30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията

Ситуацията е сходна и в съседните на България държави
26 юни 2019 18:15, Красимир Ангелов
296
30 години след 10 ноември: Eдва половината българи вярват в демокрацията
Снимка: Reuters

Вярата в демокрацията у нас изглежда в опасност, сочат резултатите от проучване, проведено от световната асоциация "Галъп интернешънъл" в 60 държави и сред повече от 60 000 души.

Като цяло 76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но значително по-малко – 52%. По този начин в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света.

Като цяло през последното десетилетие се наблюдава лек спад в подкрепата на демокрацията - от 79% на 76%. В България има сходни белези – от 60%, съгласните с твърдението спадат за десетилетие до 52%.

У нас се наблюдава известно съзвучие със страните в Източна Европа, които споделят по-скоро позитивни оценки за демокрацията, но не в особено висока степен. А дори и на фона на Източна Европа, България е под средните стойности, сочи изследването.

Данните отчитат, че в хода на третото десетилетие след демократичните промени у нас, 52% от българите са съгласни, че макар и да има своите недостатъци, демокрацията все пак е най-добрата форма на управление. Една трета от нашите сънародници обаче не могат да се съгласят с това твърдение, а 16% не знаят как да отговорят.

У нас и спадът в последното десетилетие като че ли е още по-осезаем – 52% процента одобряват демокрацията сега срещу 60% преди десетилетие. А делът на българите, които не смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление, се е повишил с една десета – от 23% на 32%.

Ситуацията е сходна и в непосредствено съседните на България държави. Впечатление прави Румъния, държава, с която България сподели в последните десетилетия общ път на демократично развитие. Там, например, през 2005 г. делът на съгласните, че демокрацията е най-добра система е бил 80%, а през 2015 се стопява до 58%.

Така може да се отбележи, че се наблюдава повишаване на съмнението и критичността по отношение на демократичното управление у нас и това е в съзвучие с настроенията страните от региона. Разбира се, следваща вълна на изследване ще покаже дали и доколко тази тенденция е устойчива. Ако у нас наистина убедеността в качеството на демокрацията трайно спада, въпросът следва да получи адекватно внимание, защото е повод за тревога, отчитат от "Галъп интернешънъл".
 
В дела на харесващите демокрацията се отбелязва разколебаване във всички изследвани региони. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа, сочат данните.

Възприемането на демокрацията като най-добра форма на управление днес е широко разпространено във всички демографски групи по света. Подкрепата по отношение на демокрацията е висока, независимо от нивото на религиозност и се среща практически сред всички вероизповедания. Закономерно, колкото по-високо е нивото на образование и доходите, толкова по-висока е и подкрепата на демократичното управление.

Ако погледнем картината по региони, през 2015 г. демокрацията е най-харесвана в Северна Америка (82% мнозинство съгласно, че демокрацията е най-добра форма на управление) и в Западна Европа (80%). От друга страна, нивата на съгласие с твърдението, че демократичната система е най-добра са най-ниски в Източна Европа (64%) и Северна Азия (55%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
0
 
! Отговори
Aha преди 4 години
Началниците се смениха от Москва на Брюксел и Вашингтон.Българския елит пак е контролиран отвън,сега дори може би и повече.
258
1
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Анонимен 262 В България по мое скромно мнение 99% от останалото в момента население е с промити,закърнели мозъци.Нито влиза,нито излиза.Не 30г. още 100 няма да стигнат за да има промяна.Свестните българи напуснаха България-останалите мутри и рускомяукащи антибългари ще възпитават тяхното потомство така,че да продължат фалшивата им промяна.Властващите в БГ не искат промяна,а беззаконие и слугинаж.Това е днес бг след 30г БСП и ГЕРБ.
257
0
 
1
 
! Отговори
VANGEN преди 4 години
Думата демокрация идва от гръцкитедемос и кратия,като първата се превежда неправилно като народ,а втората е управление,което като цяло било народовластие.Още тук е манипулацията,лъжата,защото демос в древна Гърция са били робовладелците и те само са имали право на глас,но са били 10% ,следователно това е власт на малцинството и то имущественото такова над всички останали.
256
2
 
0
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Като умреш просто трябва да свикнеш с пръстта, колко му е. Пазарната икомика е по добрата икономика, демокрацията е единствената форма на управление в която човек може да живее поносимо. Всичко друго е пълна глупост.
255
3
 
2
 
! Отговори
Друго си е Шундин преди 4 години
Да ти казва какво да ядеш и какво неНъл тъй?Или Султаня да те уволни от работа щото си бил ГюленистМного я яко в азиаъсккте коЧини - спор няма
254
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Едни време в край на 90, в техникума учим икономика и ни обяснява една лелка, как не се знаело още коя икономика била по добра плановата или пазарната. Така и тука във форума се разисква аджеба, демокрацията или диктатурата е по добра форма на управления. За мен това все едно се разисква, по-добре ли е да съм жив от колкото да съм умрял. Всъщност и двете си имат предимства и недостатъци, като си жив, кво живееш, а ако си умрял, не плащаш сметки, не ходиш на работа, жена ти не те ядосва, тихо е.
253
1
 
3
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Дрогаре, най-страшния капиталист е бившият комунист! Колко години ги учихме, че при капитализъмът човек за човека е вълк. Сега наученото се прилага на практика. Бившите комунисти са горди капиталисти и плащат минимални заплати! Да цитирам почетния консул на РФ дрогара Георги Гергов - "милионерите в БСП мога да ги изброявам с часове"!
252
0
 
2
 
! Отговори
фейк нюз преди 4 години
Галъп интернешинъл - или Кънчо Кънчев и сие.
251
4
 
5
 
! Отговори
Саманта Габриел преди 4 години
По голяма утопия от демокрацията в днешно време няма! Но важното е алъш вериша да върви за власт имащите
250
0
 
2
 
! Отговори
преход пореден преди 4 години
А процента на вярващите в тези утопии сред действащите политици най-вероятно е нулев.
249
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 262 Мръсен социалистически лъжец! Китай е втора икономика, далече след САЩ, въпреки в пъти по-голямото си население. Виетнам е 45-та икономика, въпреки огромното си население (а и няма много общо със социализма), Куба е някъде след 65-то място. И изобщо няма по-висок стандарт от България. Там гладуват. Северна Корея изобщо няма да я коментирам, но ако вдъхновява някой, може да се пресели там.Живеем в информационната ера, всеки може да си направи справка.
248
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Демократ Демократе такова животно в световната история нема! Това са измислици и уродливи вариации на обикновения капитализъм,който в България намери благодатна почва за развитие и унищожение на народа и държавата. Почивайте в държави ,които не са си унищожили природата -близко са Гърция и Турция ,по-далечните са където ви сака душа! Айде, поздрави от слънчева Куба!
247
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мото на нашата демокрация най-подходящи са стиховете на поета от социализма Пеньо Пенев - " Когато цъфнат теменугите".
246
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ленин е много прав!
245
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наркомафията не се е "създала" сега. По соца просто беше държавна - държавно производство, износ чрез Кинтекс, управлявани от държавата играчи като Шабан, на Руши Видинлиев бащата и други подобни.
244
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куба ли? Много е хубаво за туристите, ама местните нямат сап,ун и тоалетна хартия дори, дават им срещу купони половин пиле на две седмици. Дори произвежданата за износ от тях захар се получава срещу купони. Северна Корея? Страхотно метро, великолепни небостъргачи и страхотни показни магазини, но стоката не е за продан, а за изложба. С изключение на малък градски елит, глад и тотална мизерия. Дори паничката ориз, ако ти се полага, е от хуманитарни помощи. Комунистическа диктатура=огромно зло
243
4
 
7
 
! Отговори
До дядо Йоцо преди 4 години
Смени си диоптъра, деде!Виждаш избирателно: Виждаш БСП, а не виждаш ГЕРБ, по-голямата диктаторска партия!
242
2
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
В подкрепа на написаното от мен искам да добавя още малко факти.Факт е, че Адолф Хитлер идва на власт посредством демократично проведени избори, на които неговата партия, NSDAP печели.Това разбира се, не става веднага, а постепенно.Отначало му се присмиват.Когато нацистите побеждават окончателно, той казва иронично: "Да видим сега кой ще се смее!"Преди изборите нацистите са се опитали да завземат властта с преврат, но неуспешно.Извод: Няма ваксина срещу диктатура!
241
0
 
3
 
! Отговори
човек преди 4 години
Това, което написа "Демократ" е баналната истина. В смисъл, отдавна се знае. Но не навсякъде, за съжаление.Но мога да добавя още някои по-малко известни факти към това.Например, много хора възприемат демокрацията като даденост.Затова американците имат филми, сценарият на които предвижда въвеждането на диктаторски режим. Свободата трябва непрекъснато да се отстоява и брани.Ако хората, доволни от живота останат пасивни, много лесно ще се намери някой генерал с амбиции да ги управлява.
240
8
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Демокрацията не е съвършенна,но е най-доброто измислено досега. При нас е побългарена и опростачена демокрацията,затова за много хора е неприемлива,