Защо попадна в турбуленция българският самолет?

Има пострадали хора, призна собственикът на машината
Обновена: 18 юни 2019 11:00 | 18 юни 2019 10:09,
14
Защо попадна в турбуленция българският самолет?
Снимка: БулФото

Лоша кординация между ръководител полети и екипажа е най-вероятната причина за силната турбуленция на полет между Прищина и Базел. Това обясни пред Нова експертът по авиоинциденти Ангел Борисов по повод вчерашния инцидент, при който самолет на регистрираната в България компания ALK Airlines, който е летял от косовската столица Прищина за Швейцария, е попаднал в изключително тежка турбуленция. На борда на машината е имало 121 пътници.

Според него пилотите могат да прогнозират подобни явления, но трябва да получават навременна и актуална информация, за да планират заобикаляне на облака или отмяна на маршрута.

"Ръководител въздушно движение следи по трасето самолетите, които са прелитали преди това и уведомява следващите екипажи за налична турбуленция, особено когато говорим за гръмотевична деятелност”, обясни още той.

Още по темата

По думите му решението за заобикаляне на тези облаци се взима от командира на екипажа с уведомление на ръководител полети, че той се отклонява от трасето.

Валтер Колев - собственикът на самолета, пък призна, че при инцидента има пострадали хора.

"Има една жена с ударена вежда и един човек, който се е оплакал, че го боли вратът. Моят командир, който е там, лично е минал през всички пътници и се е уверил, че всички, освен тези двамата са здрави, но все пак е извикал медицински екип", обясни Колев.

По думите му, екипажът е действал така, както трябва да се действа, а турбуленцията е често явление, дори в чисто и ясно време. Този път обаче е била по-силна.

Самият инцидент е станал над Северен Тирол, докато самолетът се е опитвал да избегне гръмотевична буря, малко преди приземяването си в Базел. По думите на собственика на машината, причината за тежката турбуленция е низходящ въздушен поток, който е нямало как да бъде предвиден.

Относно слуховете, че вибрациите са успели да изтръгнат от местата им дори няколко седалки, Колев беше категоричен, че това не е възможно и не се е случило.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
2
 
! Отговори
директива преди 4 години
Г-н Сорос , разпореди за това явление , да бъдат обвинени руските хакери и Путин !
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е изненада че въобще е излетял.Като знам българските самолети в какво състояние на полуразпад са ми става лошо.Пък като знам с какв *** ги подменят ми иде да вървя пеш.Добре че пилотите са имали добри умения и са го приземили.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските пилоти са едни от най- добрите в света!
9
0
 
8
 
! Отговори
магурката преди 4 години
А бе нали се е разминало нещо по-лошо.Защо бил попаднал,ами природа винаги може да има изненади.
8
0
 
12
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 4 години
От латински- turbulentus - вихрушка! Правилно е ТУРБУЛЕНТЕН, за разлика от турбокомпресор, турбогенератор и т.н. Поне така е написано в Речниците за чуждиците в българския. Прелитайки ниско над планина няма начин да не попадне в турбулентност. Там следват различни по вертикално движение течения и колкото баирите са по-високи, толкова пропаданията и издиганията са по-силни, по-големи, по-неприятни за пътниците! Браво на пилотите - приземили успешно машината !
7
25
 
3
 
! Отговори
Точка преди 4 години
За да нямам проблеми просто избягвам всичко българско.Миналата година на връщане от Дубай като чух че единия пилот е българин щях да изпусна мат'рял.
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турболенция и турбуленция - и двата варианта са верни, думата е чуждица, така че всеки си я пише, както си иска.
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гръмотевична деятелност?! -Това са некви пропадняци, които ползват русизми под път и над път
4
2
 
15
 
! Отговори
Бургас преди 4 години
Гръмотевична деятелност?! WTF?! Да не би да имат предвид "гръмотевична ДЕЙНОСТ"?!? Или говорим за деятелен залог?? Ох... Защо ли си губя времето...
3
2
 
18
 
! Отговори
До автора преди 4 години
И все пак, турболенция или турбуленция? Или за всеки случай сте написали и двата варианта, за да е сигурно, че поне един от тях е правилен? Да взема да ви изпратя един правописен речник, но не знам дали и с него ще се справите.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всеки самолет командира дава указания - всеки по седалките с колани. В един полет стояхме 20 минути с много силна турбуленция, после нещата се оправиха. Това са нормални неща в авиацията. Не виждам драми.
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото варненските CEЛTAЦИ се тpecЪт от яд