Депозитите ни – 53 млрд. лв., домакинствата пестят повече от бизнеса

Само за месец семействата са спестили 269 млн. лева
Обновена: 24 юли 2019 14:26 | 24 юли 2019 09:00,
145
Депозитите ни – 53 млрд. лв., домакинствата пестят повече от бизнеса
Снимка: Dnes.bg

Над 4 млрд. лева са спестили домакинствата за година. Така в края на юли банковите депозити на граждани надхвърлят 53 млрд. лева, става ясно от данни на БНБ.

Това е ръст на влоговете с 8,2%. Само за един месец домакинствата са спестили в банките 269 млн. лв.

Данните показват, че домакинствата у нас спестяват повече от бизнеса. За година влоговете на нефинансови предприятия за нараснали с една 554 млн. лева, или с 2,6%. Общо те са 23,2 млрд. лева.

Още по темата

Все пак от БНБ отбелязват, че това е може би добър знак за развитието на икономиката, пише "Труд".

Приходите в държавния бюджет от данъка върху печалбата на фирмите нараства, което показва че финансовите резултати на предприятията се подобряват. А бавното увеличение на депозитите означава, че средствата на фирмите се инвестират в дейността им, а не се трупат на влогове в банките.

Раздвижването на икономическата активност в страната се потвърждава и от данните за бизнес кредитите. Заемите за нефинансови предприятия се увеличават с близо 1,5 млрд. лв., или с 4,6% за година и в края на юни достигат 33,53 млрд. лв.

Заемите за граждани нарастват с 1,7 млрд. лв., или с 8,1% за година, което е доста повече от ръста при бизнес заемите. Въпреки това обаче общата сума на заемите за домакинствата от 22,7 млрд. лв. все още е доста по-малка от отпуснатото от банките финансиране за фирмите.

Най-голям ръст има при жилищните кредити. В рамките на година жилищните заеми на граждани се увеличават с 11,8%, или с 1,17 млрд. лв. и достигат 11,128 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Сред причините за това са ниските лихви.

Много хора предпочитат да вложат парите си в имоти вместо да ги държат на влог, като взимат и кредит, за да доплатят цената на апартамента.

Потребителските заеми също се увеличават с бързи темпове. За г

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
Райна преди 4 години
Ако всички фирми дават половината от заплатата в плик значи законодателството е сбъркано тотално. Осигуровките са прекалено високи и даже и да ги плащаш няма да получиш нищо за това след време.
97
0
 
3
 
! Отговори
Пешев преди 4 години
Държавата мисли само за пенсионерите и ромите. Затова ставаме нация от старци и цветнокожи. Ако някой иска да работи нещо държавата гледа с всички сили да го смачка, спре или да го накара да емигрира. Доган и компания нямат идея как да спасят държавата и всичко е на автопилот.
96
1
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Депозитите са добре обаче работни места няма. Или има някакви работни места но на тях няма смисъл да се работи защото плащат с фъстъци, семки и бонбонки.
95
3
 
1
 
! Отговори
златнтакокошк преди 4 години
Основните средства са в бурканбанк. Ако тръгнат от НАП с едни шишове по мазета и тавани що пари ще намерят. Ще има и за магистрали и за самолети и за банкети.
94
3
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Евала на всички домакинства на герб спестили пари от кражби на еврофондове
93
2
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Аз спестявам по 1000 лева месечно , Условията на Банките са същите като на Черноморието - спестяваш 1000 месечно , Банката ти удържа 5 лева . За критиците - Обикновен Работник съм .
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал съм че малки домакинства в Банкя имат 50 млрд на влог, тъй, че мож и да е вярна статистиката, останалите 2-3 млрд се ше се намери кой да спести:-))))))
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кой са тия домакинства, това са няколкостотин хиляди на семейство, нямам познати с такива спестявания.
90
3
 
12
 
! Отговори
men преди 4 години
До хей братоЧе Бъглгария никога не е била толкова икономически развита е вярно. Ноза мен средното семейство трябва да спестява минимум 1000лв на месец. Само тогава може да се говори за някакво нормално възпройзвеждане на нацията. В момента нацията ни е в кома, аха аха да й изключат апарата чрез който диша. с Толкова нискуи спестявания нацията ни е пред разпад.
89
4
 
6
 
! Отговори
До не не преди 4 години
Мога да те разбера, че си неудовлетворен от живота си като виждаш какво става около теб. Но живота е такъв в България не защото някакси се е влошил последните 30 години. Живота е такъв какъвто е, защото ние гражданите на тази държава, такъв го направихме. За съжаление ние толкова можем, всички ние допринесохме, 26 годишните, бъдещето на нашата нация, да харесва повече един напудрен спомен за една дикатарура отколкото реалноста която ние им създадохме. Съжалявам! Няма какво повече да кажа от това
88
11
 
7
 
! Отговори
до не не (1) преди 4 години
Сигурно бачкаш в някой завод, и там дъртите лежляци ти промиват мозъка с това колко е било хубаво при бай Тошо. Гледай пич, било е отврат тогава, аз съм на 36, почти не го хванах това време. Но този строй колабира икономически, този режим не е можел да задоволи потребносттите на хората, затова и се срива. Хората не са можели да водят нормален живот товече и затова, строя се е разпаднал.
87
2
 
2
 
! Отговори
хей брато преди 4 години
До MenАми 60лв. на месец, за 4-чл. семейство прави 240лв., колкото една вноска за нова кола.А кога повече са спестявали българите?
86
0
 
1
 
! Отговори
102 преди 4 години
До 103за 4 човека нормално - тука говорят за 1 или 2ма
85
0
 
2
 
! Отговори
до 102 преди 4 години
Незнам ти колко вода ползваш на месец, ни аз от 10 години следя колко е при нас. За 4 човека са си средно 10 кубика на месец. 5 топла и 5 студена, и това са данни за апартамент.
84
6
 
6
 
! Отговори
до 98 преди 4 години
абе ти нормален ли си? 40 лв. вода, това в североизточна България да живееш дето е по 3 лв кубика са над 13 кубика. Имаш ли представа колко е 1 кубик - 1000 литра? Представи си го сега в големите бутилки минерална вода от 10 литра - това са 100 бутилки. А сега си нареди 13 кубика, демек 1300 такива бутилки. Това е почти половин ТИР. Ама си ги приказвате едни ... къпел се. Ако седиш по 24 часа под душа може и да ги докараш :)
83
3
 
14
 
! Отговори
Men преди 4 години
4милерда спестени от 7мл българаи е помалко от 600лв на година или около 50лв на човек на месец. Сега някой ще напише че 2мл деца има, добре българина спестява по 80лв на месец, сега може да сметнете колко време трябва да спестява за да си купи апартамент в София при следна цена от 2000лв на квадрат. за година купува около 0,5кв. За 100 кв. апартамент ще са му нужни 200г на средния българин. Ами Браво, давайте в същия дух.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименKъпя се минимум по 2 пъти на ден, а лятото и по над 5 пъти съм стигал - след всяко прибиране от вън.Не мога да си представя как 2-*** човека могат ползват над 10 кубика вода на месец - или пълните басейни или някой от входа ви яко ви цака и ви разпределят загубите хахахаха
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бунак лозе копа,юнак вино пие.Имам кредит,а не влог.За сметка на това не лишавам семейството си от нищо и не мизерстваме,за да купим панелка,в която няма да живеем.А и най-хубавото е,че нямам никакво имущество на мое име и ако не мога да си изплащам заемът, ще ми вземат голият х...
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие не се ли къпете?!Двама сме, топла вода и парно от Топлофикация. Месечно за топла вода 70-100 лева, за ток 70-80 лева, за студена вода 35-40 лева.Уредите ми са нови, всички ел.крушки са LED. Къпете се!
79
6
 
2
 
! Отговори
ами да преди 4 години
До пенсионерметай през балкона и не бой се, да помогнеш на милицията да хване измамниците