Рашидов: Трафикът на изкуство е втори по печалби след наркотиците

България е врата към Азия за трафик на произведения на изкуството
18 юни 2019 09:30,
17

България е врата към Азия за трафик на произведения на изкуството. Това каза в "България сутрин" председателят на Парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Бившият министър на културата коментира наглата кражба от галерията на Ставри Калинов, при която бе задигната част от скулптура.
Още по темата

Заснет и издирван: Крадец посегна на творба на Ставри Калинов

Рашидов разкри, че след наркотиците трафикът на произведения на изкуството е на второ място като нелегален бизнес в света. Той припомни случаи, при които след дълго издирване и преговори успяваме да си върнем откраднати картини, които вече били продадени в Англия и Канада.

"Не е приятно, когато има такива кражби, но вече се краде всичко. Ако по-обикновени хора крадат, те ги претопяват или ги продават на безценица. Много кражби обаче не са извършени от такива хора, тъй като доста изчезнали произведения не са намерени. Когато държавата я няма, всякак може да се краде. След дрогата, антиките и произведенията на изкуството са на второ място като нелегален бизнес в света. Много хора живеят от продажба на картини", разказа бившият министър.

Рашидов призова и за спазване на законите. Бившият министър на културата сподели, че имаме добри закони за културното наследство, но те не се прилагат.

"Трябва да има респект. Много е неприятен случаят със Ставри Калинов, но преди време бяха заличени уникални скални рисунки в пещера Магурата. Стига се дотук заради глада, простотията, лакомията и беззаконието. На Христовия гроб в Ерусалим още седи надпис "Ганчо от Берковица". Опитваме се да вкараме много по-строги закони за културното наследство. Те обаче, ако не се прилагат, нищо няма да се промени. И за 1 лев и за 1 милион лева престъплението си е престъпление. За такова престъпление трябва да се влиза в затвора", каза Рашидов.

Ставри Калинов пък изрази съмнението си, че крадецът на неговата скулптура ще бъде хванат от полицията.

"Крадецът влезе като гост, поговорихме си, обиколи два пъти галерията. След това влезе една жена, на която обърнах внимание и той е взел тази част от скулптурата. Бих се радвал да го хванат, за да покажем на престъпниците, че престъпленията се наказват. Не вярвам обаче, че това ще се случи. И предният път не откриха крадците, които ме обраха", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
TURCIN I KOLTURA DVE NESAVMESTIMI PONYATIA.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боян Радев и Рашидов - перфектния тандем. Кой повече разбира от кражби и котрабанда.
14
1
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Дрътио мултак я разбира контрабандата...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България изобщо не е врата, а държава. Когато г-н Рашидов си загуби парите в КТБ-то, не мислеше, че страната ни е врата. Сега пък започнал да дава интервюта. Да си продава скулпторите, а не водката !
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toja samo darfori i pri toscho ok i pri boiko ok ja kaji ot kakvo sanogatja i daschzo sina isbaha s milionite v avstris danaui ne ste playchtali ja kaji 6 mV berlin scherefe koi ti plsti le4enieto i na vtorata ti jena luksodnia jivot sa laskin nikoi pari ne dade v purohov besche svti uj jena ti dr v pirogov no se lekuva v berlin pomazite sa skromni ti ne nagada4 si i horata na iskustr.ne te obi4at saschto li???
11
1
 
7
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 4 години
Този придворен скулптор е толкова талантлив ,колкото аз съм космонавт.А аз не съм космонавт.Даже ме е страх от високото.Веж.дьо е обикновен измамник и слуга на Тиквата.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнус ме е от този продажник и крадец!Да ,крадец е.Скулпторите му са чиста халтура , а като министър открадна милиони за фалшиви ремонти на театрите.Хем уж загуби 1.2 милиона от лакомия в КТБ ,хем гепи от евтините апартаменти на Артекс.Абсолютен наглец е тази шушумига.
9
0
 
8
 
! Отговори
червено син дедо! преди 4 години
"И за 1 лев и за 1 милион лева престъплението си е престъпление. За такова престъпление трябва да се влиза в затвора", каза Рашидов.И докато сме на темата, к,во стаа с апартаментите и асансьорите, ще ги връщатате ли, ще ги плащате по-нови цени, а к,во ша праем ся?
8
0
 
9
 
! Отговори
Жеко куршума преди 4 години
Аго Вежди много ги разбира контрабандите.... От къде ли?
7
0
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
И какъв точно талант има този селски хитрец.Защото една лъжа повторена 100 пъти не я прави истина.
6
1
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Ставри иии, налей на Вежди една голяма гроздова бе Ставриии.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Норнално е при демокрацията да се правят гешефти с произведения на изкуството и да се продават наркотици, това носи печалби, щом има търсене на пазара и хората дават пари значи трябва да има и предлагатне, пазарат е най-добрият регулатор, демокрацията е най-добрата система.
4
6
 
1
 
! Отговори
АЛООО преди 4 години
До АнонименНа този полуграмотния /другите епитети ги подминавам/, можеш само да му дишаш прахта. Кой си ти да съдиш талант, какъвто имат малцина ? Крайно време е да се пооберете малко откъм простотията, която ръси - говори за нивото Ви. Но сигурно си се харесвате такива - жалки тролчета без работа.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Рашидов: Трафикът на изкуство е втори по печалби след наркотиците"---Може да му се вярва на 100%. :)Той ако не е в час, кой друг може да бъде. :)
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наздраве
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кога ще ни навирате този полуграмотен турски пия ндурник и ще ни го представяте за някакъв капацитет, просто защото винаги се мазни на Силните на деня.На времето беше пръв Мултак, сега е пръв Мутрак.