Колко ни струва лечението? Болниците често не казват

Медици: Държавата е абдикирала от случващото се
18 юни 2019 12:25, Красимир Ангелов
20

В сайтовете на много здравни заведения у нас редовно липсва информация колко трябва да се плаща за предоставяните услуги. От тарифите, които са оповестени, става ясно, че едно раждане стартира от 900 лв. и стига 2400 лв.

В закона обаче пише, че лечебните заведения са длъжни да поставят на общодостъпни места в сградата си информация относно вида и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за начина на заплащането им. Информацията трябва да се публикува и на интернет страниците им или да се оповестява по друг обичаен начин. А също така и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

"В Закона за лечебните заведения текстът, който задължава болниците да извадят платените си услуги, ни оставя с впечатлението, че всяка болница може да напише каквото си иска, стига да го включи в ценоразписа си. А това изкривява на практика цялата картина", коментира в студиото на "България сутрин" бившият здравен министър Мими Виткова.

По думите ѝ начинът, по който е написан, води до абсурди и се измислят всякакви такси. А държавата от своя страна била напълно абдикирала от случващото се в здравеопазването.

Пред Bulgaria ON AIR бившият шеф на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" д-р Спас Спасков посочи, че е напълно възможно всяка болница да определи свои цени за предлаганите услуги. Тя обаче трябва да информира Министерството на здравеопазването или съответните му подразделения.

"Не може обаче да бъдат записани неща, които съответното лечебно заведение няма право да извършва", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде в З.Европа от където уж"копират"закони не е платено здравеопазването, плаща се само в частни клиники и то с намаление който е здравно осигурен ! Имам две операции едната е на тазобедрената става,не съм платил и един сентимус,лекарствата ми предписани от лекуващият лекар са с 80 % намаление,за безработни са напълно безплатни ! Как така ви мамят толкова лесно е необяснимо,май наистина в тази държава народът се е превърнал в овца ? Навели сте се, чак вече лазите, нямате никакво достойнство !
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавата е абдикирала от случващото се в здравеопазването, защото са некадърни, всичките ни управляващи са некадърни, а глупците са най-опасни, особено като са алчни
15
2
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Научи се да пише правилно! Какво е това секциУМ??? Жените раждат така, както те се чувстват най-добре и никой няма право да се бърка в това решение!!! Родилките настояват за секцио и това е тяхно право! ЯСНО?
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я *** за три дена в европейска болница за един цирей, и покажи фактурата, пък да видим кое колко е!------по Европата работещите имат здравна ЗАСТРАХОВКА която покрива разходите за лечение.а в Бг вноската е 20 кинта която не стига даже и за тоалетна хартия.
13
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--След дълбоко размишление и анализиране по ценоразсписа на болниците - стигнах до извода че -- обезглавяването е най евтино - има няма 50 --100 лв !!Има и по евтини екстри- примерно умиране в линейка докато я бутат 20 минути за да запали двигателя
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ne e tragichno....kato obesite doktorite i sadiite i ste izlekuvani...kef cena niama...
11
0
 
10
 
! Отговори
КОКО преди 4 години
ЛЕКАРИТЕ ДА ИЗДАВАТ НА ПАЦИЕНТА КАСОВА БЕЛЕЖКА ,ЗА ДА Е ВИДНО КАКВО ВЗЕМАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСАТОВА Е РЕФОРМАТОВА Е КОНТРОЛ
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-важното, което болниците не ви казват това е, че и всичките пари на света да се налеят в българското здравеопазване пак ще си доплащате.
9
4
 
17
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
сега почти никоя не ражда по естествен път не защото ще и стане нещо а защото секциума е операция и гушкат пари изобщо изобщо като влезеш при лекар те гледат в ръцете какво ще дадеш
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да роди като прабаба и на нивата и нищо няма да и струва.
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ot kuhnqtaКухия си ти.Ми направи си болница и лекувай за 100 лева 3 дни.
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от кухнятаТи май хич не си в час?За 100лв не можеш да намериш хостел за 3 дни, ти искаш 3 дни да лежиш в болница и квалифицирани лекари и сестри да се въртят около тебе денонощно. А и апаратура да има.
5
5
 
11
 
! Отговори
ot kuhnqta преди 4 години
До бонгоКакто казах на 750 лв разходите са около 300На 7500 лв са около 3 000 лв. Около 40 % с ток-мок, вода -мода , заплати - маплати, персонал-мерсонал, парно-марно, лекарства-млекарства и т.н.Другите 60% се губят основно от злоупотреби , обществени поръчки и основно разбира се раздувки на изследвания и процедури. Други въпроси ,кухи?
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при капитализма е таканали скачайте срещу социализмавие си го избрахте
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
VA VSYAKA BOLNIZA DOKTORITE SA ORGANIZIRANA PRESTAPNA GRUPA I OGRABVAT I DARGAVATA I KLIENTA-PAZIENTA.TE MOGAT SPOKOINO DA BADAT V ZATVORA ZA PRESTAPLENIETO,KOETO IZVARSHVAT PONE ZA 10-15 GODINI.
2
8
 
10
 
! Отговори
бонго преди 4 години
До от кухнятаКак го сметна, че са 100лв.? Смяташ ли първо "хотелската част" /легло, сграда, амортизации, ток, вода, храна/, после идват изследванията, консултации, лечение...? А че там работят хора, които трябва да взимат заплати - лекари, сестри, санитари, администрация, техници, шофьори...? Я *** за три дена в европейска болница за един цирей, и покажи фактурата, пък да видим кое колко е!
1
5
 
16
 
! Отговори
от кухнята преди 4 години
Значии за пътека от 750 лв за 3 дни, разходите реално са 100лв на ден, останалото си краде