Георги Марков: Няма как да се откажем от българската история в Македония!

"Македония да признае българското си минало, а София – че Тито е създал някаква македонска нация"
Обновена: 26 юни 2019 09:21 | 26 юни 2019 09:18, Елка Василева
47
Георги Марков: Няма как да се откажем от българската история в Македония!
Снимка: архив, Reuters

Няма как да се откажем от българската история в Македония! Това казва историкът академик Георги Марков в интервю за "Труд".

"Та съседите ни в една сутрин на 1944-а са се събудили македонци. Не може да приемем тяхната теза, как така държавата ни ще преглътне този цинизъм?", категоричен е академикът.

"САЩ ще пробутат Северна Македония в НАТО, това е ясно. Чичо Сам гони Дядо Иван от Балканите, обаче за Европейския съюз това е доста по-сложно. Там лесно няма да стане, а и чичо Сам няма как да ги пробута, защото няма интерес", смята Георги Марков.

Историкът цитира бившия македонски премиер, български гражданин Любчо Георгиевски, който каза преди години: "Ние трябва да признаем българското минало до края на Втората световна война. А София трябва да признае настоящето – че Тито е създал някаква македонска нация. Те обаче казаха: "Как така, ние щом имаме македонска нация, трябва да имаме национални герои", казва Георги Марков.

Македония в ЕС само след демонтиране на фалшивата история

"Още като бях директор на Института по история към БАН те казваха: "Много са героите. Гоце Делчев, Даме Груев и Яне са наши. Вие си вземете Тодор Александров и Иван Михайлов." Тогава още не бяха посегнали и на Тодор Александров… Такова разпореждане с историята е кощунство", споделя историкът.

Още по темата

"Вижте още от "предложенията" им: За Илинденско-Преображенското въстание казват: Ние си имаме Илинденско, вие вземете Преображенското. Моля? Това да не е Женския пазар! Няма как да стане. Никакви компромиси“, категоричен е академикът.

"Няма как да се откажем от българската история в Македония! Това те трябва да го разберат, а ние не трябва да плюем върху себе си и върху гробовете на нашите предци. Та тези млади юнаци са загинали за една национална кауза, но това не е каузата за независима македонска държава", заявява Георги Марков.

По повод двустранната комисия, която би трябвало да реши историческите въпроси между двете страни, той казва: "Гърците държаха 30 години Македония далече от НАТО и успяха. Подходът им беше печеливш. Отказаха Скопие от т.нар. антично наследство за Александър Македонски. А ние подписахме договора с македонците, за да угодим на чичо Сам (САЩ). Получи се така, че политиците казаха: "Ето, тук има едни историци, те ще свършат работа". А наистина предварително беше ясно, че комисията няма как да помогне".

Георги Марков обясни, че в Македония вече доста поколения са възпитавани в друга история. "Самият Никола Груевски преди 4-5 години беше казал: "Как така българите имат градове, които се казват Гоце Делчев и Сандански? Това са наши национални герои. Аз това съм го учил в училище!" Е, да, но той е учил една фалшифицирана история с промит мозък", казва Георги Марков.

По повод думите на македонския президент Стево Пендаровски, който каза, че, че Гоце Делчев е българин, но искал да се бори за независима македонска държава, историкът обяснява: "Това е също пълна глупост! Нашият академик Любомир Милетич е събрал спомените и на Гоце, на Даме Груев и те три пъти са издавани. Даме казва: "Ние знаехме, че няма да има второ Съеднение, няма да има втора Източна Румелия, съседите ни няма да позволят това да стане. Ние се борим за автономия, искаме автономна Македония, но с бъдещо присъединяване към България".

Все още македонците не са се опитали да си "присвоят" и големия българин Иван (Ванче) Михайлов“, казва историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и Иван Вазов е с корени от Македония, дядо му е преселник в Сопот..от Западна Македония, ако и него приватизират ще стане интересно..
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един българин Защо мълчи за митичният Договор и ролята на ГЕРБ и ПатреОтите ,за признаването на македонски език и народност? За лицемерието на ,,Корифея на Западните Балкани ,, на патриота, Три тераси-Краси ? И *** не посмяхя да признаят език и народност ,а наште дИмУкрати ,първи по.длоги . Анатема !
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забрави за македонците! Аз и собственото си дете, ако ми плюе в ръката когато му подам храна, ще го натиря от къщата.Само да не извъртат историята.
37
1
 
10
 
! Отговори
Лималима преди 4 години
България,също като Унгария граничи сама със себе си,така че не е само Македония.
36
7
 
5
 
! Отговори
японца Маке преди 4 години
тук и там са фантазьори. Трябва да работите като японците на Родината си.Тогава може би някой да прави респект на българите. Сега защо грижите за македония? Искате повече проблеми ако македония ще връща?
35
7
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ако от американското посолство му наредят на Бойко да се откажем от българската история, ще се откажем. Ако американците му наредят да се откаже от майка си, и от майка си ще се откаже. Това не ви ли го казаха, когато ставахме членки на НАТО?
34
6
 
16
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Защо винаги когато се опре до Македонския въпрос всеки говори за Коминтерна и Георги Димитров, но никой и никога не казва за Берлинския и Ньойския договори натрапени ни от нашите западноевропейски "приятели"?
33
12
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 4 години
Чичо Сам и Дядо Иван - това е "научното ниво" и ученост на агента на ДС и "академик" Георги Марков. Защо мълчи за ролята на БКП и Москва по македонския въпрос е ясно.
32
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
македонците обичат и са признателни на българите по-малко от колкото българите на руснаците. Ей кво нещо е съдбата
31
4
 
29
 
! Отговори
македонски българин преди 4 години
Македонистите са изпаднали в ужас.Гоце Делчев е българин и властите засега мълчат ,за да получат дата за начало на преговори за ЕС.По медиите им излизат и кършат пръсти разни професори и историчари да словоблудстват и замазват истината.Безброй статии и опити за разводняване,само и само да не се каже в прав текст ,че Гоце Делчев е българин.Вой и пищене и обвинения за недобросъседство и натиск.Това води до заключението,че сме на прав път.А Има още много.
30
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този убиец Ванче(знънче) Михайлов никой не го искаше,затова живя и умря в изгнание.
29
15
 
24
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
До АнонименЗа какви фашисти квичиш, бе русоид. Една трета от бюджета на Царство България е отивала за развитието наенфрадтруктупата в Македония. Руската из мет не се спира пред нищо и няма срам да фалшифицира историята.
28
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само питамНяма такова нещо, защото фашистите губят Македония в 1944 г. и НАТО бомбят София докато не върне Македония на Сърбия и Гърция.
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние се борим за автономия, искаме автономна Македония, но с бъдещо присъединяване към БългарияГеорги Димитров също се бори за автономия като надява Югославия ще се разпадне и Гърция да загуби Македония и ще си ги върнем . Сега заради ЕС и НАТО, ГЕРБ и ОП ще предадат цялата история на България и никой не говори за Ньойския диктат и връщане на Тракия и западните покрайнини на България. Всички говорят за история, а не за ограбването и етническото прочистване на бг територии.
26
3
 
21
 
! Отговори
ДОРЧО преди 4 години
С.Македония никога няма да признае истината.Всичко е игра до даването на дата за ЕС. Знаят,че преговорите ще се водят 7-10 години и ще се надяват през това време на скандали и натиск от Европа за компромис,който ги задоволява.Това не бива да се допуска по никакъв начин.Явно България ще разчита на даване на дата и съответен натиск върху преговорните глави.Аз мисля,че не трябва да даваме да се отварят преговорни глави докато не изгладим всичко около историята и пренаписване на учебниците им.
25
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 4 години
ПО добре не може да се формулира. Ей тва е истината и е хубаво да се каже право в очите , вместо да се заобикаля...И чак след това ще ги признаем като държава ... това е ...
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонците не знаят що вече искат при положение,че в освободителната война 1877-78 г. след важно сражение на връх Шипка срещу войските на Високата порта нашите опълченци-българи дошли доброволци от всички краища от централно-източна-северо-южна Европа и с помощта на войските на Руската империя къде служели българи по произход обръщат хода на войната по правилата с капитулация на портата и договор с условия от името на Русия,граници на България в които са,при договори преди къде са ги определяли
23
10
 
20
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Какъв козяк ти влиза в пространството под ушанката, бе русоид. Единствено русия и русофилите сте най-големите виновници за сегашното положение.
22
10
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А защо този комуноид и русофил Геориг Марков не поразсъждава за предателската и безродна дейност на БКП по отношение на "македонския въпрос" и за решаващата роля на Москва в раждането на македонска нация и език през 1934 година?
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се занимавайте с 19, това е изкуствен интелект който се представя че има мнение от гъзо.....