На 9 септември: Счупени петолъчки на ключови места за комунизма

БСП: България е заразена с "кафявата чума"
22 юли 2019 19:30,
300
На 9 септември: Счупени петолъчки на ключови места за комунизма
Снимка: Facebook

На 9 септември 9 пречупени петолъчки ще бъдат поставени на 9 знакови места на паметта, свързани с комунистическото минало.

Инсталациите са част от проекта 'Памет за утре" на едноименния Инициативен комитет, в който влизат историците проф. Евелина Келбечева, доц. Михаил Груев, доц. Лъчезар Стоянов, журналистите Христо Христов и Калин Манолов, бизнесмена Георги Георгиев и адвокат Марио Топчийски.

Още по темата

Проектът е одобрен на 15 юли тази година от художествено-експертния съвет на Столична община и има за цел да припомни кои са местата, свързани най-тясно с авторитарния комунистически режим и неговите престъпления.

Петлъчката пък е избрана като символ на тоталитарната власт и според организаторите тя трябва да бъде разпознавана като не по-малко тежък символ от нацистката свастика.

Звездите на проекта "Памет за утре" ще се появят на паважа пред емблематични монументи и сгради на 1 септември тази година – бившия мавзолей на Георги Димитров; Държавна Агенция „Архиви“ (където са били арестантските килии на Държавна сигурност); Паметника на жертвите на комунистическия режим (пред НДК); хотел „Славянска беседа“ (първия щаб на Народната милиция); Народното събрание (Партийния дом); ЦК на ДКМС (ул. „Съборна“ 13); Президентството (Държавен съвет), Отечествен фронт (бул. „Витоша“ 18) и църквата „Света Неделя“.

Звездите ще бъдат поставени още на 1 септември, а на 9-ти ще се проведе обиколка на 99 млади хора, родени след 1990 година, която ще завърши пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим пред НДК.

По този повод днес от столичната организация на БСП разпратиха протестно писмо до медиите. Според социалистите готвената акция "цели да раздели обществото ни, да всее омраза и ненавист към другомислещите".

"И изразяваме нашата тревога от опасността България да бъде заразена от "кафявата чума"! На 1 септември – денят, в който човечеството ще отбележи 80-годишнината от началото на най-кървавата война в неговата история - Втората световна – неолибералите организират поставяне на пречупени звезди на знакови места в София, свързани с антифашизма. Чудовищен е замисълът им да бъдат въвлечени в тази акция и млади момичета и момчета, родени след 1990 година", пишат още в писмото си червените.

Те призовават кмета Йорданка Фандъкова да се противопостави на това, по техните думи, "престъпно деяние".

Осъществяването на акцията пък щяло да нареди България до страните, които възраждат фашизма и щяло да отклони страната от демократичния й европейски път.

"Използването на млади хора като оръдие за осъществяване на профашистки идеи е престъпление, което не можем да отметнем с лека ръка. През 30-те години на миналия век Адолф Хитлер използва млади германци, които пречупват кръстове, поставят жълти звезди по къщи, квартали и ревери на костюми и изпращат в газовите камери на смъртта милиони хора", категорични са столичните социалисти.

Всичко това се случва на фона на тежкия скандал от последните няколко седмици, който показа, че готвените учебници по история за 10 клас представят управлението на комунистическия режим изкривено и манипулирано. Данни за тези факти първи показаха именно проф. Кебелчева и Христо Христов, които са част от инициативния комитет на "Памет за утре".

След като данните придобиха публичност, министърът на образованието Красимир Вълчев пое ангажимент, че информацията ще бъде променена и че зверствата на режима ще бъде представени в пълнота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ли по-подходящо пречупени петолъчки?
213
1
 
3
 
! Отговори
Ти пък как реши преди 4 години
Че съм 20 годишен?20 годишен бях 1990. И съм се редил на опашки за хляб като дете. Щото хлебарниците бяха малко. Хляб се докарваше веднъж на ден. Ако не успееш да вземеш. Трябва да обикаляш целия град да търсиш някъде артисал.И в техникум съм учил. И съм карал две лета стаж в заводи от тежката промишленост.И на бригади съм бил из пловдивско. Омразен ми беше този режим. Най вече защото се опитваха да ни контролират какво да мислим. Лъжеха ни и ни задължаваха да им вярваме и ръкопляскаме. Гнус
212
5
 
7
 
! Отговори
ЕС форевър преди 4 години
Какви ли не басни няма да измислят комунистите само и само да се оправдаят. Комунизма беше сринат и всички соцрепублики с изключение на Чехия и Унгария се борят да отлепят от дъното. Пораженията са толкова сериозни, че десетки държави, включително Русия, тънат в мизерия заради съветския ботуш.
211
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тя държавата сиЕто го пак 20 годишния разбирач да ви обясни как държавата била фалирала 80та. Ми не, държавата не беше фалирала, към фалит вървеше СССР, но не и България. България изнасяше за Съюза и получаваше в замяна суровини и пазари. До към 85 бяхме добре, проблема дойде в момента, в който Съюза преустанови да купува и СИВ се срина. Стоките ни нямаше как да се конкурират със западните на техните пазари. Западните индустриалци пък не искаха конкуренция, и 90теизкупиха и закриха България
210
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторите са много смели, Чупят петолъчките, а не казват в посланието си нещичко за родителите и дядовците си. Ами ако се окаже че между тях е имало комунисти, или ако се окаже че имат в родовете си фашисти. Ко праиме.Но най вероятно са тиквисти които са имали по един дядо фашист а другият комунист- те от там идат тиквиститеИ забележет "счупени петолъчки" защото като се спуснат от Бузлужа в други ден хората на Корнелия- одма ще залепят пукнатините и ще се покрият в бустаните сред пипоните
209
5
 
9
 
! Отговори
Тя държавата си преди 4 години
Беше фалирала.Вместо комунизъм - от всекиго според способностите, на всекиго според потребностите, в края на 80те просто фалирахме. Поради некадърно, тъпоумно и безотговорно управление на болшевишките слуги - БКП.Соца фалира икономически. Затова и се разпадна политически.
208
7
 
11
 
! Отговори
Комунизмът преди 4 години
Е престъпление също като нацизмаСамо че ако хвалиш нацизма те чака затвор а като хвалиш комунизма ставаш професорБедни сте щото сте проЗто, сТъпи сънародници ...
207
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай стига с тоя комунизъм бе, не се засрамихте, за 30 години продадоха и съсипаха държавата, ама все с комунистите се оправдават.Пре 30 години предател Горбачов ни подари на американците, от тогава хората бял ден не са видели, добре са само мутрите, престъпниците и колониалната администрация. Държава няма, а само територия, с която господарите правят каквото си искат
206
0
 
6
 
! Отговори
Рашо преди 4 години
И на мене лично комунистите утрепаха деда ми и ми земаха каруцата и на Цецка и утрепаха деда и и и земаха апартаменто и затова много ги мразим и че ги тепам
205
3
 
5
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Комунистите са много досадни и по цял ден ми свирят интернационала в ушите и ми пеят партизански песни.
204
0
 
0
 
! Отговори
Зозо и СТРАНДЖАТА преди 4 години
И ние така мислиме
203
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я колко много АБФК /активни борци против фашизма и комунизма / се навъдиха след 30 години! Дерзайте другарко Келебечева!!
202
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между комунистите като ГЕРБ и антикомунистите като ГЕРБ е следната:Комунистите КАТО герб избиха, затвориха и ограбиха имуществото на своите противници.Комунистите бяха(са) алчни кръвожадни животни!Антикомунистите като ГЕРБ и лично другаря Борисов са хуманисти - оставиха комунистите живи и не им пипнаха имуществото. Комунистите от ГЕРБ грешно разбират благородството - смятат го за слабост. Те разбират само от бой, т.е. да слезеш на тяхното ниво иначе не те уважават. Ами ще си г
201
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
последните 70 години Бългрия се бори с червената чума.За сега беуспешно.
200
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
Едните плюете по Русия, другите по ЕС (запада), ама не си виждате *** в която живеете и отглеждате децата си! Треви, ***, прах, дупки... пълна ц******я! В София, във Варна... в наше село... навсякъде една и съща... Масата им е "все тая" свикнали са един малък процент се бунтуват... но са тях е спасението терминалите. Това е истината... 2 ли са 3 ли са милиона българи, повечето възпитани, умни и работливи са в други страни. Нашета мила Родина... си е и ще е още по.... ориенталска.
199
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и червената шайка разделят българския народ, разделят обществото ни и всяват омраза и ненавист с изказванията си.Не приемат историческата истина
198
9
 
12
 
! Отговори
Циник до 247 преди 4 години
Вие чобанските унуки - никога няма да признаете, че Евросъюза даде на 3 000 000 българи (половината народ) шанс за по-добър живот.Без него - Венецуелски радости
197
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между комунистите и антикомунистите е следната:Комунистите избиха, затвориха и ограбиха имуществото на своите противници.Комунистите бяха(са) алчни кръвожадни животни!Антикомунистите са хуманисти - оставиха комунистите живи и не им пипнаха имуществото. Комунистите грешно разбират благородството - смятат го за слабост. Те разбират само от бой, т.е. да слезеш на тяхното ниво иначе не те уважават. Ами ще си го получат!
196
7
 
10
 
! Отговори
Глупавия не се учи преди 4 години
Срамота е единствено българските учебни програми комунистическия период да не е справедливо и безмилостно изобличен. Всички бивши соц-страни го направиха безапелационно. Нашите, какво - искат да им се случи на ново, за да си припомнят каква гадост и унижение на човешкото достойнство беше.
195
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робите родени и възпитани в робството на комунизма за радост постепенно измират! Те винаги ще си сънуват ***, в която свинаря с петолъчка на челото им сипваше помия според собственото настроение и ги колеше когато той реши!