Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!

69% готови да заминат заради по-доброто възнаграждение
Обновена: 20 юли 2019 17:06 | 20 юли 2019 17:00, Камелия Цветанова
654
Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!
Снимка: Pixabay

Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.

Още по темата
Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.

43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% -  ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


654
Още по темата: чужбинабългариработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
437
1
 
2
 
! Отговори
Като се махне преди 4 години
Двойното гражданство
436
0
 
8
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Лека нощ!
435
1
 
8
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Таквиз държавници, като прежде говорившия май са на държавна служба.
434
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като държавата почне да изисква квоти (призивът на Урсула), вече волята на работодателя няма да има никакво значение.И жените ще бъдат предледвани от сянката на съмнението, че са спуснати с парашут заради квотата вместо заради квалификацията и ще са още по-нещастни и обидени. Абе мани. Дебилизми. И точно от САЩ тръгнаха.
433
1
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Е сяТуй е при тъпите.Добрия работодател експлоатира всичко колкото може... и още малко.
432
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със сигурност има неща в които са по-добри и неща в които са по-зле. И точно тук стана проблемът, че вместо да търсим допълване и партньорство, се възпитава пряка конкуренция. Ако някъде пропорцията не е 50:50 се възприема като цивилизационен провал и за доказателство за дискриминация вместо всеки да специализира в областите където са му силните страни.
431
1
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Бе да...Ама има повече работници.Освен туй жените са по-добри в екип. Затуй лъвиците ловуват. И има много други неща.
430
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарната логика е, че човек назначава този който ще му донесе най-много пари. Ако двама души ще ти донесат еднакво много пари, взимаш по-евтиния. Няма конспирация против жените. Ако една жена ти носи повече пари, я взимаш нея. В САЩ и Англия обаче решиха да обясняват всяка форма на по-малко успех на работното място с дискриминация.
429
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че особено в Англия и САЩ насадиха една фикс идея у жените, че трябва да се съревновават с мъжете на работното място и от това направиха жените нещастни, бездетни и с чувство, че са жертви на дискриминация и несправедливост.
428
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътят към Ада е павиран с добри пожелания. От благородните хуманистични теории в дългосрочен план човек си пати.
427
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв беше резултатът в дългосрочен план? Че вече няма деца и затова внасяме ***. Евалата.
426
3
 
8
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Нещо подобно направиха с жените преди време.Отначало си седяха в къщи и си гледаха децата и после изведнъж почнаха да работят.Помислете.
425
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аутсорсингът беше един експеримент и САЩ сега започнаха да усещат, че се преебаха. Защото от аутсорсинга забогатяха малко хора в САЩ, много хора в Китай и Индия и много американци обедняха. Много компании се научиха болезнено, че не е толкова лесно да дадеш на някой индиец да ти върши работата. В Европа с аутсорсинг в източна Европа върви по-добре защото има повече контакти на живо. Един уизер и си на място с целия екип.
424
1
 
7
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Не не логично!Ако трябва да изхранваш 20 мильона е добре да останат 5.Ако ще използваш неквалифицирана и ниско платена работна ръка е гот да имаш вместо 5 мильона 20.Преди 30-40 години се роди аутсорсването.Нещо, което правиш в щатите го правиш в китай.Цената му пада малко, но разходите за производство са значително по-ниски.Туй свърши по много причини.Ся искат да закарат китайците в Сащ да бачкат за жълти стинки.
423
2
 
6
 
! Отговори
До Мен преди 4 години
Виж ако разбираш немски предаването Frisch auf den Tisch? Die Wahrheit über Restaurants на държавната NDR. Има го в ютюб. Общо взето в прекрасните ресторанти където можеш да се наплюскаш за 30 евро всичко идва в пластмасови кофи, наблъскано с консерванти и ти се дозапича набързо и ти добавят едно лимонче или магданозче да си мислиш, че е прясно.
422
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като българин възпитан в ксенофобия като всеки друг израсъл в България не разбирам защо САЩ, Англия, Франция и Германия се пълнят с ... Но предполагам, че не го правят защото са балъци. Хората са си сметнали, че има някаква аванта в това да внасяш хора. Съответно има и някаква щета в това хората ти да емигрират. Логично е.
421
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Какво значи полуфабрикати, в България да не ги колят прасетат в ресторантите?
420
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но въпросът е не е къде е по-евтино, а въпросът е, че милиони хора живеят с абсолютно изкривена и идеализирана представа за Западния свят която няма нищо общо с реалността. Което е и умишлено. В Англия, Франция, Германия и Швейцария се пукат по шевовете от кеф когато някой вече обучен български хирург отиде при тях да им лекува бабите.
419
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква първа класа храна, бе човек. В Германия в над 90% от ресторантите се сервират индустриални полуфабрикати. Шницелът идва замразен и се хвърля във фритюрника. Влез в Ютюб и виж има журналистически изследвания от държавната телевизия даже по този въпрос. Да, разбира се всичко което не се произвежда в БГ е също толкова скъпо колкото и на запад. И има стоки които на запад се субвенционират зверски - примерно мляко и масло в Германия.
418
0
 
5
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Мисля си, че туй е ония с "националните предатели", който е дошъл да играе на наш терен и ни пита:ВИИ ЩО БИИТИ ЧЕРНИТИИИ????:-)