България остана без хеликоптер-линейка, продадоха последния

Държавата не е пожелала да подпомага дейността му
12 юли 2019 23:02,
130

Там, където месността е недостъпна, автомобилните линейки не могат да достигнат и всяка минута е ценна, идва моментът за хеликоптера-линейка. Последният хеликоптер-линейка в България обаче беше продаден в чужбина, пише Bulgaria ON AIR

Преди 5 години фирмата "Хели ер"- собственик на хеликоптера, купува два за медицински цели. Високите разходи по експлоатацията и липсата на подкрепа от държавата обаче принуждават авиокомпанията да продаде и двете летателни машини.

"От нас се поинтересува само "Лев Инс", с които имаме договор, но този договор не можеше да запълни капацитета и ние всяка година генерирахме сериозни загуби", обясни изпълнителният директор на "Хели ер" Георги Спасов.

Една от застрахователните компании у нас преустанови предлагането на застраховката "Планинска грижа", която гласи "навременно транспортиране с хеликоптер до медицинско заведение при инцидент или заболяване".

В края на месец юни здравният министър обяви, че България ще иска еврофинансиране за купуване на 3 до 5 медицински хеликоптера.

"На мен ми е странно първо като идея, защото това, което ние предлагахме го предлагахме на ниска цена, а само стойността на 5 хеликоптера е към 30 милиона евро", коментира Георги Спасов.

От 2014 г. година досега с хеликоптера са били проведени над 20 спасителни операции, в които е помогнато на повече от 25 души. А санитарната авиация, която предоставя възможност не само за пациентите, но и за самите лекари да пътуват за спешни операции, така и не беше възродена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До я па ти.Ако борисов управлява добрето защо във Варна и по други места сесамоубиват.Защо вдигна тока без допитване,билет1,60,застраховки,данъ-ци.Защо съдът несъди.Защо даде надоган за 3 бона тец.и...Отделно,не е липодсъден диалога с Тимерманс и...Социализмът ме тресе,но е база, засегашният гащен елит.Сашко мразешебиби,а отиде в брасълс,щото многоотстоява синята" идея".Не Ви упреквам,но това са реалности.
93
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрация и българин са две несъвместими понятия!!!Единственото спасение на държавата е - "Диктатура и Сопа"!!!
92
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е вие какво искате? Няма как да имате медицински хеликоптери за транспортиране на болни хора и самолети Ф-16 за паради. По добре самолети за да си спечелят ГЕРБ комисионните от САЩ. Много важно дали има нуждаещи се болни.
91
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Споко, бееее,а на щерката на любимата ти тиква,ще кръстят фрегата,която тиквата иска да купи.
90
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не може ГЕРБ да крадат като за последно и медицински хеликоптери да има.
89
10
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 92 Ти остави Тиквун , тай управлява държава и то добре. Виж себе си. Мажеш ли да се управляваш ? Напъни се най после и заживей по добре от социализма.И тогава простотии.те ще ти изхвръкнат от главата. Макар че и това е съмнително.
88
0
 
16
 
! Отговори
Моторист преди 4 години
Според мен трябва да има поне по два хеликоптера в София и Пловдив, плюс по един във Варна, ВТ, Плевен, Монтана, Благоевград, Стара Загора и Бургас. Или поне 5 броя, разпръснати из страната. Лошото е, че все нямаме пари... Бързата медицинска грижа не беше ли част от сигурността на населението, не само армията???
87
1
 
9
 
! Отговори
Папагала преди 4 години
Закривай !
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не прочетох всички постове.Еврофондовете са в основата за новивъздушни линейки.Но ,ако това станеслед 5 год.,е вече патология.Съдът енужно да въведе норма на допустимоств доста посоки в социалния фонд,но,...това са необосновани мечти.Тиквинсе тресе от прегръдки и дебелашкифрази из Балканите и в Брюксел.
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за Бистришките тигри има специален самолет, на издръжка на данъкоплатците
84
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква спешна медицинска помощ има в България без медицински хеликоптери? Когато стане катастрофа по пътищата линейка ли ще чакат? Ананиев не трябва да си мисли,че той като е на 100 години и спешната помощ трябва да умре с него
83
2
 
18
 
! Отговори
Правилно преди 4 години
Не с хеликоптери, а с ф16 ще транспортираме болните. Те са по бързи и по надеждни. Представете си само, вместо бомби да има носилки.
82
2
 
5
 
! Отговори
кал ашник преди 4 години
До Хахахааааа.То само с пари не става.Става и с тупаник,ама много як.Ха ха ха се смее последния.Ще видим.
81
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 1989 година имаше хеликоптери както за медицински цели, така и за контрол на движението. След 1989 хеликоптери няма, има само грабеж и унищожаване на България.
80
17
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
НИЕ ОТ БСП КАЗВАМЕ:"ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН--ЛИНЕЙКА""ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН--ХЕЛИКОПТЕР"
79
7
 
27
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Това е така защото Бойко Борисов продаде въртолетите и отнесе чувалите с пачки в Банкя! Ако БСП управляваше, щеше да има отделен модерен хеликоптер-линейка за всяко населено място с повече от 20 човека! Бойко Борисов дори има план да продаде бусовете-линейки и да пусне линейки с конен впряг! Гласувай пак за ГЕРб болен народе..
78
12
 
6
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
И да мразиш ДЕМОКРАЦИЯТА.... НЕМАШ ПАРИ ЗА НОВ КОМУНИЗЪМ!!/... а и нема кой да ти даде.. /
77
1
 
10
 
! Отговори
щото преди 4 години
До Е, що, бе...Щото евреина Луканов е толкова комунист,колкото ти си ай ти специалист.
76
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако премиер и президент и кохортата им намалят безмислено фърчене насам-натам за цуни-гуни,ще има възможност за покриване разходи за спешни случаи.Ама де морал,де..
75
15
 
6
 
! Отговори
Е, що, бе... преди 4 години
При толкова самолети и болници..... ЗАЩО КОМУНИСТА ЛУКАНОВ ОБЯВИ ФАЛИТ НА БЪЛГАРИЯ...??!!ЩО, БЕ ДРУГАРИИИИ ИЛИ......??!!!