МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!

Предстои анализ, за да се разбере кога е направена атаката
16 юли 2019 09:09,
499
МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Вчера стана ясно, че лични данни са изтегли от базата данни на Агенцията по приходите.

Хакерите съобщиха вчера в имейл, адресиран добългарски медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции. Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите.

"Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски", обяви Маринов пред bTV.

Още по темата

Той уточни, че част от информацията е сверена и престои анализ, за да се разбере кога е направено това несанкционирано влизане в сървъра на НАП.

Относно сигурността на системите с лични данни на гражданите министърът каза: "Всяка система с външен достъп има своите уязвимости. Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни".

Вътрешният министър обяви още, че се прави преглед на системата, за да се предотврати друга подобна хакерска атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че китайците ни хакнаха ...Само те имат менпауър-а да използват данните на нашите 5 милиона българи без даже да се разбере, кой китаец на кой българин е използвал личните данни...Може и на томбола да ги разиграят по някоя телевизия...И нашите служби ще започнат да търсят 5 милиона китайци в Китай ...То и без това им се е вдигнала там цената на свинското - сега ще си купуват евтино свинско месо с нашите лични данни от Фантастико...
429
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Яго преди 4 години
Тоя е по добре да замълчи ,след като не може да състави и едно сложно изречение!Гротеска!
428
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че мейлът не е бил от АБВ.бг, защото щяха да арестуват Румен Петков
427
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДАЙ МЕНЯ ВОДКА И МАГУ ВЗРИВЯТ ВСИО
426
0
 
2
 
! Отговори
Брадвата преди 4 години
Министърчето, с кривата помашка глава, трябва с доста бързи темпове да си иде на село. Мисленето не му се удава, ама изобщо!
425
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това гербавото не чу ли че човека е заловен и е марсианец а не руснак
424
0
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Все руснаците ви виновни. Току що по btv съобщиха, че виновника е задържан. 20 годишен от София. Чули, не чули "редовния" виновник - Русия, ами спрете се най-после !
423
1
 
3
 
! Отговори
герб инфлациятаЦАРЕ преди 4 години
олигархомедиите ЛЪЖАТ, че Станишевото правителство корумпирано а гербавите честни.А евростат показва така - 2008 България 43 стандарта покупателна способност Румъния ни диша прахта 39.2019 - България с десния ГЕРБ все невинен, е вдигнала с 6 до 49, а Румъния с все виновните леви е вдигнала до ...67. Айде олигархомезии вижда се колко са корумпирани левите и колко честни десните и у нас и в Румъния. Сега с лъжи като дойдат десните в Румъния ги чака ГЕРБЕСТО ОБЕДНЯВАНЕ. герб-борд-100 процент инф
422
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТКАКТО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ И НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ ЗАПАДНИ ПОСОЛСТВА ПСЕВДОПАТРИОТИ Е НА ВЛАСТ, САМОЛЕТНИТЕ ПАТРИОТИ, НЯМА НОВИНА ЗА НИТО ЕДИН АРЕСТУВАН НАРКОДИЛЪР. СЛЕДОВАТЕЛНО ГЕРБ Е ПАРТИЯ КОЯТО РАЗВИВА НАРКОПРЕСТЪПНОСТТА. НАРКОДИЛЪРИТЕ СА ОБСАДИЛИ ДЕЦАТА И УЧИЛИЩАТА И ГЕРБ МЪЛЧИ, МВР ПАЗИ ЧЕРЕШИТЕ В КЮДСТЕНДИЛ А ДЕЦАТА НИ НЕ. КОЛКО ПАЗИ И ЧЕРЕШИТЕ Е ДРУГ ВЪПРОС
421
3
 
2
 
! Отговори
Що е пародия преди 4 години
Русофил да се нарича българин.Толкова я закъсахте , че сега жертви го играете.А Полша взе , че икономически ви задмина.Велика Русия , скоро с Румъния ще се сравнява
420
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 4 години
До Ха ха!!!ДО КРЪСТОПЪТЯ НА УЛИЦАТА,ПО КОЯТО СЕ ВЛИЗА В ГЕТОТО НА ЗАХАРНА ФАБРИКА....ХИИИИИ
419
1
 
16
 
! Отговори
българин преди 4 години
Леле леле ..И как го "изчислихте" бе човек? Винаги Русия и БСП ви е "виновна"! Изтъркахте се всякак! И защо пък Америка,САЩ да не са "виновни" поне веднъж? -:) Пътници сте! На изборите ще го разберете! Шефа ти изобщо не го коментирам!
418
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и по-сигурно доказателство от мейла. В съобщението на английски буквите "а", "е" и "о" са били на кирилица.
417
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пробвай да влезеш с паролата,ето споделям я с теб:Напиши "Винету"
416
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен мейла в края на съобщението сигурно са посочили и точния си адрес в Москва за обратна връзка.
415
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имейла бил руски. Моя мейл е на сървъра на Гугъл, т. е. американски? Ако направя хакерска атака и съобщя от тоя мейл за атаката, това сигурно ще означава, че зад атаката стои САЩ.
414
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гого натотоДа бе, данните за парите на тиквата са в НАП...
413
0
 
10
 
! Отговори
гого натото преди 4 години
Браво пичове! Хайде да публикувате офшорните авоари на тиквата!
412
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имейла е Руски. Да е'ва и плондери кухоглави,това ли можа да измисли пачият ви мозък за оправдание на вашата некадърност!
411
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз мога да си направя руски имейл - голям праз. А пък дали в действителност има някакъв такъв е отделен въпрос. С други думи да си гледа работата.