Проверяват има ли разорани дюни в "Камчия"

На плажната ивици имало следи от преминаване на МПС
16
Проверяват има ли разорани дюни в "Камчия"
Снимка: архив, БулФото

Експерти на РИОСВ - Варна са извършили проверка по постъпил сигнал за разораване на дюни в КК "Камчия".

Установено е, че на плажната ивица - в района на местност "Бункера", на територия около 1,7 дка, има следи от преминаване на превозно средство и отъпкване на единична сухолюбива растителност. По време на проверката на терен не е установена техника и извършване на дейности, съобщиха от МОСВ.

Предприети са действия за изясняване на обстоятелствата, снети са координати на засегнатата територия и е поискана информация от Службата по геодезия, картография и кадастър - Варна за наличие на дюни. За случая е уведомена Окръжна прокуратура - Варна и е информирано Министерството на туризма.

След направена проверка в Регистъра на защитените природни обекти и наличната към момента цифрова информационна система за защитените зони от екологичната мрежа "Натура 2000" е установено, че тази територия не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но частично попада в защитена зона за опазване на дивите птици "Галата“.

Същевременно по друг случай, при който при планова проверка на 17.06.2019 г. в защитена местност „Лонгоза“ бяха установени незаконни изкопни дейности със специализирана техника в коритото и по устието на река Камчия, е бил установен извършителят и му е връчен акт за установяване на административно нарушение. РИОСВ - Варна е издала предписание на извършителя да премахне новообразуваната дига от пясък и каменни блокове (парчета, късове), която възпрепятства естественото оттичане на река Камчия.

От Министерството на туризма съобщиха, че министърът на туризма Николина Ангелкова е разпореди проверка на морски плаж в района на Камчия за нарушаване на целостта на дюни на ивицата. Екипи на ведомството на място ще проследят има ли и какви са нарушенията по крайбрежието.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон: 02/ 90 46 833, както и на имейла - control@tourism.government.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Стига с тия дюни бе ! За какво ви са тези купчини пясък с магарешки бодил. Единствено се ползват за една бърза... зад тях. Изравнявай.
9
2
 
3
 
! Отговори
Дюн преди 4 години
Няма разорана дюна, защото там вече няма дюна. Освен това всичко е законно, това е земеделска земя и е разрешено да се оре.И тези с палатките да се разкарат, щото 1000лв. глоба.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната история с дюни, наистина ли се чудите кой ги разкопава или се правите на три и половина - на някой май не му отърва. Случаят е същият като с труженичките по пътя, всички знаем къде са и колко взимат - само полицията няма и хабер. Глоба 1000лв. смятай само, но при положение че го хванат - ще си плати човека и няма да го хванат, знаем е тая работа. Нека държавата имитира работа пред избирателите пенсионери, че само тия шарани им останаха
7
0
 
4
 
! Отговори
споко преди 4 години
Николина Ангелкова,пардон-Дяволкова е наредила проверка
6
2
 
4
 
! Отговори
Нов преди 4 години
Профи протестърите ги няма на Камчия. Сигурно няма кой да им поеме пътните!
5
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Десет папки документация за извършената проверка и не знам колко си надника на калинките дето я извършват, ама дюните са си изорани :) Смешни органи и още по-смешна дейност
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продадоха цялата държава че сега за едни дюни ха-ха-ха смешници.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е има или няма?новото хотелче не го бройкаме....
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орат новозараждащите се дюни.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуратурата не можа да установи нарушения, нищо че не намериха дюни.Бетон поле, бетон море ... тиристи ще идват само от Сомалия и Таджикистан.