Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни

Пропастта между високите и ниските възнаграждения стана много дълбока
262
Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата в България се определя еднолично от правителството. Просто защото синдикатите и организациите на работодателите вече от години не могат да се споразумеят за конкретните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, обяснява пред Дойче веле:

"Месечната стойност на производителността е около 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото възнаграждение, част от осигуровките, а също така отчисления за амортизация и инвестиции. Имаме средна работна заплата от около 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата представлява повече от 25% от производителността на труда. В селското стопанство обаче през тази година производителността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да плащат минималната работна заплата от 286 евро – това е реалността". 

Още по темата
България е страната с най-ниски заплати в ЕС. При това след приемането на страната в ЕС през 2007 година трудовото възнаграждение значително се покачи.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, проблемът е в това, че пропастта между високите и ниските заплати е станала много дълбока.

Две трети от работещите изкарват възнаграждение под средното

"За последните 7-8 години всъщност средната работна заплата се повиши почти двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството между работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват възнаграждение под средното. В този смисъл е добре, когато средната работна заплата се покачва, само дето ниските заплати не растат толкова бързо, колкото високите. В България има между 600 хиляди и 800 хиляди "работещи бедни", а минимална работна заплата получават около 400 хиляди души. Ето защо от няколко години насам ние настояваме за увеличение на всички заплати с поне 10%.

"Както стана дума, средната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е нисък и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за социално и здравно осигуряване, за работника накрая остават 222 евро чисти.

"Ниското заплащане няма да доведе до нищо друго, освен че прогонва българските работници да си търсят късмета в чужбина. Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати", казва Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа".

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в отрасъла "Производство на продукти от рафиниран петрол и от кокс". Тя възлиза на около 900 евро пред удръжките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
А какво произвеждаме и изнасяме? В България бизнеса е изцяло насочен към търговия и услуги. Няма как с това да се повишат доходите, а и вожда начело не го осъзнава
224
0
 
14
 
! Отговори
Хъша преди 4 години
Ще продължим да емигрираме докато се оправят заплатите и после... ще продължим да емигрираме. Последният в държавата ще е шефа на парламента който ще си гласува заплата от 20 000 лв и ще дръпне шалтера на републиката за последно.
223
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И при мен скок на заплатата от една година - 3200? след данъци и след терминал 2! ***(о) инженер съм! Купих си нова кола на изплащане 2022 си е вече моя!Хич не завиждам на останалите!Ако си добър специлист може и без език (имам в предвид английския е задължителен).
222
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ппатя квартирата във Варна стига за сладолед за гаджето .шефче обеща заплата по добра ама няма. Сега ще бегаме бързо бате.
221
1
 
2
 
! Отговори
Трупясвам наред преди 4 години
Чака ме ги да си натрупат капитала бая години преход.Да ама още щели да трупат.Някои са трупове вече.
220
0
 
10
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Не мисля, че има човек в България, който не иска да се оправим.Всички осъзнаваме, че държавата ни е зле и че не прогресираме. Но в същото време никой не прави нищо - малко са тези, които правят кампании и тези, които се присъединяват. Хора, така няма да стане. Решението е просто-трябва да сме по-активни, да отстояваме интересите си и да разпространим посланието, че всички сме способни да действаме. Трябва действие и да изискваме подобрение от управляващите. Те няма да защитят интересите ни сами.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2019/07/22/skok-na-zaplatite-no-pak-sme-s-nai-nis
219
0
 
10
 
! Отговори
nobi преди 4 години
работодателски организации, които имат единствено общо - цената на труда. това се нарича картел. държава и синдикати само пригласят. няма излизане от тоя кръг.
218
6
 
6
 
! Отговори
Мид преди 4 години
Отдавна не сме приятели с Русия а следваме моделите на САЩ. Когато бяхме с Русия нещата бяха по добре. Полският данък, здравната каса взехме от сащ и веднага се разболяхме и обедняхме. На всяка де във Е вропа всичките усигоровки ги поема работодателя и там няма плосък данък тука работодателите си плащат на министри и синдикати и не плащат почти нищо всичко е на гърба на работещият, да не говорим че в общините може и в парламента по голямата част от усигоровките ги плаща Държавата тоест пак роб
217
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Най големите приятели на Русия са най бедни. Ние сме от тях."Все едно парите имат значение. Запада е богат, но братушките са по-умни и имат повече акъл. Виждал ли си *** в Русия?
216
11
 
6
 
! Отговори
Брусли преди 4 години
Най големите приятели на Русия са най бедни. Ние сме от тях.
215
0
 
4
 
! Отговори
До 212 джио преди 4 години
На тоя Х сме се въртяли всички втори път ,мерси!
214
0
 
22
 
! Отговори
Спокоен преди 4 години
И цените скокнаха. Там поне сме добре, на едно ниво с братята европейци :-)
213
1
 
28
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Какъв скок на заплатите бе Камелио, от 20-30 лв ли ? А, що не си написала цените на стоките и услугите какъв скок са направили ? И тая средна заплата от 1 200 лв за страната, е само в илюзиите на Бойковите стъкмисти.
212
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добрият мъчител на комуниста е егенето!
211
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема са калпавите работодатели дето не могат да изкарат даже и минималната заплата за работниците си. За да имат пари да си купуват джипове и да ходят на курорт на Малдивите държат работниците си полугладни. Как фермерите в Германия изкарват германски заплати за работниците си? А нашите не могат.То акъл се иска байно.
210
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията почти нищо неказва.Минималната заплата,да се определя отнеобходимост за норма- живот на единчовек.Т.е.,добра база и малко от просло -вутата надстройка.(Тук несе слага кош -ница,защото там има пиано).Станишевизлъга,че няма да се облагат.Да се обявява ,като чисто колко ще се вземе,абе бруто.Поне ~30% , може да звучи,като минимална.
209
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се изчислява средната заплата: аз ям картофи, ти ядеш кюфтета, значи заедно ядем мусака.
208
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че ГЕРБ вдигнаха мин. заплата доста Ако бяха червените отпадъци още щяхме да сме на 380 лева
207
2
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Над 75% от работещите българи са тласнати от Бизнеса на минимални заплати и нощен труд за жълти стотинки...
206
1
 
23
 
! Отговори
Пас преди 4 години
А и тези 1020? дето сте ги написали, са средни за страната. Защо не извадите заплатите на политиците, да се види колко е средното. А и шефовете на големите фирми вземат по над 10хил. на месец, а обикновеният работил по 500-600лв.