Хакерската акция срещу НАП – добре планирана

Ние сме в ситуация на един IT Чернобил, заяви експерт
16 юли 2019 08:44, Александър Попов
94
Хакерската акция срещу НАП – добре планирана
Кадър: bTV

Хакери съобщиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за безпрецедентния теч на лични данни. Атаката е била върху базата данни на НАП, а цяла нощ НАП, ДАНС и МВР проверяват дали информацията отговаря на истината.

Заплашен ли е обикновеният човек?

Още по темата
Ние сме в ситуация на един IT Чернобил, заяви експертът по киберсигурност Ясен Танев пред bTV.

Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми, обяви Танев. Той лично е открил и себе си в този масив. Има данни за съдии и прокурори.

"Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни", коментира експертът.

Той призова държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило, също да работят с експертите по киберсигурност от частния сектор.

Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран, каза още Танев.

Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек, категоричен е, че тя е добре планирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Притесненията са излишни.Подобни намеси обикновено са с цел прикриване ,а не разкриване.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как се е открил в откраднатата информация? Публикувана ли е някъде...
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, Танев (между другото сме стари приятели, с него сме си играли пред блока) защо държавата не се възползва от умове като теб, да не се случват такива неща, ами ви ползва само за това да се констатира постфактум.
70
1
 
0
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До Кина.Коментара ми за 30-те години откогато държавни и политически институции, агенции,регулаторни органи и прочее получиха и получават все по-неограничен достъп до делата на гражданите и икономическите субекти,където преди това имаха достъп само чрез влязла в сила присъда на съд визира не само България,а поелите оттогава в грешна посока Европа и Свят.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"хакер" -- айде моля ви се, навсякъде из администрациите няма елементарни пречки, и на никой не му пука, човека просто е знаел как да използва програма различна от гугъл хром за да си види фейса
68
0
 
2
 
! Отговори
... преди 4 години
Колкото и малоумно да звучи и да не изглежда така по филмите НЯМА ХАКРСКА АТАКА ДЕТО ДА НЕ Е ВНИМАТЕЛНО ПЛАНИРАНА! Ако туя т.аци си мислят, че ей така с 5 кликвания на мишката и написването на 2 комади се хаква нещо еми по-т.пи са и от ***! Та така "драги" ми министри и гуйна от сорта!
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните данни са от преди 2-3 седмици и това, което е пуснато "публично", съдържа предимно фирмена информация (и данни за техните собственици). Голямата част от нея я има публично в търговския регистър. Най-вероятно е хакнат компютър на служител с достъп до базата (явно по-високо ниво) и през неговия акаунт са изтеглени данните или от някакви копия на локалния му компютър
66
0
 
1
 
! Отговори
предложение преди 4 години
При анализа е добре да се провери има ли "нови" данни. Каква е срочността на информацията.
65
0
 
12
 
! Отговори
хакери мили преди 4 години
Съвещание на генерали от разузнаването.Всички са отчаяни - нито един от агентите им не е успял да открадне папка Н8 от ЦРУ. Обаче чистачът Киркор ги чул и обещал да им я донесе. След няколко дни си изпълнява обещанието.- Как успя?- Взех я от братовчед ми Гарабед, който е чистач в централата на ЦРУ.- А как ти я даде?- Е, аз толкова папки съм му давал от тук, пък той една ли няма да ми даде
64
5
 
2
 
! Отговори
//Много просто преди 4 години
Големите пробиви стават с вътрешен човек.При толкова много *** в службите, едва ли е било нужно на тези "хакери" да са особено способни. Просто трябва да се проверят от наша страна онези които имат достъп до софтуера. Пробива може да е много стар. Просто сега демонстрират превъзходство.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** ВасилеваА като избута гимназията може и министър да стане.Нали и баща му по този начин управлява най-важното министерство.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До the GhostНе бих се изненадал ако се случи.
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"НАП, ДАНС и МВР проверяват "Много кратък, но много як виц!
60
0
 
10
 
! Отговори
the Ghost преди 4 години
"Хакерската акция срещу НАП добре планирана"То оставаше и акцията да е на двама тинейджъри които докато си *** сладоледа в градинката пред НДК да са хакнали НАП през смартфоните си?
59
0
 
20
 
! Отговори
Елка Василева преди 4 години
Министър Горанов трябва да отговаря - как синът му бе спуснат "отгоре" в Софийска математическа гимназия, където учи и досега - без да е издържал приемния изпит??? Редно ли е министър да прави такива срамни схеми и да "набутва" детето си в училище по втория начин??? На тези въпроси наближава да отговаря министър "Набутах синчето си в софийска Математичека Гимназия". Срамота!!!
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56САЩ са ни забранили като колония в университетите да се учи компютърна сигурност..За да не се навъждат хакери..Хахаха, абе другарю ***, в университетите се изучават продукти като CAD/CAM системите.Повечето са американски.NASTRAINNCAD примерно е създаден за НАСА, а сега е в техническите университети в страната и доста частни фирми.Компютърна грамотност учат децата в 4-ти клас във всяко едно училище.
57
0
 
14
 
! Отговори
Я, па Я преди 4 години
Стига сте ревали. В БГ няма такова животно като защита на личните данни. ЕС прие няколко документа задължителни за изпълнение от държавите членки. БГ тарикатите заобиколиха това като карат гражданите да подписват документ, че предоставят личните си данни на търговеца, безапелационно. Пълна пародия, даже и кака Пена от плод зеленчука може да ти иска документ за самоличност. Отиваш в сервиза зад ъгала и по номера на колата ти излиза досието. Какви лични данни какви 5 лв. какви хакери?
56
1
 
3
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Предлага на националния отбор по футбол на Турция да наеме този умно-гледащ човек като треньор. Идеален е за тяхното ниво там. За справка, футболиста дето го наеха по-погрешка МАЙНА ;)
55
1
 
3
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Т0зИ горе на снимката гледа много умно. Явно не е запознат с анализа на НАКОВ по НОВА ТВ.Атака, дудуци!!!
54
2
 
6
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Наков го каза:"Това е база с ЕГНта и имена на мъртви хора". Без коментар...Ето и малко информация за хакната база данни. Това е НАЙ-БЕЗЦЕННАТА БАЗА за ГРОБАДЖИИ. База с мъртви души(Властелина на ПРЪСТЕНА) или по известна като 'ВЛАСТЕЛИНА НА ОРАКАЛ БАЗАТА'.С тази база печелят избори. Хакерите я напипали и сега... Тиквата се вайка: "Леле мале, кво ще чиним зимъска с тия 5 милиарда от офшорките в панделата".УжасТ човече ;)