Новите правила за ваксините разделиха лекарите на две

Промените разделиха лекарското съсловие
19 авг 2019 15:52,
10

Лекарското съсловие се раздели в мнението си за новите правила при поставянето на задължителните ваксини на деца. Според една част от медиците е наложително осъвременяване на националната имунизационна политика. Противниците на това смятат обаче, че намаляването на някои ваксини се прави, за да се намалят разходите за имунизации.

Още по темата

Според промените поставянето на пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст се намалява от три на два пъти. Предвижда се и отмяна на пробата Манту. Промените предвиждат и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст да отпадне и да бъде въведена такава срещу коклюш при тези на 12 години.

Родители пък са на мнение, че ваксината за варицела трябва да стане задължителна.

Държавата глоби родители, неваксинирали децата си

С промените, които трябва да направят имунизациите у нас по евростандарт, няма да бъде точно така, коментира доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

"С някои от промените ще го достигнем, а с други ще снижим нашия стандарт, за да стигнем европейския", категоричен беше лекарят и допълни, че е добре добавянето на нова имунизация за 12-годишните.

"Ваксината за най-честия бактериален менингит, която е направена да се прилага по схема 3+1, ние ще я правим по схема 2+1. Това се прави в повечето страни от ЕС, в Гърция си остават на 3+1. Няма да стане кой знае какво, ще се спестят известни суми, но това, което се прави сега у нас, е по-добро", посочи доц. д-р Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че са предлага още премахването на още една проба Манту и остава само една такава, която е на 7-годишна възраст.

По думите му ваксината се е превърнала в мръсна дума и това може да бъде опасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Като дойде твоят ред, да си пиеш химиотерапията и да си траеш. Ако вдигнеш холестерола, пий си статините. Помни какво си казал!
7
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, какво позорно има в това, любимото ти заболяване да е Вълко Червенков?
6
3
 
5
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 4 години
До House M.D.Ти си позор за M.D.-тата.
5
14
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Авторката явно не прави разлика между имунизация и ваксинация.Имунизация - засилване на имунната система по естествен път. Имунитетът е доживотен.Ваксинация - засилване на имунитета чрез вкарване на живак, формалдехид, феноксиетанол и други химикали, водещи до неврологични и автоимунни заболявания. Имунитетът е временен и това налага реваксиниране.Родителите, искащи ваксина срещу варицелата, защо не искат ваксина и срещу Торментор?
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има само един начин да се спестят пари,- който откаже ваксина да бъде лишен от каквото и да било здравеопазване до живот.Искаш бърза помощ- ходи у маалата да ти леят куршум, имаш рак- стани слънцеяд, имаш туберколоза- *** у полето яж корени.Който си мисли че знае повече от лекарите защото има фрйсбук или бегемама явно е достатъчно умен,че да се излекува сам.Ем по-малко ***,ем по-малко разходи.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕмилияБарем беше прочела за какво става дума.
2
8
 
13
 
! Отговори
Емилия преди 4 години
ГЕРБЕРИТЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ИЗТРОВЯТ ОСТАНАЛОТО НАСЕЛЕНИЕ ЗА ДА ОСВОБОДЯТ ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА НИ ЗА ЕВРЕИТЕ И АРАБИТЕ!
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спирайте ги тия ваксини и без това станахме много.