Нов живот за чинията на Бузлуджа: Ще изготвят ли план за консервацията й?

94% казват, че биха плащали такса, за да разгледат монумента
22 юли 2019 14:10,
72

Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty. Предстои да бъде изготвен план за неговата консервация.
Още по темата
От 2014 година насам финансова подкрепа от американската фондация са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън и много други значими обекти.

"Идеята е да се направи обследване на паметника, негова моментна снимка", каза в "България сутрин" Васил Христов от Фондация "Проект Бузлуджа“.

Той подчерта, че българският обект е натоварен с много политическа символика, а проектът се осъществява в партньорство с няколко организации. Всички дейности по реализирането се случват в партньорство с областната управа на Стара Загора.

"Ще се определи състоянието му – всичко, което е било и какво е налично сега", подчерта Христов пред Bulgaria ON AIR."Изучването на паметника в учебните часове е задължително, той е символ на полярност в историята ни", посочи още събеседникът.

Според изследване 94% от запитаните казват, че биха плащали такса, за да разгледат монумента.

"След една години резултатите от направеното ще са публично достояние и ще може да бъдат ползвани за други проекти, касаещи монумента", обясни още той.

Ще бъде изследвано състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
преди 4 години
Хора, много сте из4аткали на тема политика 4естно.... това преди вси4ко е произведение на изкуството - монумент оставил спомен за опреден период, било то добър, лош, 4ерен, 4ервен и про4ие... Аре да погледнем малко безпристрастно без да пре4упваме през призмата на Боико, Троико, Станишев, 4ервени бели и зелени и да видим 4е това е един монумент, където са вложени труд, талант и не4ия пот, и които ще е срам да оставим да се разруши...
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма ги изучи,ползваха привилегии,а накрая се из-с-раха на метеното,Бог да ви съди до,100-но коляно,амин
55
0
 
4
 
! Отговори
предатели преди 4 години
Защо съборихте,Мавзолея,Иван Костов и сие,трябва да бъдат съдени за унищожение на нащионална култура
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, върхът от 1942г. се казва Хаджи Димитър. Уважавайте националния герой, не турското име, любимо на комунистите. Второ, този самосъбарящ се обект трябва да се събори за да не направи някоя поредна комунистическа катастрофа.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С оглед архитектурата, идеален център за курбани ще стане.Отделно на БСП съборите,на Горан Брегович оркестъра за сватби и погребения... Втори битак след Димитровград - Направо Пълна лудница!!!
52
0
 
3
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Ама тези пари няма да стигнат за пломби на участниците в художествените,естетическите и техническите съвети.Това е абсурд.Половината от 185 хил.ще бъдат "усвоени"= откраднати от съответната община,а каквото остане няма да стигне за техническа,художествена,архитектурна ,метеорологична експертизи.Но като начинание не е лошо, могат да бъдат монтирани и УКВ предаватели,базови станции и да плащат наем за поддържка.РВД са много богати и също могат да сложат тяхна апаратура,ама те си имат на връх Боте
51
2
 
4
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
До АнонименНема друго такона произведение.Ти и това са копирали бе,как ще няма.Не знам комунист да е измислил нещо ама можеееее и да има некое пиене.
50
0
 
9
 
! Отговори
БСП-жалка преди 4 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
49
3
 
5
 
! Отговори
ОСТАП преди 4 години
До Сандо Най добре теб да те качат на нея.И да не забравиш да вземеш БОЙКОисИЕ.
48
4
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
що не я пуснат на търг тая чини ... току виж някои се качи на нея и вземе да литне на някъде
47
2
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Образовайте се малко каква е историята на Getty Foundation. Няма нищо общо с офшорките на примитивен балкански елит. Има чичко Гугъл, четете и се информирайте. https://google/amp/s/architecturaldigest/story/buildings-conserved-getty-foundation/amp
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До апоТротил и да се изстреля в космоса
45
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да се погрижим за нещата,които могат да ни носят приходи и които са уникални като архитектура.В света няма друго такова съоръжение и всяка друга държава одавна щеше да го реставрира и консервира,но ние нали сме си комплексари,не смеем да го пипнем,сакън да не ни помислят за комунисти.Върховна глупост.
44
8
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Децата от малки трябва да учат колко лош е бил животът при социализма, за да знаят колко добре живеем днес при демокрацията, а не да слупат лъжите на техните баби и дядовци.
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 37!Тогава хващай някоя машина на времето и се връщай пак в страхотното време да-------Ако има машини на времето за назад може човек да се върне във социализма и да живее добре. А машини на времето за бъдещето няма да помогнат, сегашната мизерия при демокрацията, ЕС и НАТО ще става все по жестока в бъдеще, по добре да се мизерства сега отколкото по-зле в бъдещето.
42
6
 
13
 
! Отговори
апо преди 4 години
БУЛДОЗЕР !!!!!Всички тотеми на червената ч у м а да бъдат изринати веднъж и за винаги !
41
4
 
8
 
! Отговори
До 37! преди 4 години
Тогава хващай някоя машина на времето и се връщай пак в страхотното време да .. на някой партиен секретар, за да ти даде по-хубаво сирене или да те пусне да почиваш веднъж в годината в почивната станция на някое министерство, в стая където има дупки от цигари в балатума и пердетата, пожълтяли от стара урина дюшеци, няма тоалетни, а "санитарен възел" и ей така за здраве се разболяваш няколко пъти в догината от "хубава" храна и когато зъболекарят ти е вадил погрешните зъби
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо чудно да даден 2-3 милиарда да го пратят руснаците или краварите на Марс. Богата държава сме.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45 години ви ядохме хурката! Баста! Правете си паметници в гробищата! И така ви е време!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами дайте да построим и трибуна за Нинова там!