Екоминистерството с идеи как да борим мръсния въздух

Ведомството написа Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха
26 юни 2019 20:34, Бойчо Попов
3
Екоминистерството с идеи как да борим мръсния въздух
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) написа Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха с 10-годишен хоризонт (2020-2030 г.).

Програмата е разработена въз основа на сключеното споразумение със Световната банка, която консултира България по темата и е във връзка с европейска директива от края на 2016 г. Подготовката на програмата се финансира със средства от оперативната програма "Околна среда" 2014-2020 г.

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-високо ниво на замърсяване с фини прахови частици. Срещу страната ни се води и наказателна процедура в напреднала фаза заради липсата на мерки за намаляване на замърсяването.

Проект: Забранява се вносът на стари дизели у нас от 2021 г.

Прави впечатление обаче признанието на изпълнителната власт, че капацитетът за създаване на модели за качеството на въздуха е "ограничен". Това се отнася до липсата на количествено описание на очакваното подобрение на качеството на въздуха, отсъствието на прогноза за несъответстващите и съответстващите на изискванията райони за оценка и управление на качеството на въздуха, данни за максималното превишение на пределно допустимите норми, липсата на илюстрации и т.н.

Все пак от 2005 г. насам се отчита намаление на броя райони, в които се превишават нормите за чистотата на въздуха.

Основната цел на програмата е да се намали излъчването на вредни вещества във въздуха - фини прахови частици, серен диоксид, неметанови летливи органични съединения (НМЛОС), азотни оксиди, амоняк.

Единствено за серния диоксид е постигнато съответствие и се очаква то да се задържи за периода, обхванат от националната програма. За останалите замърсители обаче, се изискват допълнителни мерки и политики, за да влязат в европейските норми. 

Азотните оксиди, например, се очаква да намалеят с 53% спрямо 2005 г., която се приема за базова, докато ангажиментът на страната ни е за намаление с 58%. При НМЛОС числата са, съответно, 32% и 42%, а при амоняка – 9% и 12%.

При фините прахови частици несъответствието в очакваното намаление и поетите ангажименти е малко – само 1 процентен пункт (40 и 41%). Броят на дните, в които се отчита превишение на нормите, обаче, се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
решение преди 4 години
Спират се дизелите и печките на твърдо гориво и най-големите замърсители изчезват.
2
1
 
1
 
! Отговори
От гетото преди 4 години
До БПФ - май ти цапаш за 5-***
1
1
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Добре, бе - аз не видях нито една "идея" за борпба с мръсния въздух - пак някакви безполезни държавни хрантутници са бръщолевили безвислици, за да си оправдаят топлите местенца и заплатките. Ние - жителите на София знаем какво да се направи - унищожете 38-те незаконни хъxpяшки гета и свърталища - ама вие, герберастки хлебaрки, нsма да смеете да приложите законите срещу основният си електорат, затова първо с вас трябва да се разправим !!!