Няма повишена радиация у нас след взрива край Архангелск

Гл. комисар Николов: Не е засечено повишаване на нормите
Обновена: 20 авг 2019 15:43 | 20 авг 2019 15:35, Елка Василева
16
Няма повишена радиация у нас след взрива край Архангелск
Снимка: архив, Reuters

Няма завишени нива на радиация в България след ядрения взрив на ракетна площадка близо до руския град Архангелск на 8 август. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

Николов обясни, че не са получавани информации за движещ се към страната ни радиационен облак.

Още по темата

"Никакво повишаване на нормите не е засечено на територията на нашата страна, още повече, че не сме получавали от съседни страни данни за увеличени нива на радиация. Обработката на всички тези данни се извършва от нашата Агенция за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. За България не са отчетени такива нива“, каза директорът на ГДПБЗН.

Моделите показват, че такъв облак няма да мине над България, увери главен комисар Николай Николов.

Базираната във Виена Организация по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити заяви по-рано, че четири руски станции за мониторинг на радиацията са спрели да ѝ предават информация след експлозията край Северодвинск. Агенцията отбелязва, че това предизвиква подозрения, че Русия е въздействала на станциите.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обаче подчерта, че предаването на данни от станциите за мониторинг на радиацията има доброволен характер.

Руската държавна корпорация "Росатом" съобщи по-рано, че при експлозията край Северодвинск на 8 август са загинали нейни служители.       
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
след като видях статията,премерих нивото на гама-фона /не го следя постоянно,нямам тая фобия../.-Е,оказа се 2.8 мкрр/час ../може и "микросвитера" да го наречете,ако искате../При нормално ниво 2.2-2.3..Ниво ,което силно зависи и от това дали е ден,или нощ,и от активността на Слънцето,и от други фактори..така че ако някой иска да помпа истерия по повод на некакъв взрив ,станал на 1000 км от нас и,при това взрив,за който има повече ДОГАДКИ,отколкото факти,..просто греши.НАШАТА опастност е"ГЕР
12
0
 
2
 
! Отговори
Сьома преди 4 години
Архангелск вече е евакуиран.
11
3
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А близо до Филаделфия има пожар в атомна централа ,но не ви дават нищо да пишете !Моя приятелка току-що ми писа,че евакуират целия град !!!Пишете и за USA ,бе ДнесБг !!!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
верно, че и за Чернобил криеха *** продажни, *** и сега за 5G не казват...
9
2
 
7
 
! Отговори
ГРАДКОЗЛОДУЙ преди 4 години
ДО АНОНИМЕН НОМЕР6 НОРВЕГИЯ Е АЛАРМИРАЛА ЗА ПОВИШЕНА РАДИАЦИЯ
8
7
 
6
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Архангелск е на 4000 км от България, има 10 държави дотам - Румъния, Беларус, Литва, Латвия, Естония, наоколо са Финландия, Швеция и Норвегия, ако имаше радиация досега поне 10 държави щяха да се изревали, дори братушките да се бяха опитали да скрият нещо.Много елементарно се оставяте да ви манипулират и да ви настройват срещу православна Русия.
7
0
 
2
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Според политиците няма - това е ясно пак идват избори.Какво ще каже БАН те сигурно разбират повече отполитици, които само знаят да крадат.
6
0
 
2
 
! Отговори
САТАНА666 преди 4 години
И ДА ИМА НЯМА ДА КАЖАТ БЯЛАТА МАФИЯ НЕ СПИ ФАРМАЦЕВТИТЕ НАЛИ ТРЯБВА ДА ПРОДАВАТ ЙОД
5
0
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ТО И ЗА ЧЕРНОБИЛ ТЬЙ КРИЕХА НЕ КАЗВАХА
4
6
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Във Велика Русия никога не е имало радиация,няма и да има !!! Слава ! Слава! Слава!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имаше опасни нива на радиация, съседните скандинавски държави, заедно с прибалтийските, щяха вече да са алармирали всички.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, да, другари. То и през 86та сте съобщили, че няма радиация.И в първите дни на кризата с КТБ обявявахте, че банката е стабилна.На политици и *** нямам вяра !
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тези изказвания съм на мнение, че има. Но и да го обявят официално, какво ще направим? Това се повтаря всяка година, без изключения. Ще започнем даже да си го търсим.