Пазарната икономика води до разслояването в доходите

Едни бизнеси се развиват много по-бързо от други, посочи Иван Нейков
Обновена: 14 авг 2019 21:44 | 14 авг 2019 21:10, Красимир Ангелов
35

Пазарната икономика ражда разслояването в доходите, заяви бившият социален министър Иван Нейков в "Денят ON AIR".

Причината е, че в момента сме във време, в което едни бизнеси се развиват много по-бързо от други. Именно поради този факт в някои сфери работниците получават по-високи възнаграждения, смята експертът.

"В последните години има тенденция за нарастване на доходите. Пазарната икономика обаче ражда разслояване в доходите. Има бизнеси, които се развиват по-бързо от други. В момента минималната работна заплата е приблизително 50% от средната. Това лесно може да доведе до демотивация у по-квалифицираните работници", каза бившият министър.

Той допълни, че хората у нас искат с ниски данъци да постигнат това, което правят държавите в Европа, чиито налози са в пъти по-високи.

"Трябва да се насърчава развитието на човек и той да знае, че образованието и допълнителната квалификация ще се отрази положително на възнаграждението му. Ние искаме с 10% данък да постигнем това, което хората правят с много по-високи налози. В България няма професионалнно ориентиране, а това е проблем. То създава мотивирани хора", разясни Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Някои лукови глави не могат да проумеят че Пропорционалният подоходен данък е в полза на Труда - работници, специалисти, индивидуални предприемачи и е най-сораведлив. Като искате да изравнявате доходи ударете с прогресивен данък Капитал, Имоти, Лихви, Наеми, Земи. Тази приказка се знае от 200 години. Има ли някой, който да не е чел Котаракът в Чизми? Големите батковци "приватизират" мелницата, а на най-малкия оставят котарака. Да ама котаракът бил много умен.
26
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Приказки на човек, който е работил само чиновник. Наистина различните бизнеси носят различни доходи. Затова в следвоенните общества е имало забранителен данък за имотната спекула. Промяната на предназначението на земеделски земи в рекреационни, туристически и луксозни богаташки комплекси източва икономиката, надува имотен балон и е отговорно за промяната на микро климата. Тябва да се въведе прогресивен данък имот, данък капитал, данък земя и данък лихва. Подоходен данък само пропорционале.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разслояването се намалява чрез данъчната система, прогресивен данък. Прогресивният данък служи за регулатор на доходите. Днес бедните плащат 2 милиарда лева на правителството, което да си ги харчи извънбюджетно и да ги дава на богатите си фирми от обръча. Днес няма необлагаем минимум. Либертарианецът Станишев въведе крайнодесния плосък десятък.На кой социалист ще му хрумне да въвежда плосък данък десятък???
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как един да печели милиони, без хиляди други да мизерстват. Примерно една фирма със 100 работника, ако приходите са 2 милиона на месец, а разходите при заплати от 500 лева са половин милион, и за собственика остава милион и половина на месец. Ако вдигне заплатите на 5000 лева, ще му остават само 800 хиляди. Беднотия.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че има разслояване на доходите при капитализма. Общата сума на доходите е относително постоянна и обикновено бавно нараства през годините. Въпросът е как се разпределя тази сума. При соца разликата между най-високите и най-ниските доходи беше 2:1, сега официално е 8,1:1 и ножицата продължава да се разтваря. За да има повече за едни, се взима от много други. 1000 лева можеш да ги разделиш между пет човека по 200 на всеки или на един 800 лева, а на другите четирима по 50 лев
22
2
 
5
 
! Отговори
Не съм ИТ преди 4 години
Кои са тия бизнеси дето се развиват бързо освен ИТ-то? Щото май няма.Разслоението на доходите:1. Бизнесмени близки до властта като Шиши и Домуса. Милионери щото цоцат от държавата. 2.Програмисти и подобни с по няколко хиляди лева заплата. Плюс някой друг експерт в нещо. 3. Всички останали дето сме малко по-добре от африканци.
21
4
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Червените несменяеми другари разбират от бизнес,затова България едвам мърда.
20
1
 
10
 
! Отговори
Цоциал преди 4 години
Пазарната икономика води само до разхищение и замърсяване на околната среда. Свръх продукцията като пряк резултат на тази т.нар. икономика води до изчерпване на полезните изкопаеми, а стоките произведени от тях са изхвърляни години наред в океаните само и само за да се запази тази или онази цена от срив. В следствие на безграничната алчност на някои т.нар. хора цели държави в Африка и Азия гладуват десетилетия. Накрая цялото разхищение се хвърля на трудещите маси, че видиш ли били консуматори.
19
3
 
14
 
! Отговори
развита демокрация преди 4 години
Не е пазарна икономика. Икономика на търгашите и мафията.Сливането на капитала с политиците.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези неща Нейков трябваше да ги сподели преди 20 г. Сега,колкото и мъдро да приказва - Късно е либе за китка!
17
1
 
8
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Продължавайте да пишете минуси на реалните факти или просто когато не разбирате. Просто е. В Китай,ВЪПРЕКИ комунистическото управление има пазарна икономика защото държавата контролира чрез бюджета едва 16 % от БВП.В Южна Корея - 14 %.За измисления,падвластен на политически контрол европейски "пазар" тези проценти са от 47,6 в Германия до 62 % в Естония.Задайте си въпроса защо Европа не прави "принадена стойност" и защо скоро всичко,което ще купите ще дойде от Далечния Изток.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв цоциализъм бе.Най-мпадите,работили по време та соца са в предпенсионна възраст ,а останалите са отдавна пенции и в отвдното.
15
2
 
8
 
! Отговори
из вращение преди 4 години
Дано доживеем да видим пазарна икономика.Това е всичка друго,но не пазар.Ще се претрепят да се подмазват за еврофондовете а отчетност-никаква.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, при социалима също имаше разслоение, но то не се дължеше на постигнати икономически резултати. А на кастово разпределение. На номенклатура и на останали. И ни доведе до тотална разруха.
13
6
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Разлики между социализма и капитализма.1. Капитализъм - колкото повече ти купуват стоките, толкова по-богат ставаш.2. Социализъм - колкото повече се издигаш в партията, толкова по-богат ставаш. Освен пари придобиваш и привилегии. Не е нужно нито да работиш, нито да измислиш нещо което да работи.
12
1
 
11
 
! Отговори
1234 преди 4 години
глобализма е крайнаста форма на капитализма после следва социализъм по китайски модел иначе революции с много избити милионери
11
5
 
9
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Тези нямат правото да употребяват термина "Пазар".Щом има политически правила и разрешителен режим,регулаторни и контролни органи значи "Пазарна икономика" или "Икономика от пети тип",така както е формулирана от Адам Смит и Карл Маркс няма. Има схеми за обогатяване на "правилни" подставени лица и политически натиск над потребителите да купуват не това което им трябва,а това което обогатява олигархията. Още през 1848 г Марс нариче такава икономика "Шести тип" макар и като регрес на предния.
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахоНАЙ-ГОЛЯМО РАЗСЛОЯВАНЕ НА ДОХОДИТЕ ИМАШЕ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА. С ТАЗИ РАЗЛИКА ЧЕ ПАРТИЙЦИТЕ ОТ БКП ПОЛУЧАВАХА ДОХОДИ БЕЗ ДА РАБОТЯТ, А ПОЛИТБЮРО НАПРАВО СИ БЯХА СОБСТВЕНИЦИ НА ДЪРЖАВАТА И КАКВОТО ПОИСКАХА ГО ПОЛУЧАВАХА.
9
3
 
4
 
! Отговори
Румен преди 4 години
До3. И тия преди него бяха същите. А тоя сега ли ни казва за пазарната икономика.А ми аз бях платен безработен в соца. Сега в пазара съм в работа и съм пратен. Ми по добре ми е
8
6
 
11
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Алооо,ти не беши ли в костовото правителство бря.Ей таквиз докато са живи,няма да има оправия в България.Последен пример-бившия началник на КПКОНПИ сгазил закона преназначен за генерален посланик във Валенсия.Живковизма нема край....