на Цв, шадраваните на Тиквата, цигари и ракия за ромеите и т.н. Не искам да издържам ***, мутри и други екскременти - имате си доходи от бандитлък.
37
0
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Спокойно тези прогнози не се отнасят за България.След настъпване на "необратимите демократични"промени и последвалата пълна разруха и деиндустрализация на държавата,много професии ще останат даже ще се доразвият и това до някъде е добре.Благодарение на това,все още се намират зеленчуци отгледани от хора,а не не някакви мутанти.Ровенето в кофите за *** предполагам,че ще се разшири с цел прехрана и сепариране на отпадъци, и където може да се наблюдава и профилиране
36
3
 
5
 
! Отговори
естествен процес преди 4 години
До 1989 г хората нямаха телефони и ходеха до пощата да се обадят особено до друго населено място. Тези пощи вече не съществуват. Пишеха писма и ги пущаха в пощата. Сега пращат е-писма по няколко пъти на ден.Тези телефонистки се пенсионираха или си намериха друга работа.Така ще стане и сега. И никакви заклинания на социалистите няма да променят нещата.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало допотопните живковчета ! След 10- години половината сфера на услугите.ще е роботизирана : шофьори, продавачи/ки , срвитьри/ки , ватмани, контрольри, животновъди, земеделци, че дори и счетоводители, ще са морално овехтяли кадри заменени от роботи. Сега ще кажете че ми хлопа дъската! Ама ако мъничко прочетете и се информирате. Ще ви стигне до веществото между ушите че, че това е неизбежното бъдеще! А всичките соц драми и честитенето на банята са слава бого утопия! Усмивки от старите ленти !
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, при демокрацията и капитализма така качествено се работи и произвежда, че България внася всичко, и то второ качество, и даже домати и краставици внася от Турция и Холандия, а изнася само черноработници и миячи за запанда Европа, а 75% от българите живеят под и на прага на бедността а правителството на ГЕРБ взима 40 милиарда заеми за да плаща пенсии и заплати на държавните чиновници.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобни ултра простотии и прогнози тип гледам тавана и звездите ми го говорят, ги е имало още от избухване на индустриалната революция, но пък за сметка на това червената простотия е вечна и безгранична.
32
2
 
9
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Е как бе, при БКП така качествено се работеше, че всичко фалира.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната доза комунистическа простотия - да издигнем в култ мързела, простотията и посредствеността, нищо ново, все същия червен репертоар.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Тодор Живков и социализма нямахме тоалетна хартия и банани, а при демокрацията и американското партньорство имаме тоалетна хартия и банани.
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toчно при соца трудовият човек беше на почит, а мързеливците си намираха майстора. При соца България беше сред 30те индустриално най-развити страни в света, а при демокрацията и капитализма се превърна в мизерна страна от Третия свят, първа по смъртност в света, слуги и черноработници, пазар на западни стоки второ качество, малък процент рентиери и богаташи които не допринасят нищо към обществото ами паpaзитират на гърба на останалите.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен13Точно при соца мързеливите като тебе се скатаваха в работата, а после на манифестациите най-силно викаха ура и да живее.
27
3
 
2
 
! Отговори
До УЕФА - мафия преди 4 години
Всичко може да бъде програмирано, не се надценявай толкова, особено рутинни дейности, като отглеждането на домати и краставици. С достатъчно добра база данни и датчици може само брането да ти остане, а може и то да е роботизирано. Единствената утеха е, че хората са консуматорите, но ако се запази тази система, пазарната вероятно масата ще бъдат избити или преместени от Земята. Преместени, за да могат "боговете" да се чувстват богове.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ухаааа, няма да се работи ли? Егаси кефа. Само ще се чеша
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжете хората, но не ги мислете за наивни - ако работните места намалеят то ще е по простата причина, че червената русофилска шайка е прогонила още повече Българи от България!
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилския фейкнюз умора няма
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олеле... Марш в 18ти век! Марш когато всички са били в мините, поляните или са били слуги. Бачкайте по 15 часа на ден.