Половината българи за проблемите ни: Държавата е виновна!

Младите могат да обърнат този тренд
Обновена: 21 авг 2019 13:32 | 21 авг 2019 12:10,
335
Половината българи за проблемите ни: Държавата е виновна!
Снимка: "Галъп"

Оказва се, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България близо половината (46%) от обществеността у нас е склонна да се съгласи, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота ни. До този извод стигат изследователи от "Галъп Интернешънъл" в ново проучване, поръчано от БНТ, посветено на отношението към някои обществени авторитети, държавата, религията и общественото мнение.

Нараства броят обаче на хората, които не отдават неуспехите си на държавата - до 42%. Изследователите коментират, че по-голямата част от тези хора са сред младото население - на възраст между 18 и 25 години или иначе казано - тези, родени след преломната 1989 година.

Още по темата

"Така обществото ни е на практика разделено на две половини по въпроса виновна ли е държавата за повечето проблеми в живота ни. Вероятно, с възрастта нарастват и поводите да виним държавата, а и обективната вярност на това обвинение", констатират експертите от "Галъп".

Оказва се, че българите в мнозинството си смятат, че най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не винаги точно по закон. На това мнение са цели 68% от респондентите в проучаването.

19% пък казват, че това твърдение не се отнася за тях, а останалите 13% не могат да преценят.

Интересни са резултатите на въпроса дали обществено мнение има значение за нас. Данните показват, че за над половината от българите то е важно - 57% 57% от запитаните пълнолетни българи споделят, че обръщат внимание на мнението на околните за тях, срещу само 38% твърдят, че то не е от значение.

"Оказва се, че мнението на околните е важен обществен регулатор за всички възрасти – дялове от над 50% определят общественото мнение като важно и сред най-младите и сред най-възрастните. Все пак, до голяма степен очаквано, по-възрастните респонденти изразяват в по-голяма степен съгласие с твърдението, че мнението на другите е важно за тях. По-младите изглежда (още) не мислят така", обобщават данните експертите.

Другият фактор в изследването - отношението ни към Църквата, показва, че на  фона на останалите институции у нас Църквата се ползва със сравнително високи нива на доверие.

"След кратки колебания и кризисни моменти, породени от различни скандали, свързани с някои духовници у нас, след избора на патриарх Неофит през 2013 г. доверието в църквата се запазва на нива между 40 и 50% и като цяло е трайно по-високо от недоверието", коментират от "Галъп".

Предишни изследвания на „Галъп интернешънъл“ показват, че хората свързват Църквата и с редица хронични проблеми, като връзки с бизнеса и луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, намаляване на ролята на религията в съвременното общество, принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност и др.

Вероятно, негативно влияние върху образа на Църквата оказва и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на активни части на обществото и др.
          
Естествено, предупреждават експертите, винаги когато става дума за доверието в Църквата, трябва да се има предвид и фактът, че в страната ни живеят представители на различни вероизповедания, както и че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява – включително и в нашата страна.

"Все пак, към този момент Църквата се оказва, сред обществените регулатори, в които (макар и с колебания) българите имат най-голямо доверие, поне в сравнение с държавните институции", категорични са изследователите от "Галъп Интернешънъл".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
1
 
! Отговори
До dfn преди 4 години
Лошо е когато си "зомбиран" от комунягата Бай ***(БОКО ТИКВАТА).Какво мога да направя като съм заобиколен от такива "индивиди",като теб.Но вече не е така.Аз напуснах Народна Република БОКОВИСТАН и сега живея в НОРМАЛНА Държава и не се разхождам по улиците,и не гледам намръщените лица на обикновения човек потънал в заеми,и едва оцеляващ заобиколен от АБСУРДИ на всеки ъгъл!!!!
295
0
 
1
 
! Отговори
До djn преди 4 години
Лошо е когато си "зомбиран" от комунягата Бай ***(БОКО ТИКВАТА).Какво мога да направя като съм заобиколен от такива "индивиди",като теб.Но вече не е така.Аз напуснах Народна Република БОКОВИСТАН и сега живея в НОРМАЛНА Държава и не се разхождам по улиците,и не гледам намръщените лица на обикновения човек потънал в заеми,и едва оцеляващ заобиколен от АБСУРДИ на всеки ъгъл!!!!
294
2
 
1
 
! Отговори
dfn преди 4 години
Българина е психично-болно същество, комунделите набиваха глупости в кратуната на всеки един индивид и докараха народа до тотална деградация!!! На всеки му е виновна държавата, щото няма мозък да разбере колко зле е самият той!!! Първо си оправете семействата, работата, възпитайте си децата..а не се оправдавайте с държавата!!!
293
1
 
1
 
! Отговори
Виновна е преди 4 години
Рецидивистът убил дете наскоро, не ли държавата тази, която го е пуснала на свобода? И още колко точно рецидивисти е пуснала като този, които сигурно вече са убили, но още не са хванати и не се знае кога и дали ще ги хванат. Не е ли държавата виновна, че това се случва? Аз ли да хвана пистолета да ходя да гоня крадците или държавата да си свърши все пак работата? За какво плащаме на д-е.-путатите щом държавата ни не функционира със света?
292
1
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
До анонимен 311:Тя државата ти виновна и че жена ти е недое...а, нали!?Освен това вие не работите, а "работите".
291
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Разбира се, че държавата е виновна! Българите в чужбина го знаят по-добре и няма да се върнат тук! Да, и там работят, но за много повече пари, и има ред, и се спазват законите! В България работиш за жълти стотинки и работодатели-тарикати не искат и тях да ти плащат, ако може въобще да не ти плащат, а ти да им работиш като роб! Как можеш да бъдеш щастлив в тази държава?! Ограбват ти труда, не можеш да заведеш детето си на почивка, продават ти имитиращи продукти за ядене и дишаш мръсен въздух!
290
1
 
9
 
! Отговори
Дълбок сън преди 4 години
Под липса на държава трябва да се разбира, че няма компетентни работещи държавни институции. Пълни са с некадърни и крадливи калинки.
289
5
 
14
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Държавата е политически организирана общност, която включва различни субекти, включително и нас. Значи ако хората смятат, че държавата е виновна, то това означава, че си признават, че също носят вина за състоянието на държавата. Който е правил тази анкета или искал да се подиграе с българите или е искал да провери колко им е умствения багаж. Според мен анкетата трябваше да е :"Мисля, че за повечето ми проблеми в живота са виновни политиците."
288
1
 
12
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Вместо да подкрепя отглеждането на хора и бъдещи данъкоплатци, тя подкрепя отглеждането на хрантутници които само ще ползват + ще нарушават закона и ще нанасят щети защото по цял ден спят, а цяла нощ пивтунят!!! Защо когато се събарят коптори които са незаконни, на нарушителите на закона които са живяли там се дават общински жилища, а в същото време данъкоплатеца трябва сам да се спасява? На нас държавата не ни дава нищо, само краде от нас за да храни мързеливите!!! Див социализъм е това!!!
287
3
 
13
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Не е нормално работещи родители държавата да им показва среден пръст, а в същото време да изсипва пари като мана небесна на главата на мързеливи, безполезни и никому непотребни индивиди с отрицателен принос за обществото! Кои е по полезен за обществото? Едно семейство с двама работещи и плащащи данъци родители или самотна майка с 12 деца и нулев трудов стаж и нула платени данъци? Кои ще отгледа човек и кои ще отгледа мързел като себе си? Ето за това е виновна държавата, тя насърчава мързеливите!
286
1
 
22
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Държавата е виновна защото:Плащам си свинетката, акциза и ДДС на горивата + данък МПС, а си троша колата по коларските пътеки които гърбавите ги сънуват като пътища!Плащам си данъците, а пред блока ми (което е парк) няма осветление вечер!Плащам си осигуровките, а пенсия няма да видя + когато се разболея плащам за всичко!Въпреки, че плащам данъци на тая скапана държава и изхранвам една гора мързели, моето дете няма да има право на нищо, защото аз работя, но за мързеливите има бол!
285
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази държава и трябват българи, не казвам народ,нито поданици, за да плащат данъци и да й пълнят хазната и да изплащат заемите взети от "кадърните" управляващи. Българите изпълняват задълженията си към държавата,но държавата в лицето на управляващите не изпълнява своите задължения към българите. Държавата не подсигурява на българите нито сигурност,нито добро здравеопазване и образование,нито добри доходи и пенсии. От друга страна ние сме тези,които търпят статуквото и инертно съществуват тук.
284
11
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Виновна е тая деградентска демокрация - само до проблеми води! Ако бяхме останали в соц-а, вничко щеше да ни е нормално.
283
6
 
25
 
! Отговори
Държава няма преди 4 години
Останала е една територия населена с прости и лоши хора с огромно самочувствие. Пожелавам успех.
282
2
 
22
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Проблема е в държавата но и в бездействието на хората. РЕШЕНИЕТО е само и единствено в ХОРАТА
281
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е само в държавата, ама трябва и акъл за да го разберете.Бил съм в доста развити държави и мога да кажа че толкова коли на глава от населението не съм виждал.Имам чувството че това е някъкъв фетиш на българина.Другото което ми прави впечатление че се изпреварват да се изхвърлят без да имат покритие.А най странното е че го приемат за истина....ако бях чужденец доста щях да се зачудя.
280
5
 
9
 
! Отговори
Човек преди 4 години
А защо? Задай си този въпрос. Защо сържавата е бедна? Тези пари не изчезват в небитието, а в джобовете на управляващите. Не, тези които търсят вината в другите са хора които не понасят отговорност за (без)действието си. А добра държава не можеш да направиш с бездействие. Ако поставим и най - големия светец на власт без да го контролираме нищо няма да го спре да се корумпира. В нас си е вината че стоим и блеем
279
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички работещи без парашутисти и калинки, биха имали по висок стандарт на живот ако работят на същата позиция в по-богата държава. Естествено че проблема е в държавата. Тези който търсят вината в себе си са мазохисти. Колкото и да опъвате каиша това е положението мед и масло в БГ скоро няма да тече.
278
0
 
12
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Затова умните и културни хора трябва да се опитат да променят простите. Ако всички около простите смятат културата за ценност и простите ще започнат да мислят така, защото българите са конформисти. Ако направим така, че простотията вече да не е "модна" и "ценност" народа няма да е вече ***. Но трябва да се промени манталитета на българите със сигурност
277
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата се олицетворява с народа...за съжелрние нашия народ е много ***.