Браншът: Диференциран ДДС за хляба и цената ще остане ниска!

Реколтата с много добри качества, но и заради усилията на бизнеса
17

По официални данни от Министерството на земеделието България отдавна не е имала зърнена реколта с толкова високи хлебопекарни качества. Това обаче се отчита въпреки промените в климата и трудностите, които той създаде на производителите и реколтата е резултат от усилията и инвестициите на бизнеса, който не е субсидиран и отдавна се развива на чисто пазарен принцип.

Това каза в студиото на "Денят ON AIR" Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"В последните 20 години в България не е имало с толкова добро качество толкова голям процент от реколтата. Към момента е потвърдено, че при реколта от 6,1 милиона тона, която е по-голяма от тази за 2018 година, качеството на прибраната реколта е с 50% хлебопекарни качества. Това е изключително висок процент", категорична беше Кукушева.

Тя обясни още, че у нас се сеят почти 80% от земите със хлебни сортове и много по-малко за фураж. Председателят на браншовия съюз на хлебарите акцентира на добрата реколта и посочи, че категорично себестойността на българското зърно расте.

Тя расте и заради по-високите производствени разходи, но не се определя у нас, а от глобалния пазар, защото сме част от него.

Мариана Кукушева допълни още, че в техния бранш кадрите са много добре платени, но също трудно се намират и подчерта, че въвеждането на тол системата ще се отрази със сигурност върху цената на хляба.

"Единственият път, през който може да се мине и цената да се задържи трайно и дълго, това е диференцирана ДДС ставка или освобождаването на хляба от тази ставка", настоя Кукушева пред Bulgaria ON AIR. Тя беше категорична, че ако това стане, със сигурност и цената на хляба ще остане ниска.

"Стандартът на живот в България ще расте, а той предполага едни по-високи цени. С колко не мога да кажа, защото доставната цена на хляба е различна за всеки доставчик и производител. Нямаме единна цена на хляба в България", посочи още Мариана Кукушева.

Тя посочи още, че диференцирано ДДС ще изсветли и сивия сектор в бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
НЯМА ВЕЧЕ НАТУРАЛЕН ХЛЯБ
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕПичага, 9% ДДС е само за туристически услуги. Хляба на морето, на планината, на село, и у мола е все с 20% ДДС.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Борован са само червени б ок.л уц.и
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в тия Агенции са на работа само връзкари и си гледат живота. Никаква работа не вършат.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Борован се подиграват с хляба . Хранат животни. Същото е и в София. Изкупуват заводския хляб и хранат животните край селата на столицата. Спили тази Агенция по храните?
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ne kupuvaite bg hliab, ne e vkusen. Kupuvaite elinski hliab s elinski maslini i elinski orehi...
7
0
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Трябва да се върне ДДС за Областите по Черноморието обратно на 20% .Не може Хляба в Слънчев Бряг да е с 9% ДДС , а в Северна България да е 20 % - това е подигравка .
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Cenata na stokata opredelia klientat...koito kupva stokata...kat ne haresva taz cena klientat ne kupuva nisto...eto kurakochanov kak opredeli sam cenata na bonbardirovachite si, haber si nema kakvo kupva, ama go iska za 3 miliarda euro...amerkancite mnogo dovolen...
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mashinen hliab s malko dedese...manualen hliab s goliam dedese...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Banditskoto litse ko sia reklama li si prai na banditskia surat?
3
0
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
Цената се определя в хлебопекарните .Само един пример .Наето лице в бандитска хлебопекарна . Обещани 800 лв чисто за 12 часа труд 240 часа на месец .Убииствен труд.И на края на месеца 600 лв с мотивите че душмана нямал заявки.А като няма заявки защо ги кара да бачкат по 12ч на ден по 240 часа на месец???Ако напуснеш не т дава не само последната заплата ,ами и трудовата книжка ,с мотива че в ЕС хората нямат права.Затова герб държи ниско МРЗ то за да има измами .Ако стане МРЗ то 1000 как ще мамят?
2
0
 
9
 
! Отговори
пълна лъжа преди 4 години
нищо подобно, просто ще си гушнат процентите на ДДС като печалбичка, това е Бг, див капитализъм
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hliab ne iadem...pushim cigari po 20 - 30 cigari pushim ...puri pushim...ama po 20-30 hliaba ne iadem...doktor emilova ne dava hliab...samo supa s turksi kromid luk...ili makedonski iabalki...