Вашите лични данни публични ли са? Проверете в сайта на НАП

До дни приходната агенция ще пусне приложение за справка
Обновена: 19 юли 2019 14:03 | 19 юли 2019 08:55, Камелия Цветанова
52
Вашите лични данни публични ли са? Проверете в сайта на НАП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като преди дни хакер пусна в публичното пространство 3% от базата данни на НАП, от приходната агенция разработват специално приложение, на което всеки може да види дали е злоупотребено с негови лични данни.

Още по темата

"На него всеки може да провери дали с неговите данни е било злоупотребено. Вероятно ще го пуснем до няколко дни", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Нова тв.

По думите му вероятността с откраднатите данни да бъде направена злоупотреба е много малка.

"Трудно би било да бъде изтеглен кредит или да бъде регистрирана фирма, например", поясни Бъчваров.

"Конкретният сървър на НАП не е деклариран като критична инфраструктура. Не става въпрос за нещо, което застрашава живота", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: хакерНАПлични данни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте линка за прословутите данни
46
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 4 години
тъпите гербаджии, с всичките им калинки, мутри, лакеи и всякаква подобна *** са за БЕСИЛОТОВСИЧКИ ДО ЕДИНТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ ДО 9-ТО КОЛЯНО
45
3
 
18
 
! Отговори
Корен от Тиква преди 4 години
За какви 3% става дума? Аз каквото потърсих за мен и около мен, всичко намерих...
44
0
 
6
 
! Отговори
ДЕМ преди 4 години
До оставкаЕ те не са писали приложението. Просто са платили за лиценза, на този, който ги е хакнал, да ползват неговите API-та и кодове. :-))))))
43
1
 
12
 
! Отговори
DEM преди 4 години
Разбира се, че "Не застрашава живота". Все пак това е приходна агенция, не е бойно поле или платформа за добив на шистов газ. Не е прав обаче г-н Бъчваров. Много лесно може да се регистрира фирма, ако от НАП са изтекли ЕГН, лична карта номер, адрес и пр. данни от нея. Трябва ти само добър фалшификатор на документи, който ще го направи най-много за ден и разсеян или гьон сурат нотариус. И до дни, докато НАП пусне услугата проверка - а тя ще е отрицателна за всички, си готов поне с две фирми.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо има комисия за защита на личните данни и каква е отговорността и в момента?
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще пуснат Вълшебникът от НАП с благодарности за доблестната гражданска позиция.
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотук какво има в тия файлвое: 3 имена, ЕГН, адрес (по лична карта и за кореспонденция), данни от личната карта, декларирани доходи, фирми (дейност и печалба), банкови сметки (от които се плащат или връщат данъците), ако сте подавали онлайн данъчна декларация, ви имат сканиран и подписа (има го на служебната бележка), също ви имат и работодателите, имат и телефон и имейл, ако сте плащали с карта, имат и номер на кредитна/дебитна карта, за залагащите имат айпита, кой знае още какво. Опасно ли е?
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с регистрираните фирми и заеми е слабост в системата на НАП, не моя грешка. Затова жовея в чужбина и ако имам проблеми, ще им цъфна с адвокати, ще закараме делото в Страсбург и ще се погрижа, да унижиха кариерите на всеки един замесен.Отказвам са съм подвластен на тази система!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да не споримНе разбрах каква е концептатат за моливите и тетрадките - той ли ще си ги плаща или всички ние?
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, събудете се. С данните които са изтекли всеки може да бъде ограбен. Дори да нямате нищо освен една панелка, утре може да се събудите от новите собственици. Дори да имате само някакви жалки спестявания, може да ви удари ало-мафията по хитър начин и да останете без тях. В тези данни има всичко което сте и което имате. Въпрос на време е измамите да започнат.
36
0
 
8
 
! Отговори
МАТКА преди 4 години
ДА ВИ СЕ НЕЗНАЕ И НАПА
35
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ЧУДНИ НЕЩА СТАВАТ В БЪЛГАРИЯ. ТО НЕ БЕ ХАКВАНЕ НА АГЕНЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯ, ФИНАНСОВО МИНИСТЕРСТВО, ПОЛИЦИЯ, ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО СЕГА И НАП А ЗАБРАВИХ И НОИ. КОЛКО ЛИ ВЕЧЕ СА СИ НАБАВИЛИ НЕОБХОДИМИЯ СТАЖ??? А КАЗВАТ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ БИЛИ УМНИ. И ЗАЩО ЩЕ ГО СЪДЯТ МЛАДЕЖА ЗАТОВА, ЧЕ ПОКАЗА ПРОПУСКИТЕ ИМ И СЕ ДОКАЗА КАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УМЕН.
34
0
 
14
 
! Отговори
оставка преди 4 години
Тия са много умни от НАП, специално приложение написали за какво? Нали всеки може са си свали файловете и сам да си погледне дали е вътре.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да провериш дали е злоупотребено с личните ти данни, нали ще трябва да се идентифицираш? Тоест пак ще въвеждаме лични данни към институцията, откоято вече са били откраднати
32
8
 
7
 
! Отговори
Да не спорим преди 4 години
Че не могат да го осъдят е ясно ! Ама поне да го накажат Кристияно да препише на ръка _хайде не 11,ама поне 2-3 ГБ от източената информация....Дават му там 3 кутии моливи НВ и 1000тетрадки широки редове и запрята ръкави ..... Ще го нарекат ""общественополезен труд"" и това е ! ! !
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С личните данни на физическо лице какво може да се направи освен някой друг да поиска да му се издаде лична карта с която да се яви на избори,но там си има предварителни написани на хартия протоколи на желаещите да гласуват понеже по начин на гласуване не е допуснат друг вариант,а с отбелязване и подпис на гласувалия по постоянен адрес,освен туй ще е поредния белязан под това име как притежател по лична карта и протокол,че с физиономия-снимка,как база данни,шофьорска книжка също от преди години.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По думите му вероятността с откраднатите данни да бъде направена злоупотреба е много малка." - а за набелязване на хората с по високи доходи за обир, изнудване, рекет, отвличане и т.н?
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приложение, което винаги ще отговаря, че с нашите данни не е злоупотребено, но на фирма близка до ГЕРБ ще се платят 10 милиона за приложението.
28
2
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До ДА 26Как си проверил, като приложението не е готово още? От сайта на НАП - "Очаквайте в близките дни приложение, чрез което да на правите справка...."