Нова идея: Плащаме 80% от глобата на пътя в 14-дневен срок и не обжалваме

"Бонусите" за нарушителите са заложени в нови промени на закона
20 юни 2019 09:00,
45
Нова идея: Плащаме 80% от глобата на пътя в 14-дневен срок и не обжалваме
Снимка: архив Bulphoto

Нова идея: Ако не обжалавме размера на пътната глоба и я платим в 14-дневен срок, ще погасим 80% от стойността й. Това е една от промените в Закона за административните нарушения и наказания, които бяха публикувани за обсъждане преди дни.

Проектът предвижда и възможност да сключим споразумение и съкратено съдебно производство за администраривно нарушение.

Още по темата

 
Лепят "честитките" от КАТ по входните врати

"В случай, че нарушителят не желае да обжалва наказателното постановление в частта относно наложената глоба, може да заплати в 14-дневен срок от връчване на наказателното постановление 80 на сто от нейния размер, освен ако специален закон предвижда намален размер на глобата". Това гласи една от новите проектопромени в Закона за административните нарушения и наказания, който все още се обсъжда.
 
Този "бонус" за нарушителите е подобен на практиката със заплащане на електронните фишове, чийто размер също се намалява с 30%, ако глобата бъде платена в рамките на две седмици.
 
Проблемът със събираемостта на електронните фишове за превишена скорост, обаче, остава огромен, коментира за Дарик експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев.
 
"Ние като говорим за това, че не се събират глобите, ние подминаваме това, че най-важното е да му бъдат връчени наказателното постановление и електронният фиш. Проблемите са свързани с връчването, защото не могат да бъдат намерени“, каза пред Дарик Стратиев.

За седмица: Пътна полиция спипа над 200 пияни зад волана

Въпреки че събираемостта на глобите от електронните фишове се е повишила, според Стратиев, все още не се използват всички възможности държавата да събира паричните санкции.
 
"Тол системата такава перфектна работа може да върши по отношение на контрола на движението, защото минавайки през проверката, може да се включи и това дали има глоби, платени ли са“, допълни той.
 
Новите изменения предвиждат и увеличаване на срока в който нарушителят може да обжалва наказателното постановление. Вместо 7 той да стане 14 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тея хитреци се чудят как по-усърдно и все по-надълбоко да бъркат в джобовете ни! Съвсем скоро ще ни фанат за муя обаче! От 30 процента намаление на глобата си правят сметките да го направят намалението на 20! 20 процента е прекалено малко! Трябва да е 50 за да имат стимул хората да си платят в двуседмичен срок, дори 30 е малко а за 20 - АБСУРД! Няма да стане вашата!
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе като напълните тия администрации с разни маркетолози ме заболява главата. Глобите трябва да се вдигнат 10 пъти за да се научат *** на ред и дисциплина, не да ги вкарвате в режим на разпродажба, да си мислят че са в мола.
28
3
 
2
 
! Отговори
8% преди 4 години
забравих да допълня и да го дъухат катаджиите, които изпълняват план и дават жертви(умират трагично в катастрофи в пловдив напр.) заради натиск от началниците или началничките си да напълнят касата с пари от глоби и тн държавен рекет...държава, изхранваща се от глоби е била Втората българска държава и видяхме как едва изкрета около 1 век, и тогава и сега, управниците и народът са били и си остават ***, продажници, предатели, целувачи на турски голотии, ядачи на гнусниизпражненияпомияриподлеци.
27
1
 
1
 
! Отговори
8% преди 4 години
8 % от сегашните суми е реална цена за всяка глоба, т.е. пояснявам за умните читатели, ако глобата е 100 лева да се платят само 8 лева в срок от 15 работни дни или 3 седмици. Който ми пише минус да плаща цялата сума на глоба, наложена му на някоя хранилка" или да плати 100 лева глоба, а пенсията му като инвалид да е 140 лева и да не може да си намери работа заради телк-ово решение със забрани за различни видове труд.. Който не вярва, може да провери, че има такива ниски пенсии. личен опит :-(
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борянче да ти имам каруцарския български!"Ако не обжалавме..."Как си взела като журналистка българския изпит? Силно раз.кра.чена?
25
7
 
1
 
! Отговори
тоти преди 4 години
На тоя прос народ му вземи колата и като плати глобата му я върни и ако до година не плати,колата на търг.С простака няма друг начи да се оправиш.
24
0
 
12
 
! Отговори
www преди 4 години
ЗАБЕЛЯЗАХТЕ ЛИ ??? ВСЕ ЗАКОНИ В ИНТЕРЕСА НА БОГАТИТЕ...А НЕ НЕЩО ДА СЕ ПОДОБРИ В СИСТЕМАТА...
23
0
 
6
 
! Отговори
SD преди 4 години
Идеята е ***, защото в момента има 30% отстъпка, ако се плати в 14-дневен срок.Т.е. няма логика да го влошаваме. Нека остане -30%Предлагам още 15% ако дадеш съгласие да те уведомят по електронен път (e-mail)
22
0
 
12
 
! Отговори
Г-н Стратиев преди 4 години
Полицейско у-ще ли е завършил или милиционерско---така като го слушам само варианти за дране в главата му итересно ми е той или някой от семейството му и един път в живото си дали са платили глоба -- е те така просто случайно да са сбъркали---защото м/ у хората се говори ,че такива като тях никога не ги глобяват ,а глобите са за низшите и колкото повече ги тормозиш толкоз по-добре...той ли е най-големия шофьор в Бг с най-голям опит,просто не искам да го слушам по Тв.то --банално е едно и също.
21
1
 
23
 
! Отговори
none преди 4 години
Както обикновено лоша имитация на практики от други Европейски страни. В други държави е 50%
20
4
 
12
 
! Отговори
До 20 ха-ха преди 4 години
Андрешко, като избегнеш наказанието, лъжеш себе си. Лошото не е, че чуството за безнаказаност ще те отведе в чувал в тъмно подземие на болница, а това че при твоето неасистирано самоубийство могат да пострадат невинни хора.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако не обжалавме размера на пътната глоба и я платим в 14-дневен срок, ще погасим 80% от стойността й."-А оставащите 20% от глобата си остават дължими ли?Егати журналята.
18
2
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Наказателно постановление задължително се обжалва. Ако ще и да си виновен.В поне 50 % от случаите, акта е с грешки и пада
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащаме веднага,или ни вземат книжката и ни свалят номерата,както е в Гърция,пък после може да си обжалваме колкото искаме.
16
0
 
9
 
! Отговори
Ново 20, 50, 100 преди 4 години
Освен триножниците и тъплетите, пос терминали няма ли да дадат на КАТеричоците, ако има покритие в храсталака де.
15
1
 
25
 
! Отговори
alf преди 4 години
над 60 % от глобите са незаконни и затова бързат да събират пари защото ако се обжалва е доста вероятно да отпадне изцяло
14
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Бившият човек и още по-бивш шеВ на КАТ Кастратев защо не повиши събираемостта на глобите?
13
0
 
16
 
! Отговори
haha преди 4 години
Еми, докато дневния доход на милиционера е по-висок от месечния така ще е. Български Ъпсурт.
12
1
 
34
 
! Отговори
оьаоьаяь преди 4 години
Още една нова идея: Първо прибираме в затвора всички инструктори и от ДАИ дето продават книжки на бъдещи убийци, след това съд и затвор за всички корумпирани КАТ-ии, правим същото със съдиите и прокурорите, дето оневиняват убийци с коли и чак тогава започваме реформата и новите закони....
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то и сега много от полицаите приемат отстъпки. Даваш 30% от глобата от в кеш и полицаят забравя че те е виждал.