Адвокат: Хората имат право да търсят обезщетение от НАП

Неимуществените вреди могат много лесно да бъдат доказани
23 юли 2019 11:47,
13

Мистерията с хакерската атака в НАП се заплита. Основният обвиняем категорично отрича да има нещо общо с оповестяването на личните данни на почти всички трудещи се българи, но от прокуратурата са твърди в обратното.
Още по темата

Колективен иск за теча на данни срещу НАП. Възможен ли е?

Междувременно НАП пуска приложение, през което можем да проверим дали конфиденциалната ни информация е била осветена. Основният въпрос обаче остава – ако не Кристиян Бойков, тогава кой нанесе информационния удар по Националната агенция по приходите и можем ли да бъдем в готовност за нова атака?

След пробива в системата на Приходната агенция сред потребителите изникват и други въпрос като това какво да направим, ако сме сред потърпевшите от атаката?

"Хората, чиито данни изтекоха от системата на НАП, имат право да потърсят обезщетение. На първо място трябва сами да си помогнем, за да не се стигне до злоупотреби с личната ни информация. Неимуществени вреди могат много лесно да бъдат доказани", коментира в студиото на "България сутрин" адв. Димо Господинов.

Той бе категоричен, че случилото се със системата на НАП съвсем не е безобидно.

"Въпреки, че данните може и да не навлизат дълбоко в личния живот на гражданите, то става въпрос за 5 млн. души, а при такъв мащаб опасността от изтичането на подобна информация се увеличава многократно", отбеляза юристът.

Пред Bulgaria ON AIR геополитическият анализатор проф. Боян Чуков подчерта, че всеки един човек, притежаващ мобилен телефон и ползващ различните видове приложения, доброволно предоставя част от личните си данни. По думите му хубавото било, че обществото все повече е започнало да се интересува от опасността от злоупотреби с тях, както и от различни видове хакерски атаки и кибертероризъм.

"Ако някой реши да се добере обаче до данните, изтекли от НАП, няма да изпита никакви затруднения да стигне до всичко, което го интересува", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спряха разговорите за гениалния химик-ученик от Пловдив.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е най-големия разпространител на лични данни, при това безплатно. Има толкова начитни, че се чудя що за хакер ще иска нещо, което го има във всеки сайт на Територията
10
0
 
4
 
! Отговори
Неа преди 4 години
А и като проверя какво данни са изтекли ,никой не казва какво ще се случи . *** обяснявай че нямаш сестра
9
1
 
3
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Оказа се ,че е почти безсмислено да се подновява картата .
8
0
 
5
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Според мен могат да сменят образците на докумененти които попълваме , както и да се ходи само лично за теглене на кредит и прочие . Да забранят това да се случва по телефона и само с име . В личната карта могат да се променят номера и адреса евентуално . Вчера прочетох обаче подробно във форум за плюсовете и минусите за смяната на лична карта .
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А доста от обезщетенията ще отидат за адвокатски хонорари,разбира се!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ахааа, според проф. Не знам си кой явно не е чак такъв проблем... ами да взема с ЕГН-то му да дръпна едно бързо кредитче на негово име и пак да го питаме тогавс, дали не е проблем... Ако това беше някоя частна фирма щяха да я съсипят ама нали е НАП и всеки обяснява, как не е чак такъв проблем....
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастките лакеи плъзнаха по всички телевизии.
4
0
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Направо да сменят ЕГН - тата, после и документите :) Тотално презаписване!И по-голяма такса. Сега е момента да избият парите за самолетите :)
3
1
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
В това приложение ще се окаже че няма никой засегнат ! Гледайте продължението на Кукленото Шоу наречено ДЪРЖАВА!
2
1
 
26
 
! Отговори
В ДЪРЖАВАТА НА ГЕРБ преди 4 години
е обидно да се говори на хората за права. Малко етика все пак. Да се говори за въжета в дома на обесения...
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имат колкото имаха право да си изтеглят депозитите от КТБ :)