"Райският газ" по морето - 5-10 лв., туристите масово се друсат и хилят

В Слънчев бряг стоката често върви в комплект с дрога
29
"Райският газ" по морето - 5-10 лв., туристите масово се друсат и хилят
Снимка: Pixabay

Балони с райски газ, който предизвиква халюцинации и неудържим смях, са хит в нощните заведения по морските курорти, пише "Труд". "Веселите балони" струват между 5 и 10 лева. Балоните са самоделни, най-обикновени и се купуват от магазини със стоки за рождени дни. Тайната на лекия наркотик са капсулите.

Още по темата

Те съдържат диазотен оксид, известен като "райски газ". Това е химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство за еуфория. Това е причина и за името "райски газ". Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина. Използва се и при двигателите с вътрешно горене – добавен към горивото, увеличава мощността им. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Друго негово приложение е в хранителната индустрия като пропелент във флакони с бита сметана.

Запознати източници на "Труд" обясниха, че преди години капсули се закупували от "Метро", където 10 броя стрували 14 лева. Впоследствие търговците потърсили по-евтин вариант – с доставки от Китай, Австрия и Германия. Капсулите, които се използват в България са от Австрия, а поръчка от 12 000 броя излиза на цена между 0,14 ст. и 0,40 ст. за брой.

Всъщност "патроните", с които се зареждат балоните, са капсули за бита сметана. Те се прикачват към сифон, който когато не е пълен с течност не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече съдържанието на капсулата в балона, потребителят вдишва и издишва в него. Ефектите започнат в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди, като най-изразителен от тях е неудържимият смях. Обикновено зрението се замъглява, появява се чувство за дезориентираност, развива се и повече толерантност към болка. Появяват се зрителни и слухова халюцинации. Балоните се рекламират и като помощно средство за бързо изтрезняване.

В Слънчев бряг е пълно с продавачи на райски газ. Туристите, предимно младоци, с удоволствие го купуват, за да се развеселят. От тази година търговците продават не само по алеята в Слънчев бряг, но предлагат лекия наркотик и в нощните клубове по Черноморието. Момичета и момчета обикалят баровете в морските курорти и продават "весел газ". Продавачите на "весел газ" се договаряли със заведенията за процент и продавали по цели нощи необезпокоявани.

В Слънчев бряг стоката често върви в комплект с дрога.

"Весели балони" се продават навсякъде по алеите на Слънчев бряг, алармират туристите. Всеки желаещ може да си купи и да вдиша. Преди търговци предлагаха балоните на така наречените "подвижни улички" – съставени от няколко каравани, които при сигнал, че идва полиция, веднага изчезваха и променяха местонахождението си. Този сезон, балоните се продават от търговци, които са предимно млади момчета. Те държат по десетина балона и предлагат предимно на чужденци.

"Балоните с райски газ се продават на всяко кьоше, но много често плюс пакетчета дрога. Сутрин целият център е осеян със спукани балони от райски газ", разказа човек от комплекса.

При вдишване на райски газ тялото ти изтръпва и започваш да се смееш неудържимо. Това са симптомите, които на пръв поглед са безобидни.

"През този сезон нямаме случай на пациент, пострадал от прием на райски газ, който да е търсил помощ", каза д- р Георги Паздеров шеф на РЗИ в морския град. Въпреки това "веселата" дрога се шири неудържимо сред туристите.

Модата на "веселите" балони с райски газ, която тръгна от Слънчев бряг, това лято е актуална в крайморските дискотеки във Варна и курортите край града. Алтернативата на забранената дрога проби още в ранна пролет. Засукани хубавици шетат из дискотеките и предлагат кратко зашеметяване срещу 5-7 лв. Който плати, получава обикновен балон, който се пълни с малко количество райски газ от специален флакон. Вдишването от балона води до моментален ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг вече е ТОТАЛКА !ЗАКРИВАЙ!
24
1
 
8
 
! Отговори
Ей, пубери!!! преди 4 години
Ще се надишате и ще се отровите с амоняк и ще си изгорите лицата и белите дробове с азотна киселина. Заради 5 мин съмнително удоволствие ще останете ИНВАЛИДИ АСТМАТИЦИ за цял живот ще се задъхвате от 5 стъпала и от ходене 100 метра на равен тротоар. Азотната киселина може да ви изгори очите и да ослепеете. Достатъчно умници като вас са ослепели при опити да "сготвят" различни дроги, това поне го знаете със сигурност.Над 210С селитрата се разлага с отделяне на чист кислород и ВЗРИВ
23
0
 
8
 
! Отговори
Ей, пубери!!! преди 4 години
За умниците, които искат да нагряват амониев нитрат (селитра) NH4NO3 за да се надрусатПри 110C<t<170C селитрата се разлага на АМОНЯК и АЗОТНА КИСЕЛИНАNH4NO3 --> NH3 + HNO3Амонякът е опасен задушлив газ с остра миризма. Азотната киселина е много агресивна (силно разяждаща) запалима!!! и взривоопасна!!!При t между 170 и 210С наистина се отделя райски газ, но няма как да контролирате тевпературата на веществото и на процеса. Ще се надишате и ще се отровите с амоняк и ще си изгорите лица
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Що ...не бесят се
21
0
 
6
 
! Отговори
Що преди 4 години
Като има да си дават парите за подобна глупост, що да няма и хитреци да печелят от това.
20
2
 
0
 
! Отговори
турист преди 4 години
Ех, Че Хубаво ех, че хубаво....Само в рая на дрогата, може да се намери. Като в 1888 г. да ти вадят зъб..
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха... Не зная дали за малко NO2 струва да се пише статия, че и да му се вика дрога... Ама ако тука журналистите получават някакви пари, райският газ е... Егати абсурда
18
1
 
2
 
! Отговори
От Уикипедия преди 4 години
Заради експлозивните си свойства и свободния режим на продажба амониевият нитрат (амониева селитра) е често използван при терористични атаки. По тази причина в някои държави (например Германия) употребата на чист (несмесен с други вещества) амониев нитрат от физически лица е забранена със закон.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоката е според купувачите, а на море в България ходят най-пропадналите.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е и? Като няма забрана да си дишат.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с амониевата селитра, да си я награваш в къщи .. може здраво да се наиграеш
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амониевият нитрат, наричан още амониева селитра е химическо съединение с емпирична формула NH4NO3.При нагряване (T > 170 C) амониевият нитрат се разпада по уравнението:NH4NO3->H2O+N2Oпри това се получават вода и райски газ.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джурналята да ги хванеш и с един речник бой и бой! Каква "забранена дрога"? Имате сушени парцали "райски газ" ли? Изобщо думата "дрога" с нещо за друсане ли е? Май не сте отваряли речник? джурналя....ля.. ля
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Райския газ се получава много лесно в домашни условия. Просто загрявата Амониев Нитрат на 100 градуса и отделените пари са райски газ. А амониевия нитра или още известен като Амониева силитра е искуствен тор и се продава свободно.Това учителя по химя в 10 клас ни го показа. Голям смях падна на упражненията по химия.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общество, каквото има тук наоколо е конфузно Гледаме гузно. Рибите за Никулден винаги нещастни Цял живот са расли, въпреки това са малки. Само не пей така напук на моя слух и недей тук да отваряш тоя Гей Клуб!!! Какъв е тоя ляв ремикс Азис (?) кавгив Една част от тия хора е напаст! Оди пий Вениш. Горчиво! Ше се сетиш. Чакаш немец да те заведе в Бремен. Аре стига му. Чакаме лилавия КОЗ! Бях в тайната ливада - е разкош. Това е наболял въпрос. Днеска ше попитам Нешка Защо пускам кафява лента, гореща. Некой хора цял живот са немощни. Некой *** искат почерпошки!
10
0
 
27
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Страхотна тема, браво на журналистите...Какви знания, какв умение да намират и композирт изложние по исторически, културни и обществени теми, каква грижа за обществото, каква ясна морална позиция, колко мисъл за младежта и бъдещето. Ботев срамежливо мълчи някъде с неговите статии.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друсат ?!Вдишват ?Аз ДруСам крушата в момента :)
8
1
 
36
 
! Отговори
дрОгар преди 4 години
При свръхдоза някои остават усмихнати завинаги.
7
2
 
29
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Слънчев бряг раят на дрОгарите, любимците на бързите кредити. Клоака накратко.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам една от продавачките.Дават им 50 лв надница и си докарват поне 100 лв бакшиш - това за 5 часа работа.Без коментар .