Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!

Играем по правилата, имаме шансове, посочи президентът
Обновена: 17 юли 2019 13:49 | 17 юли 2019 13:48, Веселина Йорданова
175
Плевнелиев убеден: България не се е отказала от Volkswagen!
Снимка: Reuters

Няма окончателно решение и България не се е отказала Volkswagen да дойде в България. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет с министри и представители на Автомобилния клъстер.

Преговаряме с един стратегически инвеститор и тези преговори продължават в следващите месеци. Има две алтернативи – Турция и България, и всяка ще използва до последно своите възможности, за да наклони решението, коментира бившият президент Росен Плевнелиев.

Още по темата
По думите му, ситуацията в съседката ни е тревожна от гледна точка на правата на гражданите, а българската страна играе "по правилата" и администрацията й в синхрон. Той посочи, че решението е икономическо, а "има моменти, в които Турция е по-атрактивна", но докато не се подпише договор, и двете локации имат своите шансове.

Плевнелиев каза, че има още няколко компании, които потенциално разглеждат възможни локации в Централна и Източна Европа, "с които ще работим така, както работим и с Volkswagen".

По думите му стратегическата цел е България да се превърне в голям производител на автомобили в бъдеще.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер, каза, че това е най-бързо развиващият се бранш у нас в момента. Автомобилът на бъдещето ще бъде електрически, ще бъде автономен, посочи той и допълни, че България има шанс да заеме лидерска позиция в тази индустрия в Европа и дори в света заради развитата си софтуерна индустрия.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за целта имаме развити индустриални зони, създават се нови, процедурите стават по-бързи и се работи в образованието за създаване на кадри.

Росен Плевнелиев съобщи, че клъстерът и държавата започват образователна инициатива, която цели да бъдат локализирани техникуми за дуално образование и университети. Идеята е в партньорства с европейски университети да се изграждат кадри, а след това да се привличат стратегически инвестиции в това направление.

В отговор на въпрос ще има ли оставка на шефа на НАП след хакерската атака, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че ако се установи конкретна вина на експерт, ще бъде понесена отговорност. Оставката на шефа на американските служби след Уикилийкс не я видяхме, коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЗАЩО НА ТОВА СЪЩЕСТВО МУ ДАВАТ ТРИБУНА ЗА КОМЕНТАР. ТОЙ Е НИКОЙ ВЕЧЕ. ДА СИ ГЛЕДА СИНОПТИЧКАТА И ТОЛКОЗ.
120
1
 
3
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Жена му избяга , та Volkswagen ли ?!
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фолксваген да не са балъци, за строят завод в подчинена на САЩ държава, утре като свирнат на нашите слуги и завода спира, не случайно Фолксваген избраха Турция.
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не се е отказала, ама Фолксваген са се отказали.
117
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееее ама споко де. Ако не Фолксваген, ще дойдат други. Повечето автопроизводители имат заводи из страните от централна Европа лато Унгария, Словакия, Полша и Чехия. Там доходите вече гонят немските и става все по-нетентабилно да се произвежда. Предвиждам, че до няколко години други производители ще опрат до нас и румънците. Незабравяйте, че някои вече се изнасят от Турция и Англия.
116
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изказвания на Плевнелиев нека бъдат помествани в раздела за прогноза на времето. Проблем?
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това гейсайт ли е станало? Щом цитират гейoвe, кво да си помисли човек?
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно си непукист президенте. Щото ако бях на твоето място щях да изчезна завинаги. Ама ти съвест нямаш нали?
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президиенте ,наричам те тъй щото не знам как да ти викам по друг начин щото вземаш президентска дебела пенсия. Не знам кой не се е отказал ама фоллсьакен с се отказа от България. И с право президенте
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н бивш"президент"търсещ поредната публична изява,ти ще бъдеш запомнен с думите на твоят патрон Борисов. И магаре са бях сложил и то щеше да бъде избрано! Така че хайде молим по Кротко.
111
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе Тарльо(плевнелиев)и когато дойде момента в който VW официално обяви че завода ще е в Турция би ли се покрил,и повече да не показваш противната си физиономия и да престанеш да коментираш събития които не зависят от твоята Логорея!
110
3
 
6
 
! Отговори
Шонди преди 4 години
Няма да дойдат никога в България ако представителна извадка са коментаторите тук. За щастие има и нормални хора, както и доста квалифицирани и високоплатени такива. А не дребни душици, пишещи негативни коментари за този и онзи. Срещу заплащане.. Принципно ми е все тая къде ще си позиционират новата тоалетна от ваг, но ще ми е супер смешно и безкрайно интересно с какви очи ще коментират негативистите, ако случайно решат страната да е България.Тема за размисъл ви давам. Ако го умрете това де.
109
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Абе пак ли ни занимавате с този МИСТЪР. БИИН????????? Това същество е най-големия позор за България като президент! !!!!!!!!!!! Едно голямо НЕДОРАЗУМЕНИЕ! !!!!!!!
108
0
 
14
 
! Отговори
komitata преди 4 години
Кой беше Плевналиев че ни си го спомням май участваше в предаването на Гала
107
2
 
16
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Само че Volkswagen се отказа от България, ***.
106
0
 
17
 
! Отговори
Роско Синоптика преди 4 години
България не се е отказала от световната титла по футбол!
105
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате в Измир чакаме ви има работа за всеки. Вместо да злобеете.
104
3
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
България не се е отказала от Фолксваген, а дали Фолксваген не се е отказал от България ?Всъщност дали Фолксваген някога изобщо е планирал да строи огромен завод в една обезлюдяваща се и най-бедна държава в Европа, където всичко е пропито с корупция ?Трябва да са луди !
103
0
 
20
 
! Отговори
ала -бала преди 4 години
Ще се бори Плевнелиев за фолцвагена ако не успее ще се бори за фльорцвагена
102
4
 
29
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 години
Туй петно "изказва мнение" - да се смееш ли да плачеш ли?И аз не съм се отказвам да си искам от колежката.......но ще види тя ей тъй рязко ще се откажа някой ден че да й домъчнее!Роско смешника "президентин"!