Йотова: Да убиеш Вапцаров, да убиеш вярата в доброто!

Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи и смъртта
Обновена: 23 юли 2019 15:37 | 23 юли 2019 15:17,
38
Йотова: Да убиеш Вапцаров, да убиеш вярата в доброто!
Снимка: Президентство

Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателната церемония по повод 77 години от гибелта на поета, която се проведе на лобното му място в Мемориал "Гарнизонно стрелбище" в София, съобщиха от президентството.

Още по темата

 
Вицепрезидентът определи Вапцаров като един от най-големите поети и един от най-големите човеци. "Смъртта на Вапцаров и неговите другари е един от най-позорните моменти в българската история. Това е неоправдана и необяснима смърт. 77 години въпросът "Защо?" продължава да тегне над българското общество", подчерта Илияна Йотова.

"Защото имаш красиви мечти, вярваш в идеали, имаш идеи, които някой не иска да припознае? Необяснимо е", изтъкна вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова посочи, че Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи, от смъртта и забравата.

"Личността и поезията на Вапцаров пробождат, тревожат, провокират. Той написа истините за човешкия живот откровено и на разбираем език. Думите му живеят не само за българите, те са за цялото човечество", изтъкна вицепрезидентът Йотова като отбеляза, че поетът е превеждан на 90 езика.
 
Вицепрезидентът заяви, че днес много се говори за ценности като хуманизъм, социална чувствителност, любов, доброта, честност, свобода. "Често лицемерничим с тези думи и изтриваме тяхното значение. Не бива да допускаме това заради вярата на Вапцаров", подчерта Илияна Йотова. Като позорни и недопустими вицепрезидентът определи опитите Вапцаров да бъде оскверняван и заличаван от паметта на поколенията.
 
"Днес, в XXI век отново има фашизъм, често пъти облечен в красиви думи и криворазбран патриотизъм. Ксенофобията, която залива света, е първата стъпка към фашизма", подчерта вицепрезидентът Йотова.

По думите ѝ трябва да бъдем бдителни и да разпознаваме тези прояви, за да няма "никога повече разстрели на вярата и на душата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
3
 
! Отговори
9 преди 4 години
Бил терорист , защото се борил срещу немците !?Ами тогава целият антихитлеристки фронт са терористи !Кажете го на посланиците на Русия и САЩ поне и дочакайте отговор!Не бил известен ! А остана като съвременен и цял свят го знае ! И тепърва ще бъде отново и отново рецитиран !
23
3
 
2
 
! Отговори
ние четем преди 4 години
Вапцаров не е убит, а разтрелян.Изпълнена е смъртна присъда за тероризъм.Колкото до поезията му, това е преведен Маяковски.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му пука за селяните. Айде, моля ви се!
21
4
 
3
 
! Отговори
богат и красив гущер преди 4 години
колко пъти на *** тука да им се обясни че България преди 9 септември също не е била демократична и нито правителството на Богдан Филов нито на Цанков е било избирано на власт чрез избори законно по Търновската конституция, нито ЗЗД нито ЗЗН са били според конституцията, а напротив, били са противоконституционни. Колко пъти да се каже се незаконното септемврийско въстание е било срещу едно незаконно правителство, убило законно избрания Стамболийски, който е бил уважаван от селяните,
20
1
 
0
 
! Отговори
дон преди 4 години
Алоооу,Гълъбов!Йотова е вицепрезидентКА.Лили Иванова според теб каква е-певица или певец?
19
3
 
4
 
! Отговори
Атанас Василев преди 4 години
Да убиеш Вапцаров значи:Първо да изпълниш законно произнесена присъда;Второ да спасиш живота на неизвестен брой негови жертви, съгласно професията, която той практикува.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам ви, бе! Знам ви сайта и телевизията - Калин Манолов - Флегмата! Неудачници, маскирали се като антикомунисти! Простено ви е - Препитание! За такива Вапцаров е нещо неразбираемо, камо ли достижимо! Къде ще се врем между шамарите! Я да се държим модерно, политкоректно, малко така по слугински по течението и ще пребъдем....!
17
5
 
6
 
! Отговори
импийчмънт преди 4 години
Кое е доброто според госпожата Йотова. Да убиеш хората само защото са по-образовани от теб? Или защото са били по-трудолюбиви и са имали повече от разните му там уюнтии?Самият Вапцаров с образованието си на държавна издръжка (ол инклузив) е бил безработен на висока заплата от Москва.Поставилите се в услуга на чуждо правителство и преди и по време и след комунизма се наричат Национални Предатели.
16
6
 
5
 
! Отговори
ММУ преди 4 години
Щом хора като Вапцаров са скочили на онази власт, тя може да се определи само като - фашистка! На никого не му е било приятно да го стрелят и бесат, но хиляди млади хора, най чистите младежи на България са се саможертвали за един по справедлив свят! Сега, какво са направили мошениците след това е друг епизод! Днес ни карат и в учебниците го налагат да плюем по тези хора като Вапцаров, загинали с мечтите си за ,,бленуваната пролет"! А партийците взеха имота на капиталистите и днес са капиталисти!
15
5
 
5
 
! Отговори
поет плагиат преди 4 години
И какво е неговото слово? За морето и машините? Та той няма един ден трудов стаж на море? Цялата му поезия е втора ръка Маяковски.
14
3
 
4
 
! Отговори
Ало Вицето! преди 4 години
Въпросния Вапцаров е един хладнокръвен терорист, който е направил самопризнания.Въпреки това Цар Борис му предлага амнистия, но същия Вапцаров отказва.Всичко останало е идолизиране.Може ли да очакваме че президетшата иска да насърчава националното предателство?Имаме конкретен случай в момента с самопровъзгласилия се за хакер крадец на вътрашна информация Кристиян Байков.
13
1
 
5
 
! Отговори
Миленко Чука преди 4 години
Он е македонец! Можете бугарите да си го критикувате колкото желаете! Не е ваш!
12
1
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Фашизъм се нарича другарю 8 Стоичков! Фашизъм! Тъмносин, кафяв, червен - все е фашизъм!
11
8
 
6
 
! Отговори
Русков преди 4 години
От стари банскалий знам за лафа по това време."Царе и Вапцаре".По това време Н. Вапцаров е бил г-н никой. Дори неговите " другари" въобще не са го припознавали като поет. Дори и няколко години след "победата" Истинските убийици са неговите съпартийци-***, набутали му в ръцете бомбите.Не така се е случило с Ромен Ролан във Франция. Др. Йотова би могла да прочете малко повече.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гусин царя не е помелвал Вапцаров заради земя. Бащата на Вапцаров е отказал на царя. И въпреки,че са били нещо като приятелски семейства е подписал смъртната присъда.
9
6
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
А кой уби Георги Марков ?
8
3
 
3
 
! Отговори
Kойчо преди 4 години
Вапцаров или Бояджиев .Това е въпроса.Никой не е виновен,че е Грозен и ***.Тя просто го роди такъв.Тя,която беше родена от такъв ...във България
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А да убиеш Георги Марков,какво е другарко Йотова?
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а как се нарича избиването на интелигенцията в България , а другарко йотова?
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи и смъртта......Нооооо това негово слово удря до сега на камък.