Работещи не искат трудов договор, имали бързи кредити

КНСБ разработи приложение за спешни сигнали
9
Работещи не искат трудов договор, имали бързи кредити
Снимка: Ройтерс, архив

Расте броят на работещите, които не искат да бъдат назначени на трудови договори, според КНСБ.

Представители на различни отрасли от синдикатите и други институции участват в кампанията на синдиката "Сивото убива", чиято цел е да се ограничи недекларираната заетост и сивата икономика.

Според Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, не само работодателите, но и работниците отказват договор заради множеството бързи кредити, които са взели.

От КНСБ са разработили мобилно приложение за подаване на сигнали в случаите, когато правата на работещите са нарушени. Приложението е в сила от един месец и до момента е било инсталирано от над 400 потребители, а подадените сигнали са 30, отбеляза Даниела Алексиева от КНСБ във Велико Търново.

По един от казусите, който е в Дупница, има вече подготвено предписание от Инспекцията по труда, посочи тя, цитирана от БТА. В приложението могат да бъдат публикувани и положителни отзиви за коректни работодатели, а една от целите е в края на годината да бъде изготвен регистър с коректните и некоректни работодатели.

Чрез програмата "Моето първо работно място", експерти представят пред ученици и студенти колко е важно да бъдат устроени на работа с трудов договор и какви са загубите им, ако работят в "сивия сектор" по отношение на обезщетенията им и размера на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са високи лихвите не теглете бързи кредити, толкова е просто, но ползвателите на тези услуги са по-прости, издърпат десетина кредита да си купят Голф или БМВ и после се реве. Тези кредити се теглят бързо и бързо се връщат, не да ги влачиш във времето,но така поне се постига финансово ограмотяване и дисциплиниране на ***. Вярно, че последните плащат висока цена за обучението си, но никога *** и пари никога не са на едно място.
7
0
 
4
 
! Отговори
no name преди 4 години
До СвДа, точно това се има предвид. Ако работиш на трудов договор той е регистриран и фирмите за бързи кредити, както и банките правят проверка в регистрите на НОИ и виждат длъжника къде работи. Съответно ако не си плащаш навреме вноските по кредита могат да те осъдят и ЧСИ да ти направи запор на заплатата. Но ако си без договор не могат да те хванат къде работиш и ще ти запорират чушки. Затова хората се принуждават да работят без договори, а при бързите кредити дървото е с високата лихва
6
0
 
3
 
! Отговори
Св преди 4 години
Не разбрах връзката на бързия кредит и трудовия договор. Т.е. ако си неизряден, ще започнат да ти вземат от заплатата по договор ли, или имат нещо друго в предвид??
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързи кредити за бавни мозъци. Дeбилите сами си правят живота тежък...
4
4
 
10
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
А де много си прав. Теглиш 1000 лв връщаш 2500. Е..... ТИ Мошенниците. Това го няма никъде по света. А за тормоза по телефона да не говорим.......Такива лихвари направо да ги застрелят....
3
1
 
20
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Намериха си оправдание . Иначе го дават загрижени.... всеки да има договор и да се осигурява ... демек, кърлежите от държавната администрация да имат повече и редовни постъпления от данъците и осигуровките на работещите . А ако може пенсия да се излиза 2-3 дена преди да пукнеш от работа .
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пунта Мара
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не погнат направо бързите кредити, а се занимават със "сивото"? Сивото вещество, казват, било хубаво нещо.