В новите здравни фондове ще се плащат същите дейности като в НЗОК

Жени Начева: Водещ ще бъде изборът на пациентите!
Обновена: 21 юли 2019 13:19 | 21 юли 2019 13:06, Анисия Иванова
24
В новите здравни фондове ще се плащат същите дейности като в НЗОК
Архив: БУлфото

Планираме в новите фондове обхватът на дейностите, които в момента се заплащат от НЗОК, да бъде същият, каза председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Жени Начева.

В момента се прави остойностяването на дейностите от основния пакет, което ще даде най-после прозрачност и яснота върху толкова дебатирания въпрос достатъчно или не са тези здравни вноски, обясни Начева.

Тя посочи, че митът, че държавата не плаща здравните вноски е некоректен в днешно време.

Тя отчете, че всяка година касата отчита преизпълнение на приходите в резултат на дейността на НАП, където се събират вноски от лица, които не са плащали своите вноски.

"Категорично няма да променяме основния пакет. Здравноосигурените лица няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които имат в момента, в широкия спектър здравноосигурителни дейности, които Касата заплаща... Едно от задължителните искания, които ще бъдат отправени към фондовете, ще бъде да имат териториален обхват и диверсификация на територията на цялата страна", подчерта Начева пред БНР.

„Промяната в цените на клиничните пътеки и анализ започваме още тази година, защото предстои сключването на Национален рамков договор. Тази работа минава и през оценка и анализ на дейностите на лечебните заведения, защото цената на една и съща услуга на територията на цялата страна в различни лечебни заведения понякога е твърде различна. Преостойностяването на клиничните пътеки е нещо необходимо“.

Начева изрази съмнение фондовете да изпаднат в противоречие с клиентите си, в лицето на пациентите, и с избора им на личен лекар: "Водещ ще бъде изборът на пациентите. Затова не считам, че фондовете ще допуснат да бъдат в противоречие с клиентите си, като не са избрали при тях да бъде съответният общопрактикуващ лекар. Личните лекари са дефицитни в цялата страна и много внимателно ще анализираме механизмите за сключване във фондовете на договори на ниво първична медицинска помощ“.

"Там също се направиха необходимите нормативни промени. Близо 100 до 150 мл. лв. всяка година се преразпределяха до момента допълнително за здравни плащания. Не е проблемът приходната част и 8% здравна вноска, която се плаща. По-скоро ефективността на разпределение и изразходване на разходите. Като държавна политика "Здравеопазване“ е секторът с най-голям ръст на средствата всяка фискална година спрямо предходната с над 6 до 10% има ръст в приходната част на бюджета“, посочи още председателят на Надзорния съвет на НЗОК.

Тя допълни, че срещу 8% вноска те получават основен пакет медицински дейности. "Като казвам основният пакет имам предвид всички видове дейности, които касата финансира в областта на първичната медицинска помощ, защото досега говорихме само за болнична медицинска помощ. Тя е само 50 % от общите разходи, които касата плаща“, уточни още Начева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и нито министърът, нито някой друг си даде труд да обясни при една и съща вноска какъв е смисълът да си прехвърли човек партидата от НЗК при частен застряховател.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си хас ДАНС да не знае,кой иска и кой дава идеите,да се изсмуква ресурса за здраве в България,след като на почти всеки които е в системата на здравеопазването му е ясно за Кого става въпрос.Въпро е ние като общество трябва ли да позволим това!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министъра и заместниците му да си ходят при господарите. ДАНС и органите трябва да разучат, кой дава "идеите" и поръчките за тези безумни атаки срещу здравеопазването. Лобизмът, частните интереси и навреждането на пациента се виждат като бели конци. Идеите за заграбване на обществения ресурс в частна полза в здравеопазването се пробутва отдавна, всеки път му слагат по малко подправка, но продължава да си мирише на развалено.
19
0
 
12
 
! Отговори
До бай х преди 4 години
Министер'о не е там да обяснява,он е курдисан от Същите хора да прокара едни хубави идеи,които ще вкарат в джобовете на Същите хора едни много,много хубави суми Ката година занапред,а оф'ците нека чакат качествено здравеопазване,та такава е нашата мила родна картинка наречена Здравеопазване!
18
2
 
12
 
! Отговори
бай х преди 4 години
министеро на болестите защо не даде обяснение защо лекарствата по аптеките са от 3 до 10 пъти по скъпи от съседните държави ... така се източва здравната каца от белата мафия Защо нито една европейска верига аптеки не може да стъпи на българския пазар ?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Система в която пациентът е Стока а не болен,общински болници Търговски Дружества ще се борят за финансиране от Частни Здравни Фондове, същите нямат никакъв шанс да просъществуват,или казано накратко на три милиона Българи ще го издухат с новите либистки предложения. Така че, хора не спете ами си защитавайте правата макар и малки които имаме!
16
1
 
11
 
! Отговори
джаич преди 4 години
Системата е гнила , гнилото въже не се поправя , а се сменя с ново . Сенилният министър е жалка политическа креатура , БЛС е корпорация , синдикатите са казионни , а НЗОК е картел . Клептократите са ненаситни и едни и същи , ще ги познаете по техните спестявания по имотни декларации , работещи в държавни болници .
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама какви са тия фондове ! То са каси, фондове и още камара организации смучещи пари от държавата и от 80%те гласуващидебили
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобизмът на нашите "търговци" на здраве е очевиден,след "министъра"на здравеопазването Ананиев,сега и "шефът" на надзорният съвет на НЗОК в хор ни убеждават че като пренасочиме огромният финансов ресурс към шепа кожодери,нещата в родното здравеопазване ще тръгнат към Добро,Да ама Не, единствено шепата "търговци" на здраве ще станат гарантирано много по богати!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проклети да сте всибки българоубийци до девето коляно.
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв беше този див капитализъм налаган у нас вече 30 години,бре?Не знаеш как и с какво да го оприличиш!И джунгла не е,защото хищниците и те насита имат!И капитализъм не е,защото капиталистите допреди 50-60 години бяха джентълмени,имаше социални придобивки за работещите в техните фирми!Къде и как се стопи всичко това?Частни фондове,концесии,грабене и крадене на поразия....пари,пари,пари....В гроба не се носи всичкото имане,ей!Няма богати там и се спрете най-после нещастници!
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега има частни застрахователни здравни фондове, които имали по 30 хиляди осигурени. Толкова са им пазарните силици, а колко са административните им разходи?Лобистите искат да овладеят огромният обществен ресурс и да си правят с него частни болници. Многократно опитват с лъжи и манипулации да се представят като вълци в овча кожа. "Вълкът кожата си мени, но нравът - не". Днес лобистите правят пореден опит да навлекат овчата кожа посред лято. Лято, отпуски - идеален момент за пробутване на лъжи
10
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо другарката Начева иска тези фондове да извършват диверсии? При това - в цялата страна!
9
1
 
28
 
! Отговори
висок преди 4 години
И тук ще стане като в ЧПФ!!! Вижте догодина какви "втори" пенсии ще взимат осигурените там и си вадете изводи какво ще е в ЧЗФ!
8
1
 
22
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
.... със новата схема ще се инвестира в нови гробища
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са ни парите внесени досега, когато не сме ползвали медицински услуги????Защо ги крадат и защо не можем ние да си избираме за какви медицински услуги да си ги дадем, примерно зъболекарски????От 2 до 3 милиарда годишно от всички нас крадат само по тази схема....
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отварят място за поредните финансови играчи, да се разпореждат с организирано събираните пари, през закона за задължителното осигуряване.Резултата ще е същия както с гражданската на автомобилите. Поскъпване всяка година и рев за недостиг на средства. Но ще има скъпо платени в уредени офиси администратори на корем. А очакването новите разпоредители да инвестират, не се случи нито с предните подобни фондове, нито ще се случи с новите. Нещо в системата е коренно грешно. Само имитират дейност.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не е гледал филма на Макъл Мур Сиско, да си го пусне. Старичък е, но ще види какво ни очаква. Има и доста по-зле от сега.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка за мин., зам. мин. и всички лобисти на частни интереси. Въпрос на национална сигурност е да защитим правата на пациентите. Не желаем застрахователен модел на здравеопазване.
3
0
 
35
 
! Отговори
д-р Петрова преди 4 години
Поредната пирамида. Върнете старата организация на здравеопазването. Редуцирайте частните болници. Влезте в болниците и наблюдавайте как са лекувани пациентите. Вижте приема на конвейер. Вижте писането от лекарите, бумащината, която им е наложена. Въведете електронният картон. Моделът Ви не работи.