НЗОК: Спекулациите с болни деца стават лоша практика!

От Касата заявиха, че Мими е лекувана в срок
11
НЗОК: Спекулациите с болни деца стават лоша практика!
Снимка: архив, Ройтерс

Спекулациите със съдбите на болни деца се превръщат в лоша практика.

Това заявяват от НЗОК по повод медийни публикации за случая на онкоболната Мими, която се лекуваше в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Още по темата
"Изнасянето на невярна информация води до публичното заклеймяване на една институция, която професионално и стриктно изпълнява законовите си ангажименти към здравноосигурените лица, не е в полза на пациентите. Удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства от бившия Център "Фонд за лечение на деца", нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните", посочват от пресцентъра на НЗОК.

НЗОК поднася своите искрени съболезнования на семейството на починалото дете и отправя апел да се прекрати злоупотребата с мъката на близките.

От там изреждат хронологията по случая, според която от лечебното заведение почти два месеца не са предоставяли документ за цените на двата продукта, с които детето да се лекува. Това е станало едва вчера, като управителят на НЗОК още същия ден е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лв., по цени, официално заявени от Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Междувременно от майката на болното дете са поискани около 14 000 лв. от страна на лечебното заведение за заплащане на извършеното вече лечение. Заради несъвпадението в цените, НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция "Медицински надзор" към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая.

Според Касата това обаче не е възпрепятствало провеждането на лечението на детето и то е приложено в определените от лечебното заведение срокове и терапевтична схема.

От там съобщават още, че специализирана комисия е разгледала 379 заявления за одобряване на заплащането на медицински и други услуги за деца от 1 април 2019 г., когато дейността на Център "Фонд за лечение на деца" бе поета от НЗОК.

За периода от 1 юни - 19 юни т.г. Комисията е разгледала около 100 случая по процедура, всички на различни етапи - нови случаи, случаи за попълване на документацията, очакващи или получили вече становища от външни експерти. За същия период са издадени 29 заповеди за извършване на плащания, още 10 очакват одобрение. Не е издаден нито един отказ за заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бездържавието води до всякакви абсурди.
8
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Интересно! Когато Глинка, пасивният любовник на Пепи, осъди диабетиците на смърт еднолично и от днес за утре, журналистите предпочетоха да ни занимават с вътрешнопартийните проблеми на някаква си партия.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в ИСУЛ не бих отишъл по собствено желание и ако съм в съзнаниеимал съм много неприятен контакт с едно много простовато същество д-р соня върбанова
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правете застраховки допълнителни. В цял свят родителите правят такива, надграждат полагащото се от здравната каса. Тука много малко хора плащат здравни осигуровки.
5
5
 
10
 
! Отговори
Тъга преди 4 години
Как немска болница одобри посочи транспантация за лечение на база документите на Мими , а българските институции се дърлят не за лечението което не може да се проведе в България? Жалко за слънчевото дете на България - поредното, което угасва. Съжалявам, че не успяхме на време да съберем сумата за да има шанс - защото ако едни документи са достатъчни за болници в ЕС то очевидно тук не са
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата направи страната да е най пропаднала и окрадена!
3
3
 
20
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 4 години
ОТ "ПЪТЕКИТЕ" ИМ. Здрави хора умират и не им пука. Там не "капе", а направо тече, тече. БЕЗОБРАЗНИЦИ !!!
2
4
 
16
 
! Отговори
НЗОК преди 4 години
Изедници и то за всичко не само за конкретния случай ! ЗАКРИВАЙ !!! ВСИЧКИ СА ЗА ИЗМИТАНЕ - хрантутняци.
1
2
 
24
 
! Отговори
ime преди 4 години
Застраховайте си децата с международна медицинска застраховка и се надявайте никога да не ви трябва. Тия калинки Господ ще ги съди.