Експерт: Трябва ни структура за борба с киберпрестъпленията

Николай Радулов: С източените данни може да се извършат престъпления
19 юли 2019 22:15, Красимир Ангелов
18

Източените данни от системата на НАП може да бъдат използвани за извършването на различни престъпления. Това стана ясно от думите на бившия зам.-министър и главен секретар на МВР проф. Николай Радулов, който гостува в "Денят ON AIR".

Още по темата
"Нашите лични данни не се съхраняват както го изисква законът. Системите са направени по най-евтиния начин, не им се правят стрес тестове", посочи той.

"Този скандал с теча на данни накара властта да обърне внимание на това колко са защитени данните ни, а опасността е много по-голяма отколкото си представяме", каза още Радулов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му почти навсякъде, в разрез със закона, се иска копие на личните ни карти. Той определи като скандален факта, че изтеклите от НАП данни са били групирани и разделени по някакви определени принципи.

Проф. Радулов подчерта изключително голямата нужда от създаване на самостоятелна структура за киберпрестъпления, за което годишно ще са нужни 10-15 млн. лв.  

"Проблемът е, че има специални служби, които трябва да отговарят за киберсигурността, но те се състоят само от няколко души и те получават заплати 7-8 пъти по-ниски от IT специалистите. Адекватното възнаграждение трябва да 6-7 хил. лв.", коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Случаен гражданин преди 4 години
За обикновенния човек в тая територия каква разлика има дали хакер ще му открадне личните данни или корумпиран държавен служител ще ги продаде за някой долар на "заинтересувани" . Ахааам, имало разлика . За държавния служител . Губел страничните си доходи . Затова била цялата тая врява . А новото звено "Киберпрестъпност" също така щяло да приюти и няколко роднински наши момчета дето "много ги бивало с компютЪрите" .
14
0
 
1
 
! Отговори
Black Coat преди 4 години
Пенсии лежат по всички структури в държавата и най обичат да се изказват пространственно по теми от които нищо не разбират.В България има над 2,5 милиона държ.служители като тоя безмозъчен скaпaняk и още почти 2 пенсионери.IT то ви храни цялата държава бе маатидаева и нафталина...Завършвам взимам си дипломата поработвам за билетите и през Терминала в Бяла държава.Продължавайте да ръкопляскате и каните невменяеми да ви раздуват търтеите в държазвната *** заради които сте в това положение.
13
0
 
1
 
! Отговори
IT преди 4 години
От къде изкопахте тоя девилeн и вкиcнат чичaк.Какво ти разбира CBИНЯ от кладенчова вода.Структура за борба с киберпрестъпленията .Ало нафлалинения чичо взимай си гъбината и у ГДБОП и ЛИЩА И ЗЪРНО там има милиарди за оборудване за следене бе пенсио прокиснала!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами за какво е ДАЕУ и какви функции изпълнява тази агенция тогава, освен да дава заплати на едни "експерти по информационна сигурност"?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоз нафталин при корнито да ги разказва тия
10
0
 
1
 
! Отговори
Черно бял хакер преди 4 години
Бг ***, в лицето на управляващите в момента, извърши поредно престъпление срещу аборигените населяващи територията.Въобще не ме интересува какво им трябвало или кого ще натопят, за да се измъкнат.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко е *** и не търпи по умни от него затова прочиства държавата от умни хора .Намаляват квалифицираните позиции с добро заплащане , а в държавната администрация не е за умни и опитни хора , защото плащат малко , а шефовете са чели само Винету . Общо взето идеята е тука да останат хора работещи за заплати под 2-3К и не по умни от Бойко .
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова пари всяка година се усвояват чрез корумпирани търгове с държавни средства и само доверени фирми ги печелят като си плащат и се правят на парче някакви недомислени системи. Специалистите в учрежденията са с много ниски заплати и чакат някое бонусче и да натрупат малко стаж и да отидат на нормална заплата някъде, а други чакат пенсия щото са над 60. Проблема е че и в частния бизнес се махнаха сериозните фирми и там все повече наемат за малко пари млади хора и тези над 40 увисват
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете център с име "Тагарински". Тогава се събираха някакви в една сграда да чакат "проблем 2000" и да реагират. И сега на там отиват нещата....
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За каво ни е структура за борба с кибер престъпленията, като знаем кой е извършил престъплението а цялата политическа класа се прави на ударена с мокър рaрцал и се страхува да назове престъпника с истинското му име Р...я.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Афе до кога тези пенсии ще окупират пространството и дрънкат за неща за които нищо не знаят.България е супер тежка на бюрокрация, хиляди организации и държавни служители които нищо не правят.
4
1
 
8
 
! Отговори
Брадат чесъноядец преди 4 години
Трябват ни структури за борба със структурите на структурите.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо няма оставки този път?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но трябват и стуктури за задоволяване на нагона на българина.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офф бат Радо е експерт затова е се пълен за четири минути а ония спят и не гледат че кодове за четири минути ешест визирам Демакс спящите красавици докога бе