Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?

Предложението е на руското министерство на отбраната
Обновена: 25 юни 2019 11:34 | 25 юни 2019 11:00,
882
Ще има ли затвор за оскверняване на руски паметници у нас?
Снимка: БулФото

В края на миналата седмица стана ясно, че руското министерство на отбраната е подготвило законопроект, който предвижда наказателна отговорност за унищожаване или повреждане на паметници на руски военни, включително и в чужбина. В момента проектът е във фаза обществено обсъждане.

Може ли предложението да засегне активисти в България и какви са последствията?

Обхватът на допълнението към член 243 от Наказателния кодекс на Руската федерация е такъв, че той позволява преследването на извършителите на такива действия не само срещу паметници на Червената армия, а и на такива от Руско-турската война, например. Всичко, което е определено от властите като монумент на войсковата слава.

Ако нарушител е хванат в пределите на Русия го очакват глоби до 3 млн. рубли или около 42 000 евро, присъди до 4 години принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

За чуждестранни граждани обаче министерството предлага да се забрани достъпът до страната на всички, които са били съпричастни към унищожаване, повреждане или оскверняване на паметници.

Предлага се да се блокират и активите на такива лица в Русия и да им се забрани да извършват каквито и да било сделки със собственост и инвестиции.

България е една от държавите, чиито граждани може да бъдат засегнати, ако новият закон влезе в сила - паметниците на руската войска са из цялата страна.

Марта Георгиева - общински председател на ДСБ, разказа пред Нова, че през 2014 година е прекарала няколко часа в ареста заедно с трима свои приятели, защото изписват върху паметника на Съветската армия в София думата "окупатори".

"Не може в центъра на столицата ни да възхваляваме този, който ни е унизил националното достойнство. И естествено, един човек като родолюбец дори би следвало да каже: "Чакайте хора, вие сте окупатори", каза Марта Георгиева.

Не такова обаче е мнението на друга част от обществото, според които историята трябва да се пази и уважава.

"Tова във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт. Паметници има във Виена, Берлин и те трябва да се пазят, така че фашизмът никога повече да не се възроди", каза председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


882
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
686
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа, българите НЕ сме нито русофили, нито русофоби, нито фракнофоби, нито франкофили. Българите не мразим другите народи и държави, но обичаме и искаме да обичаме нашата собствена страна - България и българското. А относно последният руски цар ,както и френския крал и кралицата - със сигурност НЕ са били лоши хора и лоши управляващи, но пуста съдба, защо се случват такива нещастия. Много е тъжна и нелека тази тема.Едно е сигурно - голяма е мъката и страданието човешко на тази земя
685
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 735Ами аз не съм казал, че Мария Антоанета е изричала точно тези думи. Аз само казах, че по всяка вероятност тя е яла пасти (с пълна уста не се говори) или нещо подобно.Мисълта ми е, че както Луи 16-ти не е бил особено почитан крал, така и много руски царе не са били на почит, дори възвеличавания Петър I, който е въвел малко европейски порядки в иначе азиатската руска държава.А последният руски цар е бил екзекутиран подобно на френския си колега.Тук не сме русофили или франкофони нали?
684
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: "хм" (номер 732)Ами, след кратко проучване установих например, че "Конят", или паметникът на Цар Освободител пред Народното Събрание е издигнат с български средства, като първата вноска дава лично княз Фердинанд.Руски паметник, близо до института Пирогов обаче, е построен със средства събрани от руския народ, и е първият руски паметник построен в България след Освобождението.За други не съм проверявал, но явно истината може да бъде различна.
683
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 733Прав си, но донякъде. Зад руската революция стоят и масони ( както и зад френската революция). Да се убие царската личност като цяло е голямо престъпление.Относно кралица Мария - Антоанета и това с пастите - има доказателства, че тя такова нещо не е изричала. Едно е ясно, че тя и нейният съпруг - крал Луи 16 са управлявали Кралска Франция, когато преди тях е имало финансова криза. Ох, друг е въпросът какво ли с мислят политиците - било то крале, царе, президенти, за народа?
682
0
 
0
 
! Отговори
Пряка демокрация преди 4 години
Права е тази страна, която вика най- силно!Ха ха Пак ги надвикахме! И с малко служебна помощ, де...
681
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук се дават за пример руски паметници в сравнение със съветски.Тук е моментът да поясня някои неща.Да, никой не е пипал досега нито един руски паметник. Поне аз не знам за такъв случай.Но има една малка подробност:Ако руските царе бяха много добри, защо тогава се е стигнало до болшевишка революция?Същото впрочем се отнася и за френските крале - докато Мария Антоанета е яла пасти, по улиците на Париж са избухнали хлебни бунтове, хората са разбивали магазини да си вземат хляб!
680
0
 
6
 
! Отговори
хм преди 4 години
да докажат с нотариални актове че имат техни паметници тук
679
0
 
5
 
! Отговори
2+2 преди 4 години
Няма руски паметници в България .Има паметници издигнати с български пари на българска земя от българи .Ако има нещо издинато от руснаци да кажат.Вероятно може да става въпрос за църквата в село Шипко , но мисля че и тя е издигната с български пари на българска територия от българи.
678
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен " Аз не съм видял някой да поругава Руски паметник или Цар Освободител.."С уважение и почит към подвига на руския цар Александър II Николаевич, както и към руските военачалници и войници, които заедно с българските опълченци са се били за Освобождението и Свободата на България. Но тук моята забележка е, че и ти изпадаш в излишен русофилизъм, който обаче е насочен не към съветските, а към царските личности. Защо пишеш с цар с голяма буква Ц , когато става въпрос за руски цар?
677
0
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Аз имам едно контрапредложение:Добре, нека на реципрочна основа, да приемем че Русия има правото да изисква затвор за тези, които поругават съветските паметници по света.Но същевременно Русия да се съгласи в Москва да бъде издигнат същия по размер като този в София паметник на Вермахта. И всеки, който се опита да го поругае да го вкарват в някой руски затвор.Сигурен съм, че няма да останат свободни места по килиите!!!
676
0
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
Понеже виждам, че тук се заражда, макар и плахо, някаква полемика относно това дали е лошо или не да се поругават паметници, нека си кажа какво мисля и аз.Поругаването на паметници по принцип е вандализъм, или хулиганска проява.Няма значение какви са те.Когато обаче един паметник е не на място, тоест не служи за да почете паметта на някой уважаван човек или хора, то неговото поругаване следва като природните закони - щом има облаци значи може да завали дъжд! Махнете всички съветски паметници!
675
1
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 723Е, ти утрепа рибата в Световния Океан!Звучиш ми точно като другарката по руски език когато бях в гимназията.Водеше ни задължително на кино да гледаме съветски филми с обяснението: "Който не обича съветските филми е враг на Съветския Съюз!"Първо, ако сравняваме паметници, този във Виена, освен че е много, ама много по-малък от нашия и несравнимо по-красив, е в памет на войниците загинали в битката за Виена.А тук в София са загинали в битки по кръчмите май...
674
6
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Всички паметници на съветския поробител да се премахнат като мавзолея и няма да го има този проблем! Елементарно решение за *** проблем! Какво му е сложното на това да се махнат паметниците на поробителите? А на тия дето ги защитават - да защитаваш паметник на съветския поробител е все едно да издигнеш и защитаваш паметник на башибозука на центъра на Батак!
673
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 720Погледни някои клипове, в които разни протестъри се качват на паметника на царя срещу НС. Тези хора се качват на паметника, слагат си плакатите, викат, крещят, пускат тонколони, слагат палатков лагер около паметника.
672
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нацистките комплексари няма да ги има,но паметникът ще е там
671
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 720Независимо от това, аз съм ПРОТИВ поругаване на руски паметници - било то от царско или съветско време. Този, който поругава руски паметник то той НЕ е почтен човек. Ккато не уважава едните руски паметници, няма да уважава и останалите руски паметници. Паметниците НЕ са тоалетна или игрална площадка. Паметта на починалите и загиналите трябва да се уважи.Този съветски паметник в София НЕ ми пречи. Единственото,което е хубаво, че в България няма паметник на сифилистика Ленин.
670
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАхнете всички съветски паметници и няма да има проблеми. Решете въпроса така, както комунистите се справяха с проблемите
669
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Съветският войник освободи цяла Европа от нацистката"----И наложи комунистическата, която е още по-зверска
668
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не съм видял някой да поругава Руски паметник или Цар Освободител. Съвсем случайно, може би, единствено на армията окупаторка се случват подобни неща.
667
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветският войник освободи цяла Европа от нацистката чума и с това даде възможност на света да е такъв какъвто е сега. Тя ни освободи, само нашите морч моруци и чевекомаймуняци с два пръста чело пищят на чист анадоломангалски как били поробени